Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

To Παστέλι της Κλαίρης

Η φίλη και συνάδελφος Κλαίρη είναι πραγματικά χρυσοχέρα. Όποιο γλυκό έχω δοκιμάσει από τα χέρια της είναι υπέροχο! Όταν λοιπόν μου έδωσε τη συνταγή της για το παστέλι σκέφτηκα πως πρέπει να την μοιραστώ μαζί σας. Εξ άλλου το παστέλι είναι πολύ πιο υγιεινό από πολλά άλλα γλυκά, είναι και νηστήσιμο, άρα ό,τι πρέπει για την εποχή...

Μισό κιλό σουσάμι
1 φλυτζάνι ζάχαρη
2 γεμάτες κουταλιές μέλι
250 γρ φυστίκι αράπικο άψητο και ανάλατο
2 χαρτιά ζαχαροπλαστικής

Ψήνουμε το φυστίκι σε μη προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 10 λεπτά.
Αφού κρύωσει το ξεφλουδίζουμε.
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το σουσάμι και τη ζάχαρη, ανάβουμε τη φωτιά στο μέτριο προς δυνατό και ανακατεύουμε συνέχεια για 20-25 λεπτά (μετράμε από την ώρα που θα ανάψουμε το μάτι).
Ρίχνουμε το φυστίκι και ανακατεύουμε καλά.
Εγώ έβαλα το μισό φυστίκι στο μισό μίγμα για να ικανοποιήσω τις απαιτήσεις όλων των μελών της οικογένειας...
Τέλος ρίχνουμε και το μέλι και συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα.
Σε ταψί διαστάσεων 30x40 περίπου στρώνουμε το ένα χαρτί και επάνω ρίχνουμε το μίγμα. Καλύπτουμε με το άλλο χαρτί και με ένα μακρόστενο αντικείμενο (π.χ. γυάλινο δοχείο) ισιώνουμε το μίγμα καλά.
Περιμένουμε 1-2 λεπτά (όχι παραπάνω) και κόβουμε το παστέλι σε κομμάτια.
Αφού κρυώσει τελείως το φυλάμε σε τάπερ ή κουτί μπισκότων.

Στο ψυγείο, λέει η Κλαίρη, διατηρείται 1 χρόνο! Τώρα αυτό μάλλον δεν μας αφορά γιατί εγώ δεν το βλέπω να διατηρείται ούτε 1 βδομάδα!!!

21 σχόλια:

  1. Καλησπέρα

    Παστέλι λοιπόν που μ αρέσει

    Να είσαι καλά
    Καλό σου βράδυ
    Καλό μήνα γιορταστικό

    Αύριο θα κάνω μοσχαράκι
    με πατάτες και τετράχρωμες πιπεριές στην κατσαρόλα
    με ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί Αηγιωργίτικο

    Καλό βράδυ
    Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα!
    Ωραίο το μοσχαράκι με τις πιπεριές
    όσο για το κρασάκι...δεν λέω ποτέ όχι σε καλό κόκκινο κρασί!
    Καλό μήνα και προπαντός
    Καλά ταξίδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ! τρελαίνομαι για παστέλι..λες να το δοκιμάσω να το κάνω, θα τα καταφέρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχτίδα μου να το φτιάξεις οπωσδήποτε!
    πανεύκολο είναι και νοστιμότατο!
    μην το σκέφτεσαι καθόλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένο το παστέλι και πιο άκακο από άλλα γλυκίσματα. Εγώ το είχα φτιάξει με αμύγδαλα και δε βάζω καθόλου ζάχαρη!! Καλό μήνα Μπέτυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι όμορφο! Μου φαίνεται πολύ δύσκολο αλλά εσύ το έκανες να μοιάζει ευκολότατο! Μπράβο και σε σένα και στην Κλάιρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Den exw ftiaxei pote pasteli kai prin mono mia ebdomada to skeftika kai epsaxna gia suntages sto Internet ... h ereuna mou oloklirwthike! S'euxaristw Betty!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φαίνεται τέλειο, μπράβο στην άξια Κλαίρη

    έχω 2-3 χρόνια που δεν έχω φτιάξει και μου έλειψε το σπιτικό παστελάκι, μόλις τελειώσω την ανακατωσούρα με το σπίτι πρέπει να φτιάξω κι εγώ, ζήλεψα!!!!!
    να σου πω ούτε εγώ μπορώ να πω με σιγουριά πόσο χρόνο κρατάει διότι σε μας ούτε 3 μέρες δεν κρατάει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπέτυ μου νόμιζα ότι είναι δύσκολο να φτιάξεις παστέλι, και ξέρεις πόσο μας αρέσει??
    Φαίνεται απλούστατο όπως το περιγράφεις, θα το δοκιμάσω να το φτιάξω!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπημένο σνακ!!
    Φαίνεται πολύ λαχταριστό...
    Είμαι σίγουρος ότι δε θα μείνει ψίχουλο :)
    Φιλιά
    Καλημέρα Betty και καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το φανταζόμουν δύσκολο! Και εμένα είναι το αγαπημένο μου σνακ!!! Σιγά που θα χρειαστεί ψυγείο αν το φτιάξω...
    Καλό μήνα Μπέτυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βουτάω 2-3 κομματάκια και φεύγωωωωω χεχεχεχεχε
    Καλημέρα .... φιλιάααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και ξέρεις πόσο καλό κάνει το σουσάμι ειδικά για τις γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση 2 κ. σούπας=300 mg Ασβεστίου

    καλημερούδια και φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ωραίο Μπέττυ κι αρέσει πολύ στο σύζυγο αλλά που χρόνος να το φτιάξω μετά κανένα μήνα ίσως.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπέτυ πολύ ωραίο το παστελάκι σου. Να δω πότε θα φτιάξω και εγώ που όλο το λέω και όλο κάτι γίνεται και δεν το φτιάχνω.
    Που θα μου πάει όμως!!!!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αμα βρω χρόνο και το φτιάξω σιγά μη προλάβω να το βάλω στο ψυγείο, φαίνεται τόσο λαχταριστό που θα φαγωθεί αμέσως!!! μπραβο σου Μπετούλα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλό μήνα. Πράγματι ένα από τα αγαπημένα μου snack-γλυκά.
    Προσοχή θέλει στο πόσο θα βράσει το μέλι. Επίσης ωραίο γίνεται και με πετιμέζι αντί μέλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλε τι ευκολο που φαινεται????????
    θα το δοκιμασουμε οπωσδήποτε, τα παιδια τρελενονται για παστελακια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αχ! Ποιος δεν τιμάει το παστελάκι στη Ζάκυνθο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ωραίο το παστελάκι σου. Ένα νόστιμο και υγειινό σνάκ για όλες τις ώρες. Ευχαριστούμε για την τόσο όμορφη συνταγούλα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπετυ υπεροχες οπως παντα οι συνταγες σου.Σημερα εφτιαξα μους λεμονι απο τις οδηγιες σου και εγινε καταπληκτικο.Ευχαριστω και περιμενω τα εορταστικα σου.Καλο μηνα και καλες γιορτες.Εγω ειμαι εδω και θα σε παρακολουθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...