Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Τυροπιτάκια σε σπιτική ζύμη

Τώρα που έπιασαν οι πρώτες ζέστες και είναι χαρά Θεού
οι Μαγιάτικες βραδυές σε μπαλκόνια και κήπους,
έφτιαξα αυτά τα νοστιμότατα τυροπιτάκια
για να συνοδέψουν γευστικά την μπυρίτσα και το ποτό μας!
Υλικά για 30 τυροπιτάκια:

Για τη ζύμη:
100 γρ βιτάμ
1 γιαούρτι 200 γρ
2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν
½ κουταλάκι σόδα
½ κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση:
150 γρ φέτα
1 αυγό
Λίγο πιπέρι
1 κρόκος για το άλειμμα

Χτυπάμε στο μίξερ το βιτάμ για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα 1-2 λεπτά.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι
 και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο βιτάμ.
Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική
που δεν θα κολλάει στα χέρια και θα πλάθεται εύκολα.
Λιώνουμε τη φέτα με ένα πηρούνι και την ανακατεύυμε με το αυγό και λίγο πιπεράκι.
Με τη βοήθεια του πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο μέτριου πάχους
και με ένα ποτήρι κόβουμε στρογγυλούς δίσκους.
Εννοείται ότι το ζυμαράκι που περισσεύει ανάμεσα στους δίσκους δεν το πετάμε:
 το ξαναζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μας και το χρησιμοποιούμε κατά τον ίδιο τρόπο.
 Βάζουμε σε κάθε δίσκο λίγη γέμιση, διπλώνουμε στα 2
και με ένα πηρουνάκι πιέζουμε τις άκρες ώστε να κολλήσει καλά η ζύμη.
Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια στη λαμαρίνα του φούρνου
που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο.
Αραιώνουμε τον κρόκο με μια κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά τα τυροπιτάκια.
Αν θέλουμε τα στολίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι.
Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
 Απολαμβάνουμε ζεστά ή κρύα!

15 σχόλια:

  1. kalimera

    ax ti mas kaneis proiniatika!!! sketi kolasi einai auta ta tiropitakia...
    pairno kana duo gia to kafedaki mou kai tha ksanaertho gia tin deuteri dosi

    polla filia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα πιο αγαπημένα μου τυροπιτάκια! Το καλύτερο μεζεδάκι πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και έχω μια πείνααααααααααα

    καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κι είναι μια ώρα δύσκολη, ορμώ και παίρνω μια λαμαρίνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα all time classic αγαπημένα τυροπιτάκια!
    Και σε ποιον δεν αρέσουν???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κλασσικά και υπέροχα !!!!
    σου πέτυχαν απίστευτα στο χρώμα !!

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντα ειναι ώρα για λίγα Τυροπιτάκια.!Εγώ θα΄θελα ένα τωρα με το καφεδάκι μου!
    Η ζύμη σου Μπεττυ είναι φανταστική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ετσι τα εκανε και η μαμα μου!!!!!!!!!!
    σ ευχαριστουμε πολυ για την συνταγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μπραβο σου μπετουλα υπεροχα τα τυροπιτακια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΜΠΕΤΟΥΛΑ ΤΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΣΟΥ ΗΤΑΝ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν υπάρχει καλύτερο από τη σπιτική ζύμη στα τυροπιτάκια.
    Φαίνονται λαχταριστά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όπως φαίνονται στην φωτογραφία, καμιά σχέση με την πραγματικότητα....Τά έφτιαξα και δεν μου άρεσαν,,,,,η γέμιση είναι νόστιμη......το φύλλο οχι..και αν κρυώσει ακόμη πιο άνοστο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...