Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και αυγολέμονο

Καλημέρα και Καλή Χρονιά!

Επέλεξα να ξεκινήσω τον καινούριο χρόνο 
με μιά  μαμαδίστικη συνταγή που αγαπώ πολύ!
Από τις πρώτες-πρώτες όμορφες μνήμες 
που έχουν να κάνουν με φαγητό είναι και τούτο το φαγάκι!  
Πάντα η μανούλα μου το έφτιαχνε με αυγολέμονο
 και αυτή τη γεύση προτιμώ 
περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη!


Υλικά:
7-8 μέτρια κολοκύθια
Μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ φλ. τσ. ελαιόλαδο
½ φλ. τσ. φυτίνη
Μισό ματσάκι μαϊντανός
1 μικρό καρότο
1 μικρή ντομάτα
Λίγος δυόσμος ξερός ή φρέσκος
1 φλ. τσ. ρύζι καρολίνα

Για το αυγολέμονο:
2 αυγά
Χυμός από 2-3 λεμόνια

Πλένουμε τα κολοκύθια.  
Αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε στα 2 
και τα αδειάζουμε με το ειδικό εργαλείο 
ή με ένα μυτερό κουταλάκι, 
προσέχοντας να μείνει η μια άκρη κλειστή και να μην σπάσουν.
Ψιλοκόβουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια.
Τρίβουμε την ντομάτα και το καρότο.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο 
και σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο 
και λίγη ψιλοκομμένη ψύχα κολοκυθιού.
Ρίχνουμε και τον κιμά και ανακατεύουμε να ξεσβωλιάσει καλά 
και να αλλάξει χρώμα.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, 
αλατοπίπερο και μισό φλυτζάνι νερό.
Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε και το ρύζι, 
αφήνουμε 1-2 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα κολοκύθια 
και καλύπτουμε το άνοιγμα με ένα κομμάτι από την ψύχα.
Τοποθετούμε τα κολοκύθια σε κατσαρόλα, ρίχνουμε τη φυτίνη,
λίγο ακόμα αλατοπίπερο και μια κούπα νερό, να τα μισοσκεπάζει.
Μαγειρεύουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά 
για 45-50 λεπτά περίπου.
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά
 και προσθέτουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού.
Παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά από το ζουμί του φαγητού 
και το προσθέτουμε στα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
 Τέλος περιχύνουμε τα κολοκύθια με το μίγμα των αυγών, 
κουνάμε καλά την κατσαρόλα να πάει παντού 
και αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, 
να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε ζεστό!
Καλή όρεξη!

14 σχόλια:

  1. Καλη Χρονια! Μακαρι το 2012 να ειναι γεματο υγεια, αγαπη και ευτυχισμενες στιγμες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορούσες να έχεις πιο τέλεια συνταγή!!!
    Μου άνοιξε η όρεξη!!
    Καλή Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kali xronia kai apo mena...

    elpizo na sunexizeis me tetoies katapliktikes suntages!!!

    polla filia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή χρονιά.
    Τέλεια συνταγη κ ευκολη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διάλεξες να ξεκινήσεις την χρονιά με μια από τις πιο νόστιμες συνταγές!
    Καλή βδομάδα Μπέτυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το 2011 είναι πλέον πίσω μας, μια δύσκολη χρονιά έλαβε τέλος, πολλές ευχές για ένα καλύτερο 2012!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα ίδια γούστα είχαν οι μαμάδες μας, χαχα!
    Πραγματικά αυτό το φαγητό είναι και για μένα μαμαδίστικο και αγαπημένο!!
    Καλή χρονιά και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή χρονιά, με υγεία,αγάπη και πολλές καλές συνταγές.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντα νοστιμιές εύχομαι στη ζωή σου,Μπέττυ μου!Καλή χρονιά με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή Χρονιά!! Ό,τι καλύτερο για το 2012!

    Το λατρέυω αυτό το φαγητό! Μου θυμίζει μανούλα!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή Χρονιά.

    Αγαπημένη χειμωνιάτικη συνταγή.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μπραβο σου !!!η συνταγη σου ειναι τελεια και πολυ προσεγμενη.εισαι η μονη που τσιγαριζεις το κιμα.πολυ νοστιμη !!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κάποιες συνταγές που τις έχω μάθει απ' την μαμά μου και τις θεωρώ τόσο επιτυχημένες, είναι τόσο οικείες οι γεύσεις και τρυφερές οι αναμνήσεις που τις συνοδεύουν, που οτιδήποτε άλλο κι αν δοκιμάσω δεν με ικανοποιεί... άρα τις κρατώ ως έχουν και χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να τις εκτιμήσουν!
      Σε ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...