Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Κουραμπιέδες βουτύρου

Τραγανοί, αφράτοι, μυρωδάτοι, λαχταριστοί και απολαυστικοί ~ 
οι καλύτεροι κουραμπιέδες που έχω δοκιμάσει!!!

Υλικά για 95 κουραμπιέδες:

600 γρ βούτυρο αγελάδος τύπου Κερκύρας
180 γρ ζάχαρη άχνη
1 κιλό αλεύρι Νο 2 (μαλακό)
1 κουταλάκι μπέικιν
1 βανίλια
50 γρ κονιάκ

Για το πασπάλισμα:

Ανθόνερο
Ζάχαρη άχνη (περίπου ½ κιλό)


Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ 
για 20 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
Όσο περισσότερο το χτυπήσουμε, 
τόσο πιο τραγανοί και αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες μας,
 γι αυτό λοιπόν να είστε ανελέητοι! J
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε στο βούτυρο.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα, 
προσθέτοντας την βανίλια και το κονιάκ.
Η ζύμη θα πρέπει να είναι ανάλαφρη και βουτυράτη, 
όχι σφιχτή και «βαριά».
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 170ο 
και στρώνουμε λαδόκολα σε λαμαρίνες.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και χρησιμοποιώντας κουπ-πατ 
κόβουμε ό,τι σχέδιο μας αρέσει ~ εγώ έφτιαξα ελατάκια, αστέρια, 
καμπανούλες και λουλούδια!
Ψήνουμε, ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος της ζύμης,
 από 20 μέχρι 30 λεπτά, 
να ροδίσουν ελαφρά, χωρίς να παραψηθούν.
Τους αποσύρουμε από το φούρνο 
και τους ψεκάζουμε αμέσως με το ανθόνερο.
Τους αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Σε βαθύ μπολ κοσκινίζουμε την άχνη, 
ρίχνουμε λίγους-λίγους τους κουραμπιέδες, 
τους γυρνάμε 2-3 φορές να καλυφθούν καλά με την ζάχαρη.
Πασπαλίζουμε μια μεγάλη πιατέλα με λίγη άχνη 
και τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε στρώσεις.
Ανάμεσα σε κάθε στρώση, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ακόμα. 

Εύχομαι ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα σε όλους, 
γεμάτα αγάπη, καλοσύνη, κατανόηση και αισιοδοξία!!!

7 σχόλια:

  1. μοσχομύρισαν! να σας ρωτήσω μια απορία μου! το ΄΄φύλο΄΄ που θα ανοίξουμε για να βάλουμε τα κουπ πατ τί πάχους περίπου να είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Μαρία!
    Το δικό μου ήταν περίπου μισό εκατοστό στο πάχος ~ αν είναι περισσότερο, θα πρέπει να προσαρμόσεις ελαφρά και τον χρόνο ψησίματος!
    Καλά Χριστούγεννα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ανθόνερο έφτασε ως εδώ και η άχνη πασπα΄λισε τα χέρια μου γράφονας τοσχολιό μου! Καλές γιορτές, πάντα με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα... παραστατικότατη! :)
      Καλά Χριστούγεννα!!!

      Διαγραφή
    2. Η δικιά μου συνταγή έχει και αυγό καλές γιορτές

      Διαγραφή
  4. Βουτυρένιοι και χωρίς αβγά, οι καλύτεροι κατά την γνώμη μου! Δεν έκανα ακόμα, θα κάνω τους δικούς μου και μία παρτίδα (που να μας φτουρήσει εμάς μία φορά...) από τους δικούς σου! Καλοφάγωτοι Μπέτυ μου! Καλά Χριστούγεννα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...