Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Βολβοί τουρσί

Ένας μεζές που συνάντησα πολύ συχνά στα Κρητικά τραπεζώματα,
που συνοδεύει θαυμάσια την ρακή, το ουζάκι και την μπυρίτσα μας, 
με εγγυημένη συνταγή της συνυφάδας μου! J 
Υλικά:

1 κιλό βολβοί
3 κουταλιές χοντρό αλάτι
2 φλιτζάνια ξύδι
Ελαιόλαδο


Καθαρίζουμε τους βολβούς από τα εξωτερικά φύλλα, 
όπως τα κρεμμύδια, και τους πλένουμε πολύ καλά.
Τους τοποθετούμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό να τους σκεπάζει 
και τους βράζουμε για 4-5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Δοκιμάζουμε λίγο με ένα πιρούνι, 
πρέπει να έχουν μαλακώσει πολύ ελαφρά αλλά να κρατάνε.
 Τους σουρώνουμε και τους αφήνουμε να στραγγίσουν.
 Σε μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το ξύδι με το αλάτι, 
μέχρι αυτό να λιώσει.
 Βάζουμε τους βολβούς σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς, 
προσθέτουμε το μίγμα του ξυδιού με το αλάτι 
και απογεμίζουμε το βάζο με ελαιόλαδο.
Κλείνουμε το βάζο καλά 
και το αφήνουμε για 1 εβδομάδα πριν το γευτούμε.
 Όσο καταναλώνουμε τους βολβούς κατεβαίνει η στάθμη του λαδιού, 
 τότε προσθέτουμε λίγο καινούριο, 
πρέπει πάντα οι βολβοί να είναι βυθισμένοι στο αλατόξυδο και στο λάδι
και θα διατηρηθούν αναλλοίωτοι για πολλούς μήνες!

Γίνονται εξαιρετικοί, αν βρείτε βολβούς που έχουν μαζευτεί στους αγρούς, 
δηλαδή όχι καλλιεργημένους και φυσικά, όχι εισαγόμενους!!!

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ταχινόπιτα με σταφίδες και καρύδια

Ωραία πίτα, αρωματική και με πλούσια γεύση, χωρίς να είναι πολύ γλυκιά. Χορταρτική, ιδανική για νηστεία και χωρίς χοληστερόλη γιατί δεν περιέχει καθόλου αυγά, βούτυρο ή άλλη λιπαρή ουσία.
 Υλικά:

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια ταχίνι
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
2 κουταλάκια σόδα (σκόνη)
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια μπέικιν
1 φλιτζάνι σταφίδες
2 φλιτζάνια καρυδόψιχα χοντροκομμένη 


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 180ο.
Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα ταψί και το αλευρώνουμε ελαφρά.
Χοντροτρίβουμε τα καρύδια 
και αλευρώνουμε ελαφρά τις σταφίδες. 
Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη, το ταχίνι, 
το νερό και τον χυμό και χτυπάμε καλά για 1-2 λεπτά, 
μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το ταχίνι.
Εγώ έβαλα χυμό από σαγκουίνι, εξ ου και το χρώμα!
Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, 
την σόδα και το ξύσμα, ανακατεύοντας καλά.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν 
και το ρίχνουμε στο μίγμα χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα.
Τελευταία προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
Το μίγμα θα είναι σχετικά παχύρευστο, σαν του κέικ.
Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί, πασπαλίζουμε με σουσάμι 
και ψήνουμε στους 180ο για 45-55 λεπτά περίπου.
Δοκιμάζουμε με την λάμα ενός μαχαιριού,
 αν βγει καθαρή, η πίτα μας είναι έτοιμη,
 διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Βγάζουμε από το φούρνο 
και περιμένουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Καλή απόλαυση!!!

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Καλαμαράκια φούρνου, γεμιστά με ρύζι και φέτα

Απλά υπέροχα και απολαυστικά!
Φυσικά, η φέτα είναι προαιρετική... 
αν την παραλείψετε, έχετε ένα θαυμάσιο νηστίσιμο πιάτο!!!
Υλικά:

6-7 καλαμαράκια μέτρια
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
1 κουταλάκι πολτός σκόρδου (ή 1 σκελίδα)
1/3 φλ. ρύζι
1/3 φλ. λευκό κρασί
2 κουταλιές  πάστα ντομάτας
2 κουταλιές μάραθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
Πάπρικα
Φέτα σε κυβάκια 


Καθαρίζουμε τα καλαμάρια με προσοχή, να μην σπάσουν: 
Αφαιρούμε τα πλοκάμια, πετάμε τα μάτια και το στόμα, 
τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Πετάμε τα εντόσθια και το κόκκαλο, 
τρίβουμε ελαφρά για να αφαιρέσουμε την εξωτερική μεμβράνη, 
πλένουμε καλά τα καλαμάρια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Ψιλοκόβουμε τα μισά πλοκάμια, το κρεμμύδι και την πιπεριά.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι 
και ροδίζουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά, 
μετά από λίγο προσθέτουμε και το σκόρδο ολόκληρο, 
να γυαλίσουν.
Αν χρησιμοποιήσουμε πολτό σκόρδου
τον προσθέτουμε αργότερα, μαζί με την ντομάτα.
Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και τα ροδίζουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
 Ρίχνουμε το κρασί , αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ 
και προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο, 
πάπρικα, και μισό φλιτζάνι νερό.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου.
Αποσύρουμε από την φωτιά, 
πετάμε το σκόρδο (αν έχουμε βάλει σκελίδα), 
προσθέτουμε την φέτα, τον μάραθο και τον μαϊντανό, 
και αφήνουμε την γέμιση να μισοκρυώσει.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε προσεκτικά τα καλαμάρια κατά τα ¾. 
Δεν πρέπει να τα παραγεμίσουμε γιατί θα ανοίξουν στο βράσιμο.
Κλείνουμε το στόμιο με μια οδοντογλυφίδα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο στις αντιστάσεις.
Τοποθετούμε με προσοχή τα καλαμαράκια σε ταψί 
που το έχουμε λαδώσει ελαφρά.  
Δίπλα τοποθετούμε και τα ολόκληρα πλοκάμια.
Τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο νεράκι,
και τα πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλατοπίπερο και πάπρικα. 
 Τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Τα σερβίρουμε ζεστά αλλά και κρύα, κομμένα σε ροδέλες, 
είναι ένα υπέροχο μεζεδάκι!

Γευστικότατα!

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Τυροπιτάκια σε αφράτη ζύμη

Υπέροχη η ζύμη ~ την γέμιση την αφήνω στο γούστο σας! J
Υλικά  για την ζύμη (βγαίνουν 30 κομμάτια):

1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% (200 γρ)
1 κεσεδάκι σπορέλαιο
25 γρ φρέσκια μαγιά (1 κύβος)
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια μπέικιν
2 αυγά
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 500 γρ)
Λίγο ασπράδι για την επάλειψη
Μαυροκούκι για πασπάλισμα

Για την γέμιση:

150 γρ φέτα λιωμένη
1 αυγό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ένα κουταλάκι ξερή ρίγανη


Τρίβουμε την μαγιά σε ένα μπολάκι, την πασπαλίζουμε με την ζάχαρη 
και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές χλιαρό νερό.   
Ανακατεύουμε και την αφήνουμε για 15 λεπτά, 
μέχρι να φουσκώσει και να αφρίσει.
 Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το γιαούρτι, το σπορέλαιο, 
το αλάτι, το μπέικιν και τα αυγά 
(κρατάμε λίγο από το 1 ασπράδι για την επάλειψη)
και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς και λίγο-λίγο το αλεύρι 
μέχρι να πετύχουμε μια απαλή, αφράτη ζύμη 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα.
Την αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί
 και ετοιμάζουμε την γέμιση.
 Σε ένα μπολ λιώνουμε την φέτα, προσθέτουμε το αυγό, 
το πιπέρι και την ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 30ο 
και στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί.
Παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης, τα πλάθουμε μπαλάκια, 
τα ανοίγουμε με το χέρι και τοποθετούμε στη μέση 
λίγη ποσότητα γέμισης.
Τα κλείνουμε καλά και τα τοποθετούμε στο ταψί, 
σε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
 Χτυπάμε το ασπράδι με μια κουταλιά νερό 
και αλείφουμε καλά τα πιτάκια μας.
Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγο μαυροκούκι.
 Τα βάζουμε στο φούρνο και τα αφήνουμε για 30 λεπτά, 
μέχρι να φουσκώσουν.
Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 170ο 
και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου, 
μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινήσουν. 
 Μπορούμε να τα γεμίσουμε με λουκάνικο, λιωμένη πατάτα, κιμά, 
σπανάκι, ζαμπόν και τυρί και με ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας!
 Ζεστά είναι ονειρεμένα!
Απολαύστε τα!!!

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σιρόπι πορτοκάλι

Λατρεμένο γλυκάκι, απαραίτητο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!!!
Υλικά:

2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια φρέσκος χυμός πορτοκάλι
3 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
3-4 γαρύφαλλα
1 κομμάτι κανέλλα
1 φλούδα πορτοκαλιού


Σε κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό, το νερό, τη ζάχαρη, 
το μέλι, τα γαρύφαλλα, την κανέλλα 
και την πορτοκαλόφλουδα να βράσουν για 4-5 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, πετάμε τα γαρύφαλλα, την κανέλλα 
και τη φλούδα και διατηρούμε το σιρόπι καυτό.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο, 
ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά, 
προσέχοντας γιατί μπορεί να αρπάξει και να καεί.
Μόλις το σιμιγδάλι πάρει ένα καστανό χρώμα 
αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι με μεγάλη προσοχή 
γιατί πιτσιλάει και μπορεί πολύ εύκολα να καούμε.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, 
και ανακατεύουμε διαρκώς για 3 λεπτά περίπου, 
μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι, να κάνει τρύπες στην επιφάνεια 
και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα, 
ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα 
και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα ή ατομικά φορμάκια, 
περιμένουμε για 15 λεπτά και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Πασπαλίζουμε με κανέλλα και απολαμβάνουμε!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...