Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Μαλαμουδόπιτες

Το αποχαιρετιστήριο δώρο της πεθεράς μου ειδικά για το Betty's Cuisine!!!
Μια ξεχασμένη παραδοσιακή πίτα!

Η μαλαμουδόπιτα είναι μια πίτα που έκαναν από τα πολύ παλιά χρόνια - και ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Παρόλο που έρχομαι στην Κρήτη πάρα πολλά χρόνια δεν είχε τύχει ποτέ να την δοκιμάσω, στην πραγματικότητα δεν την είχα καν ξανακούσει! Σκέφτηκα λοιπόν να την καταγράψω και να σας την παρουσιάσω, μιας και, απ’ ότι κατάλαβα, την παρασκευή αλλά ακόμη και την ύπαρξη αυτής της πίτας γνωρίζουν ελάχιστες γιαγιάδες στο χωριό...

Τα υλικά είναι για 6 πίτες.

Για τη γέμιση:
Μισό κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
3 κουταλιές δυόσμο
3 κουταλιές μάραθο
1 κουταλιά αλάτι
3-4 κουταλιές ζάχαρη
Λάδι όσο πάρει

Για το φύλλο:
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές αλάτι
Νερό όσο πάρει

Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης
και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα σφιχτό μίγμα.

Σε άλλη λεκανίτσα ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε καλά.
Χωρίζουμε τη γέμιση και τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα φύλλο σχετικά παχύ, βάζουμε στο κέντρο τη γέμιση,
κλείνουμε καλά σαν λυχναράκι
και με τον πλάστη ανοίγουμε πάλι την πίτα να γίνει πλατιά, σε μέγεθος πιάτου.
Τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο να ροδίσουν καλά.
Βγάζουμε σε πιάτο, κόβουμε στα 4 και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλλα.


Τρώγονται ζεστές και κρύες, είναι πολύ νόστιμες, χορταστικές και διαφορετικές!
Δυστυχώς δεν κατάφερα ακόμα να πιστοποιήσω την ετοιμολογία της ονομασίας αυτής της πίτας. Η επικρατέστερη εκδοχή πάντως είναι ότι το όνομα προέρχεται από το ρήμα "μαλάσσω" επειδή η γέμιση της πίτας ζυμώνεται (μαλάσσεται) με τα χέρια...

13 σχόλια:

  1. den tin exw ksanakousei autin tin pita alla fenetai uperoxi..mia dokimi tha mas peisei :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ δεν την έχω ξανακούσει, πάντως οι συνδυασμοί που περιέχει φαίνονται πολύ ενδιαφέροντες!!
    Ενα σωρό νοστιμιές μας έφερες λοιπόν από την Κρήτη, να σαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμάν τα σάλια μου τρέξανε. Κι εγώ σαν τα κορίτσια δε τις είχα ξανακούσει, μάλιστα στην αρχή μου φάνηκε σα να είχαν κιμά και μπερδεύτηκα γιατί είχε και ζάχαρη πάνω. Μπράβο σε πεθερά και νύφη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλειες οι πιτούλες και λαχταριστές. Εγώ με τα παραδοσιακά έχω ένα κόλλημα, τα λατρεύω γενικώς. Ευχαριστούμε για όλο το οδοιπορικό στην Κρήτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τέλειες!!!
    ενδιαφέρον έχει ο συνδυασμός ζάχαρης με δυόσμο και μάραθο. πρέπει να δοκιμαστεί άμεσα.
    η γιαγιά μου κι η γιαγιά του άνδρα μου έφτιαχναν κάτι παρόμοιο με γέμιση αλεύρι λάδι ζάχαρη, γλυκιές λαδόπιτες τις έλεγαν.

    η πεθερά σου χρησιμοποιεί πολύ το ολικής αλέσεως όπως είδαμε αυτές τις μέρες, ενώ οι δικές μας γιαγιάδες το χωριάτικο.

    αυτό το γευστικό οδοιπορικό στην Κρήτη μας πέθανε, βάλαμε κιλά και μόνο που βλέπαμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία παραδοσιακή συνταγή...μύρισε χωριό!
    Πάντως ούτε εγώ τις είχα ακουστά, επίσης κι εγώ νόμιζα από την φώτο στην αρχή οτι είχε κιμά ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρώτη φορά κι εγώ την ακούω! Αχ αυτές οι κρητικές πίτες! Να είχα μία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ειναι ωραία να ξετρυπώνουμε ξεχασμένες συνταγές της γιαγιάς μας. Πρώτη φορά την ακούω αυτήν την πίτα,και είμαι και fan τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να είσαι καλά και συ και η πεθερούλα σου που μας ξελιγώσατε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η θεια Ευφροσύνη στα Σελλια Αγίου Βασιλείου φτιάχνει συνέχεια αυτές τις πίτες είναι η ειδικότητα της. Είναι χορταστική και νόστιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η θεια Ευφροσύνη στα Σελλια Αγίου Βασιλείου φτιάχνει συνέχεια αυτές τις πίτες είναι η ειδικότητα της. Είναι χορταστική και νόστιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως πολύ χορταστική και ιδιαίτερης γεύσης!
      Χαίρομαι που τις γνωρίζει και κάποιος ακόμα!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...