Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Γλυκιά Αραπίνα

Την συνταγή αυτή είχε την καλωσύνη να μου την στείλει η φίλη του blog Λενιώ Π. 
Την έφτιαξα χτες, μετά από πολύ καιρό, και μας άρεσε ιδιαίτερα!
Δοκιμάστε λοιπόν και σεις ένα σοκολατένιο κέικ που θα ενθουσιάσει όσους αγαπούν τις σοκολατογεύσεις και όχι μόνο!


Την έφτιαξα και την παραθέτω όπως ακριβώς μου την έστειλε...

Υλικά για μια φόρμα 30 cm:

1  βιτάμ
1 κούπα νερό
2 & 1/2 κούπες ζάχαρη
1  κούπα κακάο

1 & 1/2 κούπα κόκκινη Φαρίνα
4 αυγά
2 βανίλιες

Σε μια κατσαρόλα βάζεις τα 4 πρώτα υλικά να βράσουν πέντε λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρά.


Βγάζεις την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνεις το μίγμα να γίνει χλιαρό.
Από το μίγμα αυτό κρατάς μισή κούπα στην άκρη
( θα χρησιμοποιηθεί σαν γλάσο στο τέλος).

 Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180ο.
Αδειάζεις το χλιαρό μίγμα από την κατσαρόλα σε ένα μπολ.  
Προσθέτεις τα αυγά και τα χτυπάς καλά με το μίξερ. 
Ρίχνεις το αλεύρι και τις βανίλιες και τα χτυπάς καλά. 


Αδειάζεις το μίγμα σε μια ελαφρά λαδωμένη φόρμα του κέικ.


Ψήνεις περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό. 


Όταν ψηθεί το βγάζεις από το φούρνο, τρυπάς με το μαχαίρι την επιφάνεια του γλυκού και το περιχύνεις με το μίγμα που είχες κρατήσει για γλάσο.


(Σημείωση δική μου: Την επόμενη φορά που θα το φτιάξω, θα το κόψω πρώτα σε φέτες και μετά θα το περιχύσω με το γλάσο ~ έτσι θα έχει κάθε κομμάτι γλάσο και στα πλαϊνά...σλουρπ!)


 Μια τέλεια σοκολατένια λιχουδιά!!!

Ευχαριστούμε πολύ Λενιώ!

20 σχόλια:

  1. Πρωί πρωί σοκολάτες τι θα κάνουμε μέχρι το απόγευμα;;Μπέττυ έλεος.
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tέλεια σοκολατένια απόλαυση κι ας είναι πρωϊ.... έστω και με τα μάτια την απόλαυση την πήρα.
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σοκολάτα βλεπω σημερα το πρωι και μ επιασε μια λιγουρα...
    Τελεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ σοκολάτα έπεσε σήμερα... Το καλεί η ημέρα φαίνεται!!!
    Καλημερούδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μμμμ...

    τι ποσοτητα 'εχει το βιταμ;
    και τι ειναι η κοκκινη φαρίνα;

    φιλιά απο εξωτερικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την σοκολατοκαλημέρα μου...δεν θα την βγάλουμε καθαρή μέχρι το βράδυ...έτσι όπως πάει το πράμα...
    Καταρχάς είναι εύκολο!
    Κατά δεύτερον είναι γρήγορο!
    Κατά τρίτον ...φεύγω τώρα...κάτι θυμήθηκα ότι έχω να κάνω στην κουζίνα....χαχαχα!!!

    Το βιτάμ είναι 250 gr και η κόκκινη φαρίνα είναι το self-raising αλεύρι (αυτό που φουσκώνει μόνο του)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπέτη συγγνώμη για το θάρρος...δεν το ξανακάνω! ουπς....πάω τώρα κουζίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ως φαν της σοκολάτας δε θα πω όχι για μια μεριδούλα, σλουρπ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τελεια η γλυκια αραπινα σου, και πολυ σοκολατενια
    οπως ακριβως μας αρεσει.
    εχω ενα παρομοιο κεικ, μονο που κανω παντα διπλη δοση σιροπι σοκολατας, και αφου με μια οδοντογλυφιδα το τρυπισω ολο σαν κεντιμα, το περιχυνω
    δοκιμασε το και θα με θυμηθεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αραπινα, Αραπινος κι οτι με σοκολατα ειναι για εμενα. Ωραιοτατο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kόλαση το κεκάκι σου Μπέτυ.
    Και το γλάσο από πάνω..ήρθε κι έδεσε :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πραγματικά αυτό το κέικ είναι από τα ωραιότερα σοκολατένια.Μικρές παραλλαγές έχει η δική μου συνταγή και αποφεύγω να το φτιάχνω όταν λείπουν τα παιδιά μου γιατί ενω ξεκινώ με όλες τις καλές προθέσεις για ένα κομμάτι, δεν μένω ποτέ εκεί.Ταιριάζει ωραιότατα και με παγωτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σου Μπετούλα
    Χάρηκα που σου άρεσε το γλυκάκι μου.Να είσαι καλά και πάντα "γλυκαμένη" που έλεγε και η γιαγιά μου.
    Λενιώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι πολύ ωραίο αυτό το κέικ και ζουμερό και αφράτο! Λόγω απουσίας μου παίρνω μεγάλο κομμάτι γιατί δεν μου φυλάξατε τίποτα τόσο καιρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σαν "σοκοκόλαση" μου μοιάζει αυτή η λάγνα Αραπίνα.
    Θα την φτιάξω μόλις ηρεμήσει λίγο το λαπ-τοπ, μετά την επισκευή του.
    Το χρωστώ, γιατί αυτό που έκανα ήταν τελείως αποτυχημένο και διαλύθηκε, βγάζοντας από την φόρμα!
    Υποσχέθηκα σοκο-κέϊκ κάπου και δεν αθετώ τις υποσχέσεις μου (προσπαθώ τουλάχιστον).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. geia soy betty ekana to keik soy... geystika einai wraio apla moy egine san soyfle,den psi8ike poly h zymh mesa einai san ygro keik mhpws 8elei parapanw aleyri?perimenw apanthsh filia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Αγαπητέ/ή Ανώνυμε/η :

    Κανονικά, όπως φαίνεται και στις φωτό, το εσωτερικό είναι σαν ένα κανονικό κέικ, η μόνη "υγρασία" που έχει είναι στα σημεία που το έχει ποτίσει το γλάσο.

    Ίσως φταίει το αλεύρι, μπορεί να ήθελε λίγο περισσότερο, ή ακόμα και ο φούρνος ~ μήπως δεν ήταν προθερμασμένος αρκετά, με αποτέλεσμα να μην φουσκώσει σωστά, να "κάτσει" η ζύμη και να μείνει μισο-άψητη και υγρή...

    Ελπίζω να βοήθησα... καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. s'eyxaristw poly boi8ises arketa!!!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Από τότε που βρήκα τη συνταγή σου, την έχω φτιάξει αρκετές φορές, χθες έφτιαξα μιάμιση δόση, την κάλυψα με κουβερτούρα που έλιωσα μαζί με βούτυρο και λίγο γιαούρτι, τη στόλισα με νιφάδες κουβερτούρας κι έγινε η νοστιμότερη ίσως τούρτα για την κόρη μου που είχε σήμερα γενέθλια. Μικροί και μεγάλοι έγλειψαν τα πιατάκια τους! Σούπερ δόση σοκολάτας, πολύ καλύτερη απ' τις τούρτες με τις κρέμες και τα άνοστα παντεσπάνια. Σ' ευχαριστώ :)) Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ simonmad:

    Χρόνια Πολλά και καλά στο κοριτσάκι σου!
    Να το χαίρεσαι και να το καμαρώνεις!

    Ωραίες οι προσθήκες στο γλυκάκι, μπορώ να φανταστώ πόσο ιδιαίτερη τουρτίτσα θα έγινε!
    Τις σημειώνω για μελλοντική χρήση και σε ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου!

    Καλή και όμορφη Κυριακή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...