Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Λαχανόρυζο

Ένα φαγάκι ταπεινό, νηστήσιμο και πολύ νόστιμο!


Υλικά για 4-5 μερίδες:

Μισό μέτριο λάχανο
1 μέτριο κρεμμύδι
2 καρότα
3-4 κουταλιές πελτές
2 φλυτζάνια ρύζι
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο



Κόβουμε το λάχανο σε φέτες και μετά σε μέτρια κομμάτια.
Το πλένουμε καλά σε σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίσει.


Λιώνουμε το κρεμμύδι στο μούλτι.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε ροδέλες.


Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι. 
Προσθέτουμε το λάχανο και τα καρότα, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να κατεβάσουν τα υγρά τους.


Σε 10 λεπτά προσθέτουμε αλατοπίπερο, κύμινο, το μαϊντανό, τον πελτέ και 2 κούπες ζεστό νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά περίπου
ή μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.
Ελέγχουμε πότε-πότε αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό και ανακατεύουμε.


Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο το λάχανο προσθέτουμε 1 κούπα ζεστό νερό και ρίχνουμε το ρύζι.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το ρύζι να μαγειρευτεί καλά. 
Προσοχή σε αυτή τη φάση γιατί κολλάει εύκολα στον πάτο!


Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα
και αφήνουμε το φαγητό να απορροφήσει τα υγρά του.


Σερβίρουμε ζεστό και αν θέλουμε προσθέτουμε λεμόνι.

20 σχόλια:

  1. τελειο το φαγακι σου, και ελεγα τι να κανω σημερα!!!!
    εγω δεν βαζω καροτα αλλα, σημερα θα ακολουθησω τις οδηγιες σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλοί το "σνομπάρουν" αυτό το φαγάκι...αλλά δεν ξέρουν τι χάνουν!! Μου αρέσει πολύ γιατί αγαπώ πολύ το λάχανο. Το φτιάχνω αρκετά συχνά.
    Καλημέρες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και με μπόλικο λεμονάκι, τέλειο είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kalimera bety!!
    loukoumi to eftiaxes to fagaki sou!!!exoume tin idia sintagi.to latreuoume!!
    na exis ena omorfo apogeuma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένο φαγάκιιιιιιιιιι
    Καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ταπεινό μεν,πολύ νόστιμο δε και η γλύκα του ασυναγώνιστη!
    Δηλώνω φαν,το φτιάχνω τακτικά,μόνο που το αφήνω άσπρο και του ρίχνω λεμονάκι.
    Πρέπει να δοκιμάσω με ντοματούλα.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ταπεινό δεν ξερω αν είναι, αγαπημένο όμως σίγουρα είναι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ αγαπημένο μας φαγάκι! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. aaa.. koita symptwsi ...egw to mageirepsa xtes k egine anarpasto!!! me feta k psomaki ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νάσαι καλά που μου το θύμισες. Σαν να έχω πάθει ένα μπλακ ουτ τον τελευταίο καιρό και δεν θυμάμαι όλα όσα μαγείρευε η μανούλα. Θα αντικαταστήσω μόνο το κλασικό λάχανο (το οποίο εδώ στην Ουγγαρία είναι πολύ κακής ποιότητας) με αυτό της φωτογραφίας > http://m.blog.hu/am/amari/image/kelk%C3%A1poszta_13.jpg
    και αν βρώ θα προσθέσω ένα-δύο πράσα. Λοιπόν το ετοιμάζω το ΣΚ γιά να έχω μέσα στη βδομάδα να παίρνω μαζί μου στο γραφείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ δεν θα έλεγα ότι είναι από τα αγαπημένα μου, αλλά εσύ το έχεις φτιάξει τέλειο!!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επέστρεψα γιά να δώσω ένα συμπληρωματικί τρυκ που θυμήθηκα την ώρα που έφτιαχνα το λαχανόρυζό σου Betty σχετικά με το ρύζι που κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας. Είναι ένα τρύκ της μανούλας μου που βοηθάει πολύ. Οταν ρίχνουμε το ρύζι δεν πρέπει να ανακατέψουμε το φαγητό. Απλά σκορπίζουμε το ρύζι επάνω στο λάχανο και το πιέζουμε ελαφρά με μιά ξύλινι σπατουλα. Μπορούμε να το ανακατέψουμε όταν το τραβήξουμε πιά απ'τη φωτιά πριν το σκεπάσουμε με την πετσέτα. Κι έτσι δεν κολλάει ποτέ στον πάτο. Καλή μας όρεξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Ginger:

    Σωστό και πολύ έξυπνο!!!
    Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας!

    Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αχ !!!! θα την κάνω την συνταγή σου. Καλή ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...