Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ατομικά καρβελάκια

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την μυρωδιά του φρεσκοψημένου σπιτικού ψωμιού!
Υλικά για 6-7 καρβελάκια:

500 γρ αλεύρι για ψωμί ζυμωτό
(από το φούρνο της γειτονιάς)
1 ½ κουταλάκι αλάτι
320 γρ νερό
1 φακελάκι μαγιά ξερή

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και την μαγιά
και ανακατεύουμε με τον γάντζο.
Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε για 5 λεπτά περίπου.
Διαλύουμε το αλάτι σε 2 κουταλιές νερό
και το προσθέτουμε στη ζύμη. 
Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5 λεπτά ακόμα
μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι επιπλέον.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί. 
Κατόπιν την κόβουμε σε 8 ίσα κομμάτια,
τους δίνουμε σχήμα στρογγυλό, σαν καρβελάκια,
 και τα αραδιάζουμε στο ταψί του φούρνου
που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
 Αφήνουμε τα ψωμάκια σκεπασμένα σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα περίπου ~
για πιο γρήγορα, τα βάζουμε στο φούρνο που έχουμε ανάψει στους 50ο για μισή ώρα,
 μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τα ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, ανάλογα με το μέγεθος, στους 180ο.
Μόλις ροδίσουν καλά, τα γυρνάμε ανάποδα και χτυπάμε ελαφρά με το χέρι μας. 
Αν κάνουν κούφιο ήχο είναι έτοιμα, αλλιώς ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα ραντίζουμε με λίγο νεράκι
για να γίνουν γυαλιστερά!



Αυτή είναι η βασική συνταγή, η οποία παίρνει πολλές παραλλαγές ~
μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη ρίγανη ή τριμμένο τυρί
ή ακόμα και ελάχιστο λιωμένο σκόρδο ανακατεμένο με λίγο ελαιόλαδο
και να φτιάξετε τη δική σας νόστιμη ποικιλία
από ατομικά ψωμάκια!

13 σχόλια:

  1. Να χα τώρα ένα, όνειρο φαίνονται! Οντως καμμία σχέση με της αγοράς, το χειροποίητο καρβελάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμμμμ μοσχομύρισε φρέσκο ψωμάκι!!! Παίρνω μια φετούλα να βάλω πάνω τη μαρμελάδα φράουλα που μόλις έφτιαξα!!
    Σ΄ευχαριστώ!!
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. βρε μπετουλα γιατι μας κολαζεις βραδιατικα λυπησου μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλή μου ήταν να μην αρχίσεις τα ζυμώματα, δε σε προλαβαίνουμε!!! ο φούρναρης της μπλογκογειτονιάς έγινες!!! ένα ζεστό παρακαλώ!!
    θα το φάω με σπιτικό βουτυράκι φρέσκο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πωπω πρωι πρωι , ζεστό ψωμάκι με....μερέντα!! σλουρπ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία μπράβο σου.
    Τόσο καλή νοικοκυρά φτιάχνεις τα πάντα και φαίνονται φανταστικά!
    Γιατί βρε κορίτσι μου βάζεις μαγιά στο ψωμί σου?
    Κράτα λίγο προζυμάκι! Σου αρέσει αυτή η χάλια μυρωδιά της μαγιάς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το πιο ωραίο ψωμάκι που έχω φάει.
    Από τη μέρα που το δοκιμάσαμε δεν αγόρασα ξανά ψωμί από τον φούρνο.
    Απλό στην παρασκευή του και πολύ νόστιμο.

    Αν και έχω αρτοπαρασκευαστή αυτό είναι το κάτι άλλο....

    Ευχαριστούμε για τη συνταγή !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα σας. Θα ηθελα να ρωτησω, τα 320 γρ νερό, ποσα ml ειναι? Γιατι τα υγρα σε ml τα μετραω. Ευχαριστω πολυ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Viki:

    Kalimera Viki
    To nero einai to idio kai se gr kai se ml, diladi pali 320 ml tha ypologiseis gia tin syntagi...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κυρία Μπέτυ δοκίμασα την συνταγή σας και έφτιαξα ατομικά ψωμάκια!!Έγιναν τέλειααα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:-DDDDDDD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ ναι; Μπράβοοοοο!!!
      Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν!!!
      Καλοφάγωτα!

      Διαγραφή
  11. Polu nostima ta pswmakia sou,!!!!!!!Ta ekana exthes giati exw 4 paidakia k ksetrelathikan,!Efxaristw gia thn grigorh k efkolh sudagh gia ta pswmakia,!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...