Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Κρητικά κουλουράκια ανεβατά

Θυμίζουν ελαφρά τσουρεκάκι, είναι μαλακά και πολύ νόστιμα
 και διατηρούνται αρκετές μέρες σε κλειστό δοχείο…
 Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ νωπή μαγιά
250 γρ ζάχαρη
185 ml ελαιόλαδο
160 ml κονιάκ
300 γρ νερό
6-7 γαρύφαλλα
1 κομμάτι κανέλα
Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
½ κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
Σουσάμι και καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα


Χτυπάμε στο γουδί την μαστίχα μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη 
(για να μην κολλήσει).
Βράζουμε το νερό με την κανέλα και τα γαρύφαλλα 
για 1-2 λεπτά και τα σουρώνουμε.
Κρατάμε το υγρό (πρέπει να είναι 250 γρ)
 και το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το κανελόζουμο μαζί με την μαγιά 
και ανακατεύουμε να λιώσει.
 Προσθέτουμε και ένα φλιτζάνι από το αλεύρι, 
ανακατεύουμε να δημιουργηθεί ένας παχύρευστος χυλός
 σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 20-30 λεπτά 
μέχρι να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια.
 Στο μπολ του μίξερ (ή σε λεκάνη) βάζουμε το αλεύρι 
και προσθέτουμε την ζάχαρη και την μαστίχα.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε την μαγιά, 
το λάδι, το κονιάκ και τον χυμό λεμονιού.
Ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ ή στα χέρια.
 Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει καλά 
και να διπλασιαστεί σε όγκο ~ θα χρειαστεί τουλάχιστον μια ώρα, 
ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος!

                                             Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο.
Πλάθουμε κουλουράκια σε ό,τι σχήμα μας αρέσει, 
αν θέλουμε τα κυλάμε σε σουσάμι ή τα πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη 
και τα τοποθετούμε την λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα, 
σε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν αρκετά.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για λίγο να φουσκώσουν.
 Τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου,
 ανάλογα με το μέγεθος.
Απολαυστικά!

15 σχόλια:

  1. Τα κουλουράκια σου δείχνουν καταπληκτικά. Όμως θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το κονιάκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να το αντικαταστήσεις με ρακί!
      Αν πάλι δεν θέλεις αλκοόλ, βάλε φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι, θα έχουν όμως διαφορετική γεύση...

      Διαγραφή
  2. Μπέττυ φαίνονται τόσο όμορφα! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα εχω δοκιμάει στο παρελθόν
    ειναι πολυ νοστιμα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω πόσες μέρες κρατούν και τον τρόπο που διατηρούνται;; Αν τα κάνω στην κατάψυξη θα είναι καλά; Σοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία, αν τα βάλεις σε δοχείο που κλείνει καλά (μεταλλικό ή γυάλινο) διατηρούνται τουλάχιστον 1 βδομάδα, ίσως και περισσότερο...
      Στην κατάψυξη δεν τα έχω βάλει ποτέ, νομίζω πως μπορείς να τα βάλεις όταν τα πλάσεις και όταν τα χρειαστείς να τα αφήσεις να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να τα ψήσεις...

      Διαγραφή
  5. Να ρωτήσω κάτι?μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη νωπή μαγιά με ξερή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μπορείς! 1 φακελάκι μαγιάς ξερής γιά κάθε 30 γρ νωπή, άρα εδώ θα βάλεις 2 φακελάκια.

      Διαγραφή
  6. Να ρωτήσω κάτι?μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη νωπή μαγιά με ξερή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ!!τα φτιάχνω τώρα αλλά τελικά έβαλα νωπή!ποια είναι η διαφορά τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ξερή είναι αποξηραμένη νωπη και διατηρείται για μεγάλο διάστημα, κάποιοι όμως λένε πως τους ενοχλεί στη γεύση...

      Διαγραφή
    2. Η ξερή είναι αποξηραμένη νωπη και διατηρείται για μεγάλο διάστημα, κάποιοι όμως λένε πως τους ενοχλεί στη γεύση...

      Διαγραφή
  8. Σε ευχαριστώ πολύ για την έγκαιρη απάντηση σου!με βοήθησες αρκετά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...