Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Σταφιδόψωμα ολικής νηστίσιμα

Η ευωδιά τους απίστευτη! 
Μοσχοβόλησε το σπίτι και δεν πρόλαβαν να μείνουν δεύτερη μέρα!!! J
Υλικά για 6 μεγάλα σταφιδόψωμα:

350 γρ αλεύρι σκληρό
200 γρ αλεύρι ολικής
25 γρ. μαγιά νωπή
Μισό περίπου φλιτζάνι νερό χλιαρό
Μισό φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
Μισό κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
3 κουταλάκια κανέλλα
Μισό φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο
¾ φλιτζανιού τσαγιού χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες ξανθές 

Τρίβουμε την μαγιά με τα δάχτυλα και την βάζουμε σε ένα μπολ 
με μια κουταλιά από την ζάχαρη.  
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε ελαφρά
σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα 
και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά περίπου,
μέχρι να φουσκώσει και να αφρίσει.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, 
το αλάτι, το γαρύφαλλο και την κανέλα 
και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το σπορέλαιο, το χυμό, το ξύσμα και την φουσκωμένη μαγιά 
και βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία με τον γάντζο ζυμώματος.
Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα.  
Αρχικά η ζύμη μπορεί να φαίνεται σφιχτή, 
την αφήνουμε να ζυμωθεί αρκετή ώρα (10 λεπτά) 
και μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμα.  
Τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά ακόμα, 
μέχρι να ενσωματωθούν στην ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα 
και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα περίπου.
Για να επισπεύσουμε την διαδικασία, 
ανάβουμε το φούρνο στους 30 βαθμούς 
και βάζουμε μέσα το μπολ με τη ζύμη, 
σκεπασμένο με την πετσέτα, 
για 20 λεπτά περίπου.
Κόβουμε την ζύμη σε ίσα κομμάτια και πλάθουμε κορδόνια.  
Προσπαθούμε, όσο γίνεται, να κρύψουμε τις σταφίδες μέσα στη ζύμη 
για να μην καούν στο ψήσιμο και πικρίσουν.
Τα γυρίζουμε σαν σαλιγκαράκια (ή σε όποιο άλλο σχήμα μας αρέσει) 
και τα τοποθετούμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου 
που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο, στους 30 βαθμούς, 
για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο 
ή τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο σκεπασμένα και περιμένουμε υπομονετικά!
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180, στις αντιστάσεις, 
και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν καλά.
 Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε σε σχάρα 
μέχρι να κρυώσουν τελείως.
 Απολαμβάνουμε!

5 σχόλια:

  1. καλημέρα!! μ αρεσουν πολυ τα σταφιδόψωμα και τα δικα σου μοιαζουν σαν αυτ ααπο τους φούρνους! τέλεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!
      Κι εγώ τους έχω αδυναμία και τα συγκεκριμμένα με το αλεύρι ολικής γίνονται απολαυστικότατα!!!

      Διαγραφή
  2. Αν και καθυστέρησα λογω 25ης, δεν μπορεσα να αντισταθω στα σταφιδοψωμακια σου με το που τα αντικρυσα! Πολυ νοστιμα φαινονται!! Κι ο,τι πρεπει για τσιμπολογημα σε καιρο μηστειας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πώς μπορώ να εκτυπώσω παρακαλώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,

      Προκειμένου να εκτυπώσετε την παραπάνω συνταγή έχετε 2 επιλογές. Η πρώτη επιλογή είναι από τις ρυθμίσεις του browser πατάτε print όπου θα εκτυπωθούν τα πάντα, δηλαδή σχόλια, ετικέτες, αναγνώστες κλπ. Η δεύτερη επιλογή είναι να κάνετε copy / paste την συνταγή σε ένα word document και να εκτυπώσετε μόνο αυτό.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...