Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Τυρόπιτα με χωριάτικο σπιτικό φύλλο

 

Υπέροχο, τραγανό, σπιτικό χωριάτικο φύλλο και μια πίτα σκέτη απόλαυση! 


Υλικά για το φύλλο:

 250 γρ αλεύρι γ.ο.χ

50 γρ. καλαμποκάλευρο

1 κ.γλ. αλάτι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ρακί ή ξύδι

1 κούπα χλιαρό νερό

Νισεστές ή αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Ελαιόλαδο για τα φύλλα

 

Υλικά για την γέμιση:

 200 γρ φέτα χοντροτριμμένη

100 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας

1 αυγό

1 κ.γ. ρίγανη

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε όλα τα  στεγνά υλικά για το φύλλο και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε και τα υγρά και ζυμώνουμε για 5’ μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική που δεν θα κολλάει σχεδόν καθόλου.  Μπορούμε επίσης να ζυμώσουμε τα υλικά με το χέρι μας.

Τυλίγουμε τη ζύμη μας σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου ή μέχρι και 2 μέρες αν δεν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε άμεσα.

Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180ο.

Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4 κομμάτια, τα δύο λίγο μεγαλύτερα,


 και τα κάνουμε μπαλίτσες.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με νισεστέ ή αλεύρι – προσωπικά βρίσκω ότι με το νισεστέ το αποτέλεσμα είναι πιο αέρινο και τραγανό!

Ανοίγουμε με τον πλάστη το πρώτο μεγαλύτερο μπαλάκι σε φύλλο, πασπαλίζοντας με νισεστέ ή αλεύρι όταν δούμε ότι κολλάει.

Λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι και στρώνουμε το πρώτο φύλλο, με την βοήθεια του πλάστη.


Το λαδώνουμε γενναία με ένα πινέλο, στάζοντας το λάδι και χωρίς να ακουμπήσει το πινέλο πάνω στο φύλλο.


Επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε επάνω στο πρώτο.

Απλώνουμε επάνω την γέμιση και ανοίγουμε και τα υπόλοιπα 2 φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο.

Τυλίγουμε το τελευταίο φύλλο στον πλάστη και το τοποθετούμε δημιουργώντας πτυχές, ώστε να μας δώσει αυτό το υπέροχο, τραγανό, τσαλακωτό αποτέλεσμα.


Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, δημιουργώντας κόθρο.

Χαράζουμε ελαφρά την πίτα μας σε κομμάτια και αλείφουμε καλά την επιφάνεια με ελαιόλαδο.

Ραντίζουμε με το χέρι μας με λίγο νεράκι για πιο τραγαό αποτέλεσμα.

Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου, στους 180ο στον αέρα.

Αποσύρουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε!


Στην γέμιση μπορείτε να βάλετε ό,τι τυρί σας αρέσει και να προσθέσετε τα αγαπημένα σας μυρωδικά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...