Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Κλειστό.......λόγω ανωτέρας βίας!

Το πρωϊνό ψιλόβροχο κι ένα κακοφτιαγμένο πεζοδρόμιο 
με έστειλαν στο νοσοκομείο με σπασμένο ώμο :(

Από ότι μου είπαν, θα πάρει κανένα μήνα... 
ελπίζω να επιστρέψω στην παρέα μας
 και με τα 2 χέρια σε πλήρη λειτουργία!!!!

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Κοτόπουλο με μανιτάρια και βότκα

Καλημέρα και καλή βδομάδα!
Για σήμερα ένα φαγάκι 
απλό, γρήγορο αλλά πολύ νόστιμο!
 Υλικά για 4 μερίδες:

750 γρ φιλέτο κοτόπουλο
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κιλό μανιτάρια
2 κουταλιές βότκα
1 κύβος κότας
200ml κρέμα γάλακτος
Μαϊντανός
Πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι

Κόβουμε το κοτόπουλο σε κυβάκια και πασπαλίζουμε με πάπρικα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ψήνουμε ελαφρά 
σε τηγάνι με το ελαιόλαδο, να μαλακώσει.  
Προσθέτουμε το σκόρδο ολόκληρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
 Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κοτόπουλο, 
ανακατεύουμε και ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.
 Ρίχνουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε 
και ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
 Προσθέτουμε τη βότκα, 
περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ 
και ρίχνουμε τον κύβο κότας διαλυμένο σε μισό φλυτζάνι ζεστό νερό, 
τον μαϊντανό,  αλάτι και πιπέρι.
 Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μισή ώρα περίπου, 
μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
 Τότε προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος
 και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, 
μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα.
Σερβίρουμε με ρύζι λευκό.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Μαρμελάδα μήλο

Τίποτα καλύτερο από νόστιμες μαρμελαδίτσες
 φτιαγμένες από τα χεράκια μας! 
 Για το πρωϊνό μας, το απογευματινό των παιδιών, 
για το γιαουρτάκι και τις τάρτες μας!
 Υλικά για 2 μέτρια βάζα:

3-4 μήλα κόκκινα (1 κιλό)
450 γρ ζάχαρη
2 κουταλάκια κανέλα
Χυμός από μισό λεμόνι

Καθαρίζουμε τα μήλα από φλούδια και κουκούτσια 
και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.
 Βάζουμε τα μήλα σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την ζάχαρη, 
ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη 
και αφήνουμε το μπολ όλο το βράδυ στο ψυγείο.
 Την επόμενη μέρα μεταφέρουμε τα μήλα σε κατσαρόλα 
και βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό
 και βράζουμε για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
 Αν θέλουμε την μαρμελάδα χωρίς μεγάλα κομμάτια φρούτου, 
σε αυτό το σημείο μπορούμε να τα λιώσουμε λίγο
με το ραβδομπλέντερ!
Ρίχνουμε την κανέλα και το χυμό λεμονιού 
και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και όπως είναι η μαρμελάδα καυτή 
γεμίζουμε με μεγάλη προσοχή
Βιδώνουμε το καπάκι σφιχτά, αναποδογυρίζουμε τα βάζα
 και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Όταν ανοίξουμε τα βάζα τα διατηρούμε στο ψυγείο. 
 Στην φωτό ποζάρουν 3 από τις πιο νόστιμες μαρμελάδες:
Απολαύστε τις!

Σημ: Μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης κατά 50 γρ περίπου, 
ανάλογα με το αν τα μήλα είναι περισσότερο ή λιγότερο γλυκά!

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Scones - Αλμυρά ψωμάκια/μπισκότα

Επιστροφή στην Αθήνα λοιπόν...
Είναι γεγονός ότι μου λείψατε!
Μετά από πολυήμερη απουσία
και υπέροχες διακοπές στο Λονδίνο, 
επέστρεψα ξεκούραστη, ανανεωμένη και με μεγάλη όρεξη 
να αφοσιωθώ σε νέα ενδιαφέροντα!
Eπειδή όμως οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιώνται, 
έφερα και κάποιες συνταγές που θα μοιραστώ μαζί σας!
 Υλικά για 15 κομμάτια περίπου:

2 ½ φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι ολικής αλέσεως για όλες τις χρήσεις (500 γρ)
1 κουταλάκι μπέικιν
1 κουταλάκι αλάτι
150 γρ βιτάμ
2 αυγά
Μισό φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
150 γρ κίτρινο τυρί  – εγώ έβαλα cheddar
4 κουταλιές άνιθος
1 αυγό για το άλειμμα

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι 
και τα ανακατεύουμε.
 Κόβουμε το τυρί σε κυβάκια.
 Προσθέτουμε το βιτάμ κομμένο κομματάκια 
και χτυπάμε μέχρι το μίγμα να γίνει ψιχουλιαστό – 
10 λεπτά περίπου.  
 Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος
και τα προσθέτουμε στο αλεύρι, 
συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Τέλος προσθέτουμε το τυρί και τον άνιθο 
και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιογενή,
που δεν θα κολλάει στα χέρια – 
ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
Τοποθετούμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια 
και την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο.
Κόβουμε μέτρια τρίγωνα,
τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα 
και τα  αλείφουμε με το αυγό που το έχουμε χτυπήσει ελαφρά
με 1 κουταλιά νερό.
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,
 στους 170 για μισή ώρα περίπου, 
μέχρι να ροδίσουν καλά.
Απολαμβάνουμε ζεστά ή κρύα, σκέτα σαν σνακ 
ή σαν συνοδευτικό τυριών και κρασιού!

Σημ:  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοινό λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, θεωρώ όμως ότι με το αλεύρι ολικής αποκτούν ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά!

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Πάστα φλώρα

Η βάση αυτής της συνταγής γίνεται καταπληκτική!
Αφράτη, μπισκοτένια και όσο πρέπει τριφτή,
σας συνιστώ να την δοκιμάσετε σε μηλόπιτα κλειστή ή ανοιχτή,
σε τάρτες και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε! 

Υλικά για μια φόρμα 22cm:

3 ½ φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
250 γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας (ή βιτάμ)
1 κρόκος αυγού
1 φλυτζανάκι κονιάκ
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1/3 φλυτζανιού ζάχαρη
Μαρμελάδα της αρεσκείας σας

Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μπολ του μίξερ κοσκινίζουμε
τα 3 φλυτζάνια αλεύρι μαζί με το μπέικιν.
 Προσθέτουμε το βούτυρο, τον κρόκο, το κονιάκ,
 το ξύσμα λεμονιού και  τη ζάχαρη.
 Ζυμώνουμε με το γάντζο (ή με τα χεράκια μας!)
μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή αλλά που να πλάθεται. 
Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε
και το υπόλοιπο μισό φλυτζάνι αλεύρι,
εμένα πάντως το πήρε όλο.
 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο.
Μοιράζουμε τη ζύμη στα 2. 
Στρώνουμε με το χέρι τη μισή ζύμη
σε μια φόρμα με έλασμα ή σε ταρτιέρα ~
πρέπει να έχει αρκετό πάχος, περίπου 2 εκατοστά
 και να μισοκαλύψει και τα πλαϊνά.
Επάνω στρώνουμε αρκετή από τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας ~
εγώ έβαλα περίπου 300 γρ. σπιτική μαρμελάδα βερύκοκο!
 Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε κορδόνια
και φτιάχνουμε ένα πλέγμα
στην επιφάνεια της μαρμελάδας.
Επειδή μου περίσσεψε λίγη ζύμη,
γέμισα 6 φορμίτσες για muffins,  
 πρόσθεσα και λίγη μαρμελαδίτσα
 και έφτιαξα ατομικές ταρτούλες! 
 Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου,
αφήνουμε να κρυώσει για να πήξει η μαρμελάδα
και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Τάρτα με κοτόπουλο


... ή πως να μην πάει χαμένο 
το βραστό κοτόπουλο που περίσσεψε...
Τα υλικά που χρησιμοποίησα για μια ταρτιέρα 26 cm:

1 φύλλο ζύμη κουρού
¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
Το ψαχνό από 2 μπούτια
2 καρότα βρασμένα
1 ξερό κρεμμύδι
Μαϊντανό, δυόσμο και άνιθο
Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
Ένα κομμάτι φέτα (περίπου 100γρ) σε κυβάκια
Κίτρινο τυρί τριμμένο
1 γιαούρτι 200 γρ
3 αυγά
Αλατοπίπερο

Αρχικά έκοψα το κοτόπουλο και τα καρότα σε κομματάκια.
Κατόπιν ρόδισα σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο 
το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.
Το έριξα σε μπολ και πρόσθεσα το κοτόπουλο 
και τα καρότα ψιλοκομμένα.
Πρόσθεσα τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, 
δηλ μαϊντανό, φρέσκο δυόσμο και άνιθο, 
μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και τα τυριά.
Ανακάτεψα καλά.
Προθέρμανα το φούρνο στους 170ο.
Λάδωσα ελαφρά την ταρτιέρα και έστρωσα τη ζύμη.
Σε άλλο μπολ χτύπησα τα αυγά, 
πρόσθεσα το γιαούρτι και ανακάτεψα 
μέχρι να γίνει το μείγμα σαν λεία κρέμα.
Έριξα αυτό το μείγμα στο μπολ με το κοτόπουλο 
και τα ανακάτεψα να ενσωματωθούν τα υλικά και οι μυρωδιές.
Έστρωσα το μείγμα πάνω στη ζύμη 
και έψησα την τάρτα για 40 λεπτά, μέχρι που ρόδισε καλά η επιφάνεια.
Άφησα να κρυώσει λίγο και πραγματικά την απολαύσαμε, 
έγινε νοστιμότατη και μυρωδάτη!

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Κέικ ολικής με σταγόνες σοκολάτας


Καλημέρα! 
Για να ξεκινήσουμε τη μέρα και τη βδομάδα μας με καλή διάθεση,
έφτιαξα ένα νοστιμότατο κέικ,
με έντονη την ευωδιά του πορτοκαλιού ~
και με λίγες σταγόνες σοκολάτας για έξτρα ενέργεια! J
Υλικά για 2 μακρόστενες φόρμες 26cm
(ή μια στρογγυλή φόρμα 30cm):

1 πακέτο (500 gr) Φαρίνα ολικής αλέσεως
(δηλ. αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του)
1 πακέτο βιτάμ (250γρ)
2 ½ φλυτζάνια ζάχαρη
4 αυγά
1 1/2 φλυτζάνι φρεσκοστυμένος χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 φακελάκι σταγόνες σοκολάτας


Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
να μαλακώσει αρκετά
και μετά το χτυπάμε στο μίξερ να ασπρίσει καλά. 
Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Ρίχνουμε στο βιτάμ σταδιακά το αλεύρι εναλλάξ με τον πορτοκαλοχυμό,
προσθέτουμε και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμα. 
 Ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε ελαφρά.
Βουτυρώνουμε ελαφρά τις φόρμες του κέικ και τις αλευρώνουμε.
Μοιράζουμε το μίγμα στις φόρμες,
θα πρέπει να γεμίσουν κατά τα ¾, όχι περισσότερο,
 γιατί θα φουσκώσει το μίγμα και θα χυθεί.
 Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε,
βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέικ. 
Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνουμε λίγα λεπτά ακόμα.
Το βγάζουμε από το φούρνο,
το αφήνουμε να μισοκρυώσει για 10 λεπτά
και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη ~ και σκέτο όμως είναι θαυμάσιο!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...