Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Πορτοκαλόπιτα

Σε φιλικό σπίτι έφαγα τις προάλλες για πρώτη φορά ένα γλυκό που μου άρεσε πολύ σαν ιδέα...
μια και η γεύση του πορτοκαλιού είναι από τις αγαπημένες μου κι επειδή το σιρόπι με χυμό πορτοκάλι που είχα φτιάξει για το σαραγλί ήταν καταπληκτικό, άλλαξα λίγο τη συνταγή προσθέτοντάς της πορτοκαλοχυμό στο σιρόπι και μπόλικο ξύσμα στην κρέμα:

Υλικά για ένα μεγάλο μακρόστενο πυρέξ:

Για τa φύλλα:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
2 κουταλάκια κανέλλα
3 κουταλιές ζάχαρη
4 κουταλιές βούτυρο λιωμένο

Για το γλυκό:
4 αυγά
3/4 κούπας ζάχαρη
1 γιαούρτι 2%
1 κούπα καλαμποκέλαιο
2 κουταλιές κονιάκ
2 βανίλιες
½ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές μπέικιν
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες  χυμός πορτοκάλι
1 κούπα νερό
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλα

Βουτυρώνουμε ένα-ένα 5 από τα φύλλα και τα πασπαλίζουμε με την κανέλλα
ανακατεμένη με τη ζάχαρη.  
Τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ τσαλακωτά δίπλα-δίπλα
και τα περιχύνουμε με όσο βούτυρο περίσσεψε.
Τα ψήνουμε στους 180C για 10΄-12΄ να ροδίσουν.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν
και κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας.
Τα χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο, αφράτο μίγμα.
Με το χέρι μαδάμε τα υπόλοιπα φύλλα σε κομματάκια
και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα μέσα στο μίγμα,
ανακατεύοντας συχνά να βραχούν καλά.
Αδειάζουμε το μίγμα πάνω από τα ψημένα φύλλα,
φροντίζοντας να καλυφθεί η επιφάνεια ομοιόμορφα.

Ψήνουμε την πίτα για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 10-12 λεπτά περίπου (μετράμε από το σημείο βρασμού)
το σιρόπι πρέπει να είναι καυτό και η πίτα κρύα όταν θα την περιχύσουμε.
Κάνουμε υπομονή να τραβήξει όλο το σιρόπι, κόβουμε σε κομμάτια και ορμάμε!
Όλο αρώματα και γλύκα!!!

Σημείωση:  στο σιρόπι χρησιμοποίησα χυμό από σαγκουίνια ~ επειδή είναι πιο γλυκός αφαίρεσα 1/2 περίπου κούπα ζάχαρη, δηλαδή αντί για 2 κούπες  έβαλα 1 1/2... είναι θέμα γούστου βέβαια πόσο γλυκό θέλουμε το γλυκό μας!!!

66 σχόλια:

  1. Πότε θα την κανω αυτην την πορτοκαλοπιτα...
    πολύ με τριγυριζει τελευταια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tην έχω δει σε πολλές εκδοχές, ομολογώ ότι η δική σου μου φαίνεται καλύτερη, μπορεί να τη δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κλασική συνταγή πορτοκαλόπιτας, ας είναι καλά η Ιωάννα η εξαδέλφη που πάντα μας την φτιάχνει.
    Αξεπέραστη γεύση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. mia ke tha vrechi avrio ke then tha mporo na voltaro leo na to tolmiso na tin kano. Gia na thoume ti tha vgi.

    Filakia
    Pensioneer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλο λεω να την δοκιμάσω και όλο κάτι συμβαίνει. Τώρα όμως νομίζω ότι ήρθε η ώρα της. Τι μας κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μοσχομυρίσαμε. Όμως δεν μου βγάζει ο blogger καλά την σελίδα σου , τσέκαρέ το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΠΕΤΤΟΥΛΑ ΜΟΥ ΜΑΣ ΓΛΥΚΑΝΕΣ ΠΑΛΙ....ΑΧ ΑΧ ΑΧ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Την έχω φτιάξει τόσες φορές αυτή την πορτοκαλόπιτα!!!αλλά δεν χορταίνω ούτε να την τρώω ούτε να την βλέπω!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. λατρευω την πορτοκαλοπιτα!!!!!
    οτι φαγατε φαγατε
    παιρνω το ταψι και.... τρεχω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Betty τέλεια φαινεται αυτη η πορτοκαλόπιτα, και σε αντιθεση με τους προηγούμενους σχολιαστες εγώ δεν την έχω ξαναδεί ούτε ξαναφάει. Οπότε να σε ρωτίσω γιατί μου βρίσκεται και φύλλο κρούστας και πολλα ωραία πορτοκάλια και έχω μπει στον πειρασμό τώρα:
    Μόνο 5 φύλλα ψήνεις και όλα τα υπόλοιπα τα μαδάς μέσα στην κρέμα; Γιατί σαν να φαινεται ότι στο ταψί έχει πιο πολλά από 5 ψημένα φύλλα...
    Ευχαριστώ! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το αγαπημένο μου γλυκό αλλά όταν το φτιάχνω το τρώω σχεδόν μόνη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γλυκό που και σε ποιον δεν αρέσει???
    Από τα αγαπημένα μας τώρα που πορτοκάλια υπάρχουν άφθονα!
    Φιλάκια, καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα σε όλους, πάλι τρέχω και δεν προλαβαίνω, μόλις μπήκα σπίτι από τις 7:30 το πρωί, γι αυτό δεν απαντώ στα σχόλιά σας αν και πολύ θα το ήθελα, ελπίζω να με συγχωρήσετε :)

    Μια απάντηση στην Efi μόνο:

    Ναι Έφη μου, μόνο 5 φύλλα σουρωμένα έχω στρώσει κάτω, τα υπόλοιπα όλα τα μάδησα μέσα στην κρέμα ~ αν έχεις μεγαλύτερο ταψί ίσως να χρειαστεί να στρώσεις 6, εμένα με τα 5 καλύφθηκε εντελώς ο πάτος, όπως φαίνεται και στην φωτό...

    Να το δοκιμάσεις γιατί είναι θαυμάσιο γλυκάκι και να μου πεις τις εντυπώσεις σου :)

    Σε φιλώ, καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρυσοχέρα Βέτα!! Ό,τι και να κάνεις το φτιάνεις τέλειο πετυχημένα!! Άλλοι βάνουν γιαουρτι και κατευθείαν όλα τα φύλλα σε κομματάκια. Όποιος την κάνει έτσι να μας πει ποια είναι η καλύτερη να τη φτιάνομε και μεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λιγώθηκα με το κομμάτι.. Το πορτοκάλι μου αρέσει και η πίτα σου είναι μοσχομυριστή.

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Από τα ωραιότερα και πιο μυρωδάτα γλυκά με φύλλο.Άψογη εκτέλεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η Αχτίδα μου το κάνει συχνά και μου αρέσει πολύ , το θυμήθηκα τώρα και το επιθύμησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ ιδιαίτερο γλυκό και απορώ πώς σου είχε "ξεφύγει" μέχρι τώρα. Από τα νοστιμότερα σιροπιαστά. Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Betty, το μόνο που κάνετε είναι όμορφο και νόστιμο.Κάθε μέρα έρχομαι εδώ και να βρουν όλο και περισσότερα καλούδια.Αγαπώ την Ελλάδα, ελληνικά πιάτα και το blog σας-αν έχω λάθη γραπτώς-συγνώμη....Καλή σου μέρα!
    Живка/Ζωή/-Βουλγαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συγχαρητήρια Betty, άλλη μια πετυχημένη συνταγή. Την έφτιαξα χτες και ήταν υπέροχη (αν και δεν μας αρέσουν τα σιροπιαστά).
    Μαρία - Νέο Φάληρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ Μαρία:

    Καλή σου μέρα Μαρία, πολύ χαίρομαι που σου πέτυχε και σας άρεσε!

    Τέτοια σχόλια μου φτιάχνουν την μέρα :)

    Να έχεις μια υπέροχη Κυριακή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Betty, to eftiaksa simera kai htan uperoxo!! Toso murodato kai laxtaristo gluko. Kai to kalitero einai oti htan paneukolo!! Xilia euxaristo gia thn suntagh! Tha fame polla kommatia sthn ugeia sou :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ Efi:

    Έφη μου, εγώ σε ευχαριστώ και για την παρέα και για τα καλά σου λόγια!
    Να είσαι καλά, να φτιάχνεις νοστιμιές και να τα λέμε!
    φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. σημερα δοκιμασα και την συνταγη σου αυτη την ειχα δοκιμασει ξανα την πορτοκαλοπιτα αλλα απογοητευτικα σε εμπιστευτικα και την εκανα σημερα το σπιτι μοσχοβολησε ειναι καταπληκη να εισαι καλα κοπελα μου γερη και δυνατη και εσυ και η οικογενεια σου και να μας βοηθας με τις συνταγες σου ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ειχα φαει στο παρελθον πορτοκαλοπιτα μου φανηκε αδιαφορη σε εμπιστευτηκα σημερα και την εκανα μοσχοβολησε ολο το σπιτι οσο απο γευση δεν το συζητω καταπληκτικη να εισαι καλα εσυ και η οικογενεια σου να μας εκπλησεις ευχαριστα με τις συνταγες σου ευχαριστω για αλλη μια φορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ Ιωάννα καλησπέρα

    Το έχω ξαναπεί, για μένα δεν υπάρχει καλύτερη φιλοφρόνηση από σχόλια σαν τα δικά σου!

    Χαίρομαι πάρα πολύ που την ευχαριστηθήκατε, είναι γεγονός ότι όσες φορές την έχω φτιάξει και προσφέρει έχει πάρει πάρα πολύ καλές κριτικές!

    Καλό Σαββατόβραδο σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ποτε δεν ειμαι κολακας στην ζωη μου εγω θα σου δωσω βραβειο νοστιμιας ευκολιας και σωστων υλικων δυο συνταγες σου που εχω κανει (ειμαι νεα στην παρεα)εκλεψαν καρδιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ Ιωαννα:

    Ευχαριστώ και πάλι, θα χαρώ να μάθω αν έφτιαξες και κάτι άλλο...
    Καλή Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. καλημέρα. χθες έφτιαξα την πορτοκαλόπιτα και έγινε μυρωδιαστή και γευστική. έχω έναν ενδοιασμό μόνο. υπάρχει κάποιο λάθος στα υλικά για το σιρόπι; είναι αδύνατο το γλυκό να ρουφήξει τέτοια ποσότητα.... μήπως τα 2 ποτήρια χυμού πορτοκάλι είναι χυμός από δύο πορτοκάλια; μήπως η μονάδα μέτρησης είναι ποτηράκια του κρασιού;
    ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνταγή.
    ΜΑΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ ΜΑΡΙΑ:

    Καλησπέρα Μαρία,

    Τα υλικά για το σιρόπι είναι σωστά, την έχω φτιάξει πολλές φορές (κι εγώ και φίλες) και δεν είχα θέμα...
    αυτό που μπορώ να σκεφτώ είναι μήπως δεν είχε βράσει αρκετά το σιρόπι και άρα δεν έδεσε αρκετά ή μήπως το ποτήρι που χρησιμοποίησες σαν δοσομετρητή ήταν πολύ μεγάλο?
    Επίσης είναι απαραίτητο το σιρόπι να είναι καυτό και η πίτα κρύα όταν την περιχύνουμε...
    Αν την ξαναφτιάξεις κάποια φορά θα ήθελα να μάθω αν βελτιώθηκε!
    Καλό απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. προφανώς κάποιο λάθος έκανα... ίσως στο δέσιμο του σιροπιού... ίσως και στη θερμοκρασία της πίτας... αλήθεια, μήπως πρέπει να τη χαράξω πριν τη περιχύσω με το σιρόπι;
    παρ' όλα αυτά βέβαια, η γεύση και η νοστιμιά της έκαναν θραύση στους καλοφαγάδες της οικογένειας... όταν θα την ξαναφτιάξω θα έχετε και νέο ραπόρτο...
    ευχαριστώ πολύ
    ΜΑΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @ ΜΑΡΙΑ:

    Μαρία μου, εγώ δεν την χαράζω πριν την περιχύσω γιατί όπως είναι καυτό το σιρόπι (σχεδόν σε σημείο βρασμού), υπάρχει περίπτωση να διαλυθούν τα κομμάτια!
    Ελπίζω την επόμενη φορά να πετύχει περισσότερο γιατί είναι υπέροχο γλυκάκι!
    Καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Τέλεια πορτοκαλόπιτα!!!!Γεια στα χέρια σου!!!!Καλό βράδυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Κι εγω την κανω αυτη την πιτουλα με τα ιδια υλικα περιπου απλα με διαφορετικο τροπο. Να τη δοκιμασετε οπωσδηποτε ειναι τελεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. τελεια μου ερεσε τοσο πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλή μέρα!!!Συγχαρητήρια Betty οπό το Λυκόστομο Αριδαίας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Πορτοκαλοπιτα ειχα φαει μια φορα παλια, αλλα δεν μου ειχε αρεσει.
    Πηγα ομως τις προαλλες σε ενα μαγαζι στην Πλακα που φημιζεται για την πορτοκαλοπιτα του και δοκιμασα. Μου αρεσε καπως.
    Οταν γυρισα σπιτι εψαξα ολο το διαδυκτιο και διαβασα ενα σωρο συνταγες για πορτοκαλοπιτα. Η δικη σας συνταγη μου φανηκε πιο ξεχωριστη, πιο ενδιαφερουσα και με πιο δελεαστικες φωτογραφιες. Οποτε και την εκανα.
    Εγινε φανταστικη. Το μονο που προσθεσα ηταν λιγες ψιλοκομενες φλουδιτσες γλυκο πορτοκαλι στην επιφανεια του γλυκου! Αυτο το γλυκο ταιριαζει πολυ με ελληνικο καφε και .... καλη παρεουλα! Ευχαριστω πολυ κυρια Μπεττυ. Να ειστε καλα. Δημητρα, Χαλανδρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και που μοιράστηκες μαζί μας την γνώμη σου!
      Θα συμφωνήσω απόλυτα για το ελληνικό καφεδάκι και ακόμα περισσότερο για την καλή παρέα!
      Α ναι, επίσης τέλεια η ιδέα για το ψιλοκομμένο γλυκό που στόλισες την πορτοκαλόπιτα, το σημειώνω για την επόμενη φορά! :)
      Καλή συνέχεια...

      Διαγραφή
    2. Την έφτιαξα χτές και μέχρι σημερα δεν υπάρχει κομμάτι..εκπληκτική συνταγή!!!
      Ευχαριστούμε πολυ!! <3

      Διαγραφή
  38. χμ, πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή της κλασικής συνταγής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. να ρωτησω αν θα μπορουσα να βαλω ελαιολαδο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπέρα
    όταν λες κουταλια , εννοεις κουταλι σούπας ή γλυκού ?
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!
      Όπου λέω κουτάλι = κουτάλι σούπας
      και κουταλάκι = κουταλάκι του γλυκού.

      Διαγραφή
  41. Μια τελευταια ερώτηση σε παρακαλώ :

    πόσα φύλλα μαδάμε και ρίχνουμε μέσα στην γέμιση ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Από το ένα πακέτο φύλλο κρούστας τα 5 τα στρώνουμε σαν βάση στο πυρέξ και τα υπόλοιπα τα μαδάμε μέσα στην κρέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Την κάνω εδώ και 2 χρόνια...Είναι η καλύτερη συνταγή πορτοκαλόπιτας . Ελαφριά, αρωματική , γευστική ,με ελάχιστα λιπαρά. Εύγε !!! Σ ευχαριστώ πολύ που την μοιράστηκες μαζί μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που σας αρέσει τόσο και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!

      Διαγραφή
  44. Την έφτιαξα είναι Υ Π Ε Ρ Ο Χ Η!!!!! πρώτη φορά έκανα πορτοκαλόπιτα και ξετρελάθηκαν όλοι στο σπίτι ,έβαλα 2 κομμάτια στον καταψύκτη για να δοκιμάσω όταν ξεπαγώσουν πως γίνετε είναι τέλια !!!!!!!!!!!!!!!Σ'ευχαριστώ που την μοιράστηκες μαζί μας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σε ευχαριστώ που εμπιστεύτηκες την συνταγή μου!
      Περιμένω να μου πεις για τα κατεψυγμένα κομμάτια! :)
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  45. την εφτιαξα κι εγω!!ειναι εξαιρετικη συνταγη και πανευκολη!!τελειο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Υπέροχη συνταγή!!Ερώτηση, σε τι μέγεθος ταψί είναι καλό να την κάνουμε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πυρέξ που χρησιμοποιώ για τη συγκεκριμμένη δοσολογία είναι παραλληλόγραμμο 26x43 cm (χωρητικότητα 4.5 lt)

      Διαγραφή
  47. betty οταν λες ενα γιαουρτι εννοεις του κιλου η τα μικρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Απλά ΤΕΛΕΙΑ !!!ακολουθησα ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ την συνταγή σου.Ευχαριστώ πολύ, Καλή Χρονιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Betty, Όταν λες ποτήρι πόσα ML ακριβώς εννοείς; 200, 250; Σ’ ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την δοσομετρική κούπα των 250. Θα το διορθώσω και στην συνταγή. Σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  51. Αυτή η πορτοκαλόπιτα,σκέτη κόλαση!!!!Η καλύτερη που έχω φτιάξει ever!Συγχαρητήρια και ευχαριστίες!Καλή Σαρακοστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν είναι υπέροχη; Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε τόσο! Σας ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...