Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ψωμί ολικής στο μίξερ

Ανήμερα 25ης Μαρτίου και ενώ περίμενα φίλους για φαγητό,
διαπιστώνω ότι έχω ξεχάσει να αγοράσω ψωμί!  
Σήκωσα λοιπόν τα μανίκια –
τρόπος του λέγειν γιατί δεν ζύμωσα J-
και έφτιαξα 2 φρατζόλες αφράτο ψωμάκι ολικής αλέσεως,
μυρωδάτο, υγιεινό και πανεύκολο!


Υλικά:

1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
1 φακελάκι μαγιά ξερή (9 γρ)
3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
3 1/3 φλυτζάνια νερό χλιαρό

Κράτησα χωριστά 1 φλυτζάνι από το αλεύρι και έβαλα όλο το υπόλοιπο στον κάδο του μίξερ.  Πρόσθεσα το αλάτι και τη μαγιά και ανακάτεψα με τον γάντζο τα υλικά,
όπως ήταν στεγνά, για 1 λεπτό σε χαμηλή ταχύτητα.


 Ανακατεύοντας πάντα, πρόσθεσα λίγο-λίγο το νερό
και άφησα τη ζύμη να ανακατευτεί για 10 λεπτά περίπου.
Τότε πρόσθεσα λίγο-λίγο το 1 φλυτζάνι αλεύρι που είχα κρατήσει,
άφησα να ανακατευτεί λίγο ακόμα και έσβησα το μίξερ.
 Έβγαλα τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, την πασπάλισα με ελάχιστο απλό αλεύρι
 και την άφησα για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
 Κατόπιν την έπλασα σε 2 φρατζόλες, τις τοποθέτησα στο ταψί του φούρνου,
 στρωμένο με λαδόκολλα και τις άφησα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν
και να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου 45 λεπτά.
 Έψησα το ψωμάκι για 45 λεπτά σε δυνατό φούρνο 220ο.
Για να βεβαιωθώ ότι ήταν έτοιμο, έπιασα τη μια φρατζόλα με το γάντι του φούρνου,
τη γύρισα ανάποδα και τη χτύπησα από κάτω: 
έκανε κούφιο ήχο, άρα ήταν έτοιμη!
 Έβγαλα τις φρατζολίτσες από το φούρνο και τις άφησα σε σχάρα να κρυώσουν. 
 Τέλειο το ψωμάκι, δεν νομίζετε;
Σημ:  Το ένα ψωμάκι το έβαλα σε πλαστικό σακουλάκι στο ψυγείο...
4η μέρα σήμερα και είναι σαν φρέσκο!

26 σχόλια:

  1. Πολύ καλό το ψωμάκι σου! Και εύκολο! Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μη μου πεις ότι δεν ήταν χίλιες φορές καλύτερο από του φούρνου;;
    Με απλές κινήσεις αλλά με αγνά υλικά πάντα έχουμε το καλύτερο.
    Όσο το ψάχνω τι βάζουν στο φούρνο τόσο με πιάνει πανικός για το τι τρώει ο κόσμος.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ και χρόνια δεν με απασχολεί το ψωμάκι όταν έχω τραπεζώματα... Με το μίξερ το ψωμάκι γίνεται πανεύκολα. Εγώ ανακατεύω και διάφορα αλεύρια (σίκαλη, κριθάρι, σταρένιο, καλαμποκίσιο , ολικής ) και κάνω πολλά διαφορετικά για όλα τα γούστα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Πράγματι πανεύκολο Αγγελική μου, λυπάμαι μόνο που το θεωρούσα πολύ δύσκολο τόσο καιρό και δεν είχα ασχοληθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ξανθή, πόσες φορές αναρωτιέμαι κι εγώ τι τρώμε και τρομάζω!
    Δεν νομίζω να ξανα-αγοράσω ψωμί :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Vita:
    ας είναι καλά το κοριτσάκι μου που μου έκανε δώρο ένα σούπερ-ντούπερ μίξερ! :)))
    για το ανακάτεμα που λες το σκέφτηκα αλλά δεν είχα άλλο αλεύρι, τώρα όμως ποιός με πιάνει, δεν θα αφήσω συνδυασμό που να μην τον κάνω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν το πιστεύω ότι υπάρχει τόσο εύκολο ψωμί...
    Θα το δοκιμάσω σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου αρέσει και θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σπιτικό ψωμάκι, τι το καλύτερο???
    Και ξέρουμε και τι τρώμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μοσκοβόλησε μέχρι εδώ το ψωμάκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φρέσκο και ζεστό ψομί...ΜΜμμμμμμ!!!!! Η καλήτερη μυρωδιά στο σπίτι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λοιπόν το δικό μου πρόβλημα ήταν...μέχρι σήμερα που μου το ανέτρεψες....ότι δεν μπορώ να ζυμώσω γιατί δεν έχω δύναμη σστα χέρια.....οπότε έχω πάρει έναν αρτοπαρασκευαστή και βάζοντας τα υλικά που θέλω κάνω ένα πολύ συμπαθητικό ψωμάκι αλλά φόρμας. Οπότε όταν μου παρουσιάζεις ένα ψωμάκι που ΄δεν βάζω το χεράκι μου...είσαι ξαφνικά από τις καλύτερες μου φίλες, χαχαχαχαχα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πήρες φόρα με τις ζύμες κι έχεις γίνει άπαιχτη!!
    τι πιο ωραίο από το σπιτικό ψωμάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τέλειο έγινε Μπέτυ.
    Γεια στα χέρια σου.
    Το καλύτερο ψωμάκι το σπιτικό. Παλιά ζύμωναν για όλη την εβδομάδα ψωμί και δεν αγόραζαν κάθε μέρα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα! Απολαμβάνω φετούλα φρέσκο ψωμάκι με βούτυρο και μέλι! Έκανα χθες τη συνταγή σου, με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ελλείψει ολικής, και έγινε απίθανο! Τα παιδιά τρελάθηκαν, ο καλός μου δεν είναι εδώ για να το δοκιμάσει και το τσακίζω μόνη μου. Ούτε εγώ ζύμωνα ψωμί μέχρι τώρα, αλλά ύστερα από το δικό σου οι μικρές μού δήλωσαν πως δεν θέλουν πια το έτοιμο. Να είσαι καλά, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Mbrawo !!! Poli oraio psomaki . Ta paidia mou to aresan para poli !! Nase kala !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα. Λίγη μαγιά δε βάζεις; Και καλά 1 φακελακι ξερη μαγια ανα 500 γρ αλευρι δεν ειναι η προτυπη αναλογια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όμως, δεν είναι λίγη... είναι αρκετή για το 1 κιλό, παρόλο που το φακελάκι της μαγιάς αναφέρει ότι είναι για 500 γρ αλεύρι.

      Διαγραφή
    2. πολυ ωραια συνταγη! ευχαριστουμε

      Διαγραφή
  19. Σε φουρνο αερα με τερματικο τους 200°
    σε τι θερμοκρασια το ψηνω;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σε ποσουςβαθμους για φουρνο με τερματικο τους 200°;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...