Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Σπιτική σάλτσα ντομάτας σε βάζα

Τώρα που οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους, είναι η κατάλληλη εποχή για να ετοιμάσουμε σάλτσα σε βάζα που θα κρατήσει όλο το χειμώνα. Ασύγκριτα καλύτερη από την αγοραστή και φυσικά άπειρα υγιεινότερη, μια που δεν έχει κανενός είδους συντηρητικό!

Κάθε κιλό ντομάτας δίνει περίπου 250-300 γρ. σάλτσας. Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:
Ντομάτες, αλάτι και ζάχαρη και φυσικά βάζα με καπάκι.

Πως θα την φτιάξουμε:

Κατ' αρχήν αποστειρώνουμε τα βάζα: Τα ξεπλένουμε με καυτό νερό, στρώνουμε καθαρή πετσέτα στην σχάρα του φούρνου, τοποθετούμε τα βάζα επάνω ανάποδα και τα αφήνουμε για μισή ώρα περίπου στους 100 βαθμούς.

10 λεπτά πριν σβήσουμε τον φούρνο, βάζουμε και τα καπάκια να αποστειρωθούν κι αυτά.

Πλένουμε καλά τις ντομάτες και αφαιρούμε τα κοτσάνια και όση από τη φλούδα είναι ζαρωμένη ή ιδιαίτερα σκληρή. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια, πετώντας όσο περισσότερα σπόρια μπορούμε. Ρίχνουμε την ντομάτα σε μεγάλη κατσαρόλα και την βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε να βράσει για 45-60 λεπτά περίπου, ανακατεύντας πότε-πότε για να μην κολλήσει. Προσθέτουμε αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη. Μόλις η σάλτσα πήξει σβήνουμε τη φωτιά και όπως είναι μέσα στην κατσαρόλα την πολτοποιούμε με το μπλέντερ χειρός (ράβδος). Εναλλακτικά, την ρίχνουμε λίγη-λίγη στο μούλτι, αλλά παίρνει περισσότερο χρόνο (και λερώνουμε περισσότερα σκεύη!) Με μεγάλη προσοχή και χρησιμοποιώντας πετσέτα για να τα κρατήσουμε, γεμίζουμε αμέσως τα καυτά βάζα μέχρι επάνω με την καυτή σάλτσα, τα βιδώνουμε ερμητικά και τα γυρίζουμε ανάποδα. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν και κατόπιν τα φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τελειώσει.
Θα την χρησιμοποιήσουμε σε κοκκινιστά κρέατα, ζυμαρικά, λαδερά, πίτσες!

11 σχόλια:

  1. Γεια στα χέρια σου! Πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξω! Αυτή η αποστείρωση μου αρέσει πολύ. Έτσι κάνω τις μαρμελάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι ακριβώς έμαθα να την φτιάχνω από την μανούλα μου, που κάθε καλοκαίρι έφτιαχνε ένα σωρό βάζα.
    Εννοείται καμία σύγκριση με την αγοραστή δεν έχει η σπιτική σάλτσα!
    Φιλιά Μπέτυ μου, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέχρι τώρα την κράταγα στην κατάψυξη σε πλαστικό σακουλάκι, ευχαριστώ για τα tips!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει πολύ εύκολοτερος τρόπος να φτιάχνεις την δικιά σου σάλτσα αντι να χρησιμοποιεις multi η να τρίβεις στο χέρι. Επίσης οι μηχανές αυτές ξεχωρίζουν τις φλούδες και τα σπόρια, κοιτάξτε εδώ

    http://www.youtube.com/watch?v=m0gho1NfyhI

    επίσεις και εδω

    http://www.theoharidis-sa.gr/categories.php?id=13

    εγω έχω στο σπίτι, εδώ και δύο χρόνια και κάνω περίπου 20 βάζα τον χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστω για τις πληροφοριες οσον αφορα τη παρασκευη σπιτικης σαλτας!Θα κανω πρωτη φορα με δικες μου ντοματες απ το κηπο.Ευχη σου με "καλη επιτυχια"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ourania:

    θα χαρώ να μάθω το αποτέλεσμα!

    Καλή επιτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκανα για πρωτη φορα σπιτική σάλτσα κ εγώ. Μοσχοβόλησε όλο το σπίτι τέλεια ειναι αλλα τρομερή κούραση!!!! Κι εγω για πρωτη φορα στα βαθια 50 κιλά ντομάτα!!!!! Πολύ έξυπνη κ εύκολη η αποστείρωση συγχαρητήρια Μπέτυ μου
    Κούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Κούλα:

    50 κιλά???!!!
    Χαρά στο κουράγιο σου! :)
    Να υποθέσω ότι είχες δικές σου ντομάτες και να ζηλέψω λιγάκι? :)
    Χαίρομαι που σου άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Betty γεια σου! Μόλις έκανα την σαλτσα σου με την συνταγη σου! Πρώτη φορά την βάζω σε αποστειρωμένα βάζα! Και το χρώμα της και η μυρωδιά της είναι αξεπέραστη! Ειχα πολλές ντομάτες και μου βγήκαν 7 μεγάλα βάζα. Πόσο καιρό περίπου θα κρατήσουν κλειστά εκτός ψυγείου? Όχι οτι θα μου μείνουν για πολύ, μιας και μαγειρεύουμε συχνά με ντομάτα, αλλά για να ξέρω, ίσως κάνω κιάλλη αν βρω καλές ντομάτες. Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή και να είσαι πάντα καλά με τις ωραίες σου ιδέες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Efi:

    Χαίρομαι που την έφτιαξες και σου άρεσε! Επειδή δεν έχει συντηρητικά, εγώ την κρατάω λίγο (1-2 βδομάδες) σε ντουλάπι (για να είναι σκοτεινά και δροσερά) και μετά στο ψυγείο... βέβαια συνήθως φτιάχνω μικρότερες ποσότητες και άρα χωράει στο ψυγείο η παραγωγή μου :)
    Και φυσικά μόλις ανοίξεις ένα βάζο, αμέσως στο ψυγείο :))
    Καλοφάγωτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...