Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Αρνί καπαμάς

Δεν μπορώ να γευτώ αυτό το φαγάκι 
χωρίς να μου φέρει αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια 
στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό!
Υλικά για 4-5 μερίδες:

1 κιλό αρνί σε μερίδες
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Λίγο αλεύρι
½ φλυτζάνι κρασί λευκό
2-3 ώριμες ντομάτες
Αλατοπίπερο
Κανέλλα ξύλο
4-5 Γαρύφαλα
Λιώνουμε τις ντομάτες στο μούλτι.
Πλένουμε καλά τα κομμάτια του αρνιού και τα στεγνώνουμε.
Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αλευρώνουμε καλά. 
 Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο  να κάψει
και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος,
μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές.
 Αποσύρουμε το κρέας από το τηγάνι και το ρίχνουμε σε κατσαρόλα.
Στο λάδι του τηγανιού προσθέτουμε το κρασί
 και μετά από 2 λεπτά ρίχνουμε και τις ντομάτες.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο, την κανέλλα και τα γαρύφαλα
και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 3-4 λεπτά.
 Την αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το κρέας,
προσθέτουμε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό,
χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει
μέχρι να μαλακώσει
και να μείνει με λίγη πηχτή σάλτσα.
 Αυτό το φαγητό το τρώγαμε παραδοσιακά με μακαρόνια,
περιχυμένα με την σαλτσούλα του κρέατος.
 Καλή όρεξη! 

9 σχόλια:

  1. Το αρνί είναι το πιο αγαπημένο μου κρέας απ΄ όλα και τα μακαρόνια το ποιο αγαπημένο μου φαγητό. Ο συνδυασμός τους καταλαβαίνεις πόσο πολύ μου αρέσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω με την Χρυσαυγή, υπέροχος συνδυασμός υλικών, αγαπημένο φαγάκι!
    Καλή βδομάδα Μπέτυ μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κλασικό κι αγαπημένο!
    Vita

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τα πλέον αγαπημένα μου!!! Το τρώγαμε συνήθως τις Κυριακές και μοσχοβολούσε το σπίτι!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πεντανόστιμο πιάτο με παρελθόν και υπέροχες γευστικές αναμνήσεις!!
    Καλησπέρα Μπετούλα!!!!!!
    Τι κάνεις;
    Όλα καλά με το χέρι σου;;;
    φιλιά πολλά
    Καλές Γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και μένα σε παλιές γεύσεις του χωριού με πήγατε!
    Εκτός από αυτή την εκδοχή υπήρχε και η άλλη με πατάτες αντί μακαρόνια. Χοντροκομμένες τις περνούσε η μάνα μου από το τηγάνι και τις έριχνε στην κατσαρόλα με το κρέας λόγο πρωτού αυτό βράσει.
    Να είστε καλά και καλά να περάσετε τις γιορτές με τους αγαπημένους σας ανθρώπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίο φαγητό Μπέτυ.
    Το αρνάκι έτσι γίνεται πολύ νόστιμο.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια παραλλαγή: Δεν βάζετε κανέλλα και γαρύφαλα και τη σάλτσα τη ξεκινάτε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λίγο σκόρδο. Όταν είναι έτοιμη η κόκκινη σάλτσα την κάνετε αυγολέμονο (με τον γνωστό τρόπο: χτυπάτε ασπράδια, προσθέτετε τους κρόκους και το λεμόνι και μετά λίγη-λίγη μιά κούπα καυτή σάλτσα και μετά άδειασμα στην κατσαρόλα, μιά βράση κι είναι έτοιμη). Η ξινούτσικη αυτή κόκκινη σάλτσα είναι εκπληκτική με σπαγγέτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απαπα!! Απίθανο ήταν! Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...