Το κλασσικό, υπέροχο, διαχρονικό κουλουράκι Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσει ένα θαυμάσιο σνακ ειδικά αν το συνοδεύσουμε με ένα κομμάτι τυρί ή με λίγο βούτυρο και μέλι για το πρωϊνό μας!
Υλικά για 10-12 κουλούρια:
450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά (8γρ)
¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
Μισό κουταλάκι αλάτι
Μισό κουταλάκι ζάχαρη
Μια κούπα χλιαρό νερό
100 γρ σουσάμι
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε και το λάδι. Ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί το λάδι και να γίνει η ζύμη σαν τρίμμα. Τότε προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό ζυμώνοντας συνέχεια, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σφιχτή που δεν θα κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 30 λεπτά.
Αφού φουσκώσει καλά, ξαναζυμώνουμε για 5 λεπτά.
Βάζουμε το σουσάμι σε ταψάκι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε 10-12 ίσα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τα κουλούρια μας. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μακρύ κορδόνι. Αλείφουμε με νερό, ενώνουμε τις άκρες και τοποθετούμε το κουλούρι με προσοχή στο σουσάμι, να κολλήσει παντού. Αραδιάζουμε τα κουλούρια στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180ο για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Ψήνουμε μόνο όσα κουλούρια θέλουμε να καταναλώσουμε. Τα υπόλοιπα τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στην κατάψυξη.Τα βγάζουμε να ξεπαγώσουν και τα ψήνουμε όταν θελήσουμε φρέσκο, ζεστό κουλουράκι!
Υλικά για 10-12 κουλούρια:
450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά (8γρ)
¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
Μισό κουταλάκι αλάτι
Μισό κουταλάκι ζάχαρη
Μια κούπα χλιαρό νερό
100 γρ σουσάμι
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε και το λάδι. Ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί το λάδι και να γίνει η ζύμη σαν τρίμμα. Τότε προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό ζυμώνοντας συνέχεια, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σφιχτή που δεν θα κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 30 λεπτά.
Αφού φουσκώσει καλά, ξαναζυμώνουμε για 5 λεπτά.
Βάζουμε το σουσάμι σε ταψάκι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε 10-12 ίσα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τα κουλούρια μας. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μακρύ κορδόνι. Αλείφουμε με νερό, ενώνουμε τις άκρες και τοποθετούμε το κουλούρι με προσοχή στο σουσάμι, να κολλήσει παντού. Αραδιάζουμε τα κουλούρια στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180ο για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Ψήνουμε μόνο όσα κουλούρια θέλουμε να καταναλώσουμε. Τα υπόλοιπα τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στην κατάψυξη.Τα βγάζουμε να ξεπαγώσουν και τα ψήνουμε όταν θελήσουμε φρέσκο, ζεστό κουλουράκι!
....και με λίγη σοκολάτα bitter, σαν συνοδεία, είναι κόλαση και όχι μόνο για το πρωί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρ'όλο που Θεσσαλονικιός, δεν έφτιαξα ποτέ. Ίσως γιατί εδώ τα βρίσκω παντού.
Καλή Κυριακή!
Τα έχω φτιάξει μια φορά και τα αποθήκευσα στον καταψύκτη ψημένα, έβγαζα όσα ήθελα από το βράδυ και το πρωί ήταν λες και το είχες φτιάξει τότε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή.
Βάλε ένα σε σακουλάκι και στείλτο, πολύ τα ζήλεψα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο, υγιεινό και σχετικά διαιτητικό σνακ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα πράγματα στα οποία δεν μπορώ να αντισταθώ.
Μπράβο που έβαλες τη συνταγή.
Πολύ ωραία η συνταγή σου και εύκολη για όσες ασχολούνται με τα "ζυμαράκια". Εγώ προσωπικά τα λατρεύω και έτσι μου δίνεις μια πολύ ωραία ευκαιρία για να φτιάξω αυτά τα κουλούρια ! Ευχαριστώ πολύ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Μόλις ψήθηκαν και τα δοκίμασα με καφέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκανα την μισή δόση, έβαλα όμως ένα κουταλάκι μαύρη ζάχαρη και έγιναν άγλυκα, συγκρινόμενα με τα τοπικά.
Θα τα αναρτήσω, μόλις εμφανιστεί το φιλμ(!).
Η ψηφιακή ταξιδεύει για Σύμη και δεν την εχω!
@ ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροχτές αναρωτιόμουν πως θα είχαμε τα blogs αν δεν είχαμε ψηφιακές μηχανές!
Που να περιμένεις να εμφανιστεί φιλμ...
Καλημέρα...
θα τα φτιάξω σίγουρα!!καλημέρα και καλή Κυριακή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει κάποιος που δεν τα λατρεύει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ νοστιμιά τους ανεπανάληπτη.
Φιλιά!
Μόλις βγήκαν απ το φούρνο και είναι τέλεια.Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή είναι η αγαπημένη μου λιχουδιά. Αλέκα
ΑπάντησηΔιαγραφήta latreuo auta ta koulourakia ...tha ta ftiaxo ke ego ..euxaristo gia tin sintagi kiria bety .
ΑπάντησηΔιαγραφήkali kiriaki
τα φτιάχνω και εγώ και είναι πεντανόστιμα!Τα βάζω και κατάψυξη και όποτε θέλω τα αφήνω να ξεπαγώσουν και τα τρώω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΩΣ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΟΥ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΦΡΕΣΚΟΨΗΜΕΝΑ!!!
Είσαι καταπληκτική,δεν την είχα αυτή τη συνταγή και τα κουλούρια Θεσσαλονίκης αρέσουν σε όλους μας,ειδικά ζεστά,ευχαριστούμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμα και υγιεινά κουλουράκια για ένα νόστιμο και υγιεινό πρωϊνό ξεκίνημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να αρχίσω να τα δρομολογώ.
Ένα κουλουράκι θα το πάρω οπωσδήποτε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέραααααααα
Αυτά τα κουλουράκια φαίνονται λαχταριστά!!!!! Γίνονται αφράτα ή τραγανά?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο, στο μυαλό μου είσαι!! Αυτές τις μέρες σκεφτόμουν να ψάξω καμμιά συνταγούλα για τέτοια κουλαράκια !!! Θα τα φτιάξω σίγουρα, μάλλον αύριο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια καλησπέρα σε όλους σας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα διευκρινήσω ότι τα κουλουράκια με μισή ώρα ψήσιμο γίνονται μάλλον τραγανά, με λίγο λιγότερο ψήσιμο μάλλον θα γίνονται πιο μαλακά, εμείς τα προτιμάμε ελαφρώς κριτσανιστά!
Καλό βράδυ!
Καλημέρα Μπέττυ...αυτό το κουλουράκι είναι σαν
ΑπάντησηΔιαγραφή""αναμνηστικό"..για μένα,πέραν του ότι το λατρεύω με κασεράκι ειδικά...όταν ήμουν μικρή και επειδή έχω μεγαλώσει σε επαρχεία..η μαμά μας έφερνε βόλτα στην Αθήνα..όαν με ρωτούσε τι ήθελα να φάω ζητούσα αυτό το κουλούρι..η μυρωδιά του η γεύση του..
Σου πέτυχαν τόσο ωραία!
Δέν έχω φτιάξει ποτέ!
Καλημέρα !!!
Ευχαριστώ για την απάντηση!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήBetty, eftiaksa kai ta koulourakia sou mazi me thn portokalopita sou... axxx agaphmenh Thessaloniki, moirises os thn California :)
ΑπάντησηΔιαγραφήPentanostima ginanai, ekana mikri dosi alla alli fora tha ksero na kano megaliteri!
filia!
@ Efi:
ΑπάντησηΔιαγραφήμπράβο Έφη, τι καλά που σου πέτυχαν και σου άρεσαν!
μπορείς να τα φυλάξεις (άψητα) στην κατάψυξη όπως γράφω και στη συνταγή και να έχεις πάντα φρέσκο κουλουράκι!
σε φιλώ...
to Montreal mirise iperoxa!! Gia sou Ellada!!
ΑπάντησηΔιαγραφήEuxaristo poli gia tin sintagi! Emeis edo sta xena prospathoume na vriskoume ellinikes sintages!Na ste oloi kala!
i suntagi elege 1 koupa nero dld 240 ml ta opoia itan polla..etsi xreiastike na prostheso parapano aleuri .i zimi ftiaxtike telos panton kai bgike kai polu nostimi !!ostoso to sousami epefte sinaixeia kai gemisa ton topo sousamia
ΑπάντησηΔιαγραφή...
Εκανα ακριβως αυτη τη συνταγη μονο που τα τσουλισα σε γραβιερα τριμενη....θαυμαααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσουν πολύ οι προσωπικές πινελιές! Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν!!! :)
Διαγραφή