Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Εύκολη ζύμη με γιαούρτι

Μια ζύμη πανεύκολη, που πετυχαίνει πάντα, τραγανή και ελαφρώς τριφτή, με πολλές εφαρμογές! 

Την ανοίγουμε εύκολα με το χέρι πάνω σε λαδόκολλα ή και μέσα σε ταψάκι και την γεμίζουμε με πολλή-πολλή φαντασία!


Υλικά για μία μέτρια πίτα:

 3 κούπες αλεύρι γοχ (ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα)

3 κοφτά κ.γλ. μπέικιν

1 κ.γλ. αλάτι

1 κεσές γιαούρτι 200 γρ

1 κεσές ελαιόλαδο

1 σφηνάκι ρακί ή βότκα ή ξύδι

 

Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και το ποτό.

Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη για μισή ώρα.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.

Ανοίγουμε το μεγαλύτερο φύλλο με το χέρι πάνω σε λαδόκολλα, τοποθετούμε την κρύα γέμιση.

Ανοίγουμε το μικρότερο φύλλο πάνω σε λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε πάνω στην γέμιση.

Ανασηκώνουμε τις άκρες από το κάτω φύλλο και τις ενώνουμε με το πάνω δημιουργώντας κόθρο.

Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο γάλα και ρίχνουμε σουσάμι ή μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορο.

Ψήνουμε για 30-40 λεπτά στον αέρα στους 180ο.

Δοκιμάστε την σε κοτόπιτα, σπανακόπιτα, ζαμπονοτυρόπιτα, μανιταρόπιτα και ό,τι ακόμα τραβάει η όρεξή σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...