Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Bullar –Τσουρεκάκια εκ Σουηδίας!


Πριν λίγες μέρες έλαβα ένα πολύ όμορφο μήνυμα 
από την φίλη του blog Βούλα Π. που μένει στο Μάντσεστερ, 
η οποία μεταξύ άλλων λέει: 
«Μιας και μας προσέχεις τόοοοοσο πολύ με τα φαγάκια σου 
σκέφτηκα να σου στείλω μια συνταγή 
που την έχω μάθει από τη γιαγιά μου τη Δ. 
η οποία την έμαθε από την θεία Π. και δεν συμμαζεύεται! 
Πρόκειται για μικρά τσουρεκάκια με ζάχαρη και κανέλα 
και  στη Σουηδία, από όπου και προέρχονται, 
τα προφέρουν Μπούλα» 
Είναι αλήθεια πως η συνταγή μου έκανε «κλικ» αμέσως 
και την έφτιαξα χωρίς δεύτερη σκέψη ~ 
και το αποτέλεσμα με δικαίωσε απολύτως!!!
Την παραθέτω με ελάχιστες δικές μου διευκρινήσεις,
εγώ έφτιαξα τη μισή δόση και βγήκαν 36 υπέροχα τσουρεκάκια!

Υλικά:

1/2 λίτρο γάλα χλιαρό
100γρ. βούτυρο
3/4 της κούπας ζάχαρη
1 κομ. νωπή μαγιά ή δύο φακελάκια ξερή
1 κουτ.γλυκ. κάρδαμο ή κακουλέ
1 κιλό αλεύρι
λίγο αλάτι

Γέμιση:

Χοντρή ζάχαρη ή κανονική
Κανέλα
Βούτυρο μαλακό
Θήκες για κέικ (χωρίς θήκες απλώνουν)

Για το άλειμμα::

Λιωμένο βούτυρο
Καστανή ζάχαρη

Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα με το βούτυρο, 
όχι πολύ γιατί αν κάψει θα «κόψει» η μαγιά. 
Ρίχνουμε το μίγμα αυτό σε ένα μπολ 
και προσθέτουμε τη ζάχαρη,τη μαγιά και το αλάτι. 
Ανακατεύουμε με το χέρι να διαλυθούν. 
Έπειτα ρίχνουμε το κάρδαμο και το αλεύρι.
Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει απο τα χέρια 
(ίσως να θέλει λίγο παραπάνω αλεύρι ~ 
αν βγει λίγο σφιχτή την αραιώνουμε με 2 κουταλιές γάλα). 
 Αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει. 
Μοιράζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες
 και ανοίγουμε την κάθε μία σε ένα φύλλο λίγο παχύ.
 Αλείφουμε το φύλλο με βούτυρο 
και το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. 
 Διπλώνουμε το φύλλο στα 2 κατά μήκος 
και πιέζουμε τις άκρες να ενωθούν καλά. 
 Κόβουμε λωρίδες 1 εκ. περίπου όλο το φύλο.
Παίρνουμε τις λωρίδες, τις στριφώνουμε σαν βίδες
και κάνουμε ένα κόμπο.
 Τα βάζουμε μέσα στα χαρτάκια και τα αφήνουμε 10 λεπτά. 
Τέλος τα αλείφουμε με λίγο ρευστό βούτυρο  
 και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
 Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμους 
για 10 λεπτά, όχι παραπάνω.

Βούλα, σε ευχαριστώ πολύ, είναι πράγματι εξαιρετικά!

36 σχόλια:

  1. Καλημερα!
    Τι ομορφα τσουρεκακια, οτι πρεπει για το πρωινο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μίνι τσουρεκάκια, υπέροχα φαίνονται!
    Φιλιά Μπέτυ μου, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει να τα κάνω γρήγορα αυτά!
    Τρελάθηκα!!!!!!!!!
    Θέλω!!!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία τσουρεκάκια. Αυτό το πλέξιμο στη ζύμη το είχα δει κι εγώ καπου σε κάτι αλμυρό όμως.
    Στη Σουηδία και γενικά στις Σκανδιναβικές χώρες κάνουν πολύ ωραία τσουρεκοειδή

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Betty είμαι στα ξένα και δεν έχω γλυκό κουταλιού. Πειράζει να μην βάλω τίποτα ή μπόρω να το αντικαταστήσω με κάτι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ανώνυμος:

    Συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα την ερώτηση... στα τσουρεκάκια δεν έχω βάλει γλυκό κουταλιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κι εμένα θα μου έκανε κλικ αυτή η συνταγή! Τι καλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μού φαίνονται εξαιρετικά, κι απ' αυτά που λες "θα τα κάνω σίγουρα και θα φαγωθούν αμέσως". Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΙΧΑ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΝΟΡΘΩΝΩ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
    ΤΕΛΕΙΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ!!!!ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να ρωτήσω κάτι που δεν κατάλαβα; Με τα μισά από τα υλικά που μας γραφεις δηλαδή μισό κιλό αλεύρι κλπ. θα βγουν γύρω στα 36 κομμάτια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Ανώνυμος:

    Σωστά, με τη μισή δόση βγήκαν 36 μέτρια τσουρεκάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα ήθελα να ρωτήσω τι τύπου αλεύρι χρησιμοποίησες αυτό για τα τσουρέκια ή το μπλέ? φαίνονται εξαιρετικά θα δοκιμαστούν σύντομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Ανώνυμος:

    Η συνταγή δεν διευκρινίζει, αναφέρει απλά αλεύρι, έτσι έβαλα το μπλε για όλες τις χρήσεις, νομίζω εξ ίσου καλά θα βγουν και με το κίτρινο για τα τσουρέκια!
    Είναι όντως υπέροχα, μην το σκέφτεσαι καθόλου, δοκίμασέ τα!
    Καλό μεσημέρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα έφτιαξα, παρέα με τους μικρούς μου "βοηθούς"... Ήταν τέλεια...!!!!
    Δύο ταψιά γεμίσαμε... και δεν πρόλαβαν να μείνει ψίχουλο, πριν καλά-καλά περάσει ένα 24ωρο...
    Ευχαριστώ πολύ για την πεντανόστιμη συνταγή! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Paraskevi:

    Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν, και ακόμα περισσότερο που βοήθησαν τα παιδάκια και σίγουρα το φχαριστήθηκαν!
    Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. τα εφτιαξα!!καταπληκτικοτατα!!ευγε για τις οδηγιες σου,με βοηθησαν πολυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Ανώνυμος:

    Χαίρομαι που οι αναλυτικές οδηγίες του μπλογκ είναι τόσο χρήσιμες και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. teliaaaaaaaaaa! nomizo den exo ftiaksi kati allo gia proti fora kai na ixe tetoia epytixia, katatopistiki sta panta, se efxaristoyme poly!!!!!!!! meta tis 28 toy oktomvri tha soy grapso pos alios ta xrisimopiisa, ase poy moy ta zitoyn oloi se xereto,.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Ελένη, χαίρομαι ιδιαίτερα για τον ενθουσιασμό σου!!! :))

      Διαγραφή
  19. καλησπερα τα εκανα σημερααααα!!βγηακεν τελεια μαλακα και αφρατα απλως εμενα μου βγηκανε 36 με το ενα κιλο αλευρι!!!παντως τελεια συνταγη!!!και να κανω μια ερωτησ εαν δεν βαλω την κανελοζαχαρη μπορω να τα κανω κανονικα τσουρεκια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη, φαντάζομαι πως ναι... δεν το έχω επιχειρήσει αλλά μια δοκιμή θα μας πείσει! :)
      Αν το κάνεις τελικά, θα ήθελα να μάθω το αποτέλεσμα!

      Διαγραφή
    2. στον αερα τα ψηνουμε ή πανω κατω?

      Διαγραφή
  20. στον αερα τα ψηνουμε ή πανω κατω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπέτυ τέλεια τα μπούλα! Σήμερα τα ξανάφτιαξα! έβαλα κακουλέ γιατί κάρδαμο δεν είχα!Να 'σαι πάντα καλά και να δημιουργείς! Όλες οι συνταγές σου είναι φουλ επιτυχία! Εκείνα τα τυροπιτάκια χωρίς φύλλο όσοι τα δοκίμασαν έμειναν άφωνοι! ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
    Κατερίνα Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι όμορφα λόγια Κατερίνα μου, σε ευχαριστώ θερμά - μου έφτιαξες τη μέρα!!! :)
      Καλή Ανάσταση κσι Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  22. είναι τέλεια !τα έφτιαξα μόλις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σας άρεσαν τόσο! Καλοφάγωτα!

      Διαγραφή
  23. Αυγόδενεχεικαθόλου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπερα. Μπορουμε να κανουμε την ζυμη και να την αποθηκευσουμε στο ψυγειο κ να τα πλασουμε την επομενη ημερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βεβαίως μπορούμε, μέσα σε μπολ καλά κλεισμένο με μεμβράνη!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...