Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Σφακιανό πιλάφι


Συγκλονιστικό όσο και απλό!
 Υλικά:

1 κιλό αρνί
1 κιλό κοτόπουλο
Ρύζι
Χυμός από 2-3 λεμόνια 

Κόβουμε το αρνί και το κοτόπουλο σε μερίδες.
Τα πλένουμε και τα βάζουμε με μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό να τα σκεπάζει 
και ρίχνουμε αρκετό αλάτι.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά 
και ξαφρίζουμε μόλις δημιουργηθεί αφρός.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά 
και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 1 ώρα τουλάχιστον, 
μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
 Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα και αλατίζουμε ελαφρά.
 Σουρώνουμε το ζουμί
 και μετράμε 4 μέρη ζωμό για 1 μέρος ρύζι.
Βάζουμε το ζωμό να πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι, 
ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, 
ανακατεύοντας πότε-πότε, 
μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά να μην «σκάσει» ~ 
πρέπει να κρατάει λίγο.
Τότε προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, 
ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
 Σερβίρουμε το πιλάφι καυτό, 
με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Το μυστικό και η νοστιμιά αυτού του φαγητού, είναι να μην λασπώσει το ρύζι ~ προσέχουμε λοιπόν να μην πιεί όλο του το ζουμί, πρέπει όταν το κατεβάσουμε απ' τη φωτιά να είναι χυλωμένο αλλά όχι παραβρασμένο ούτε όμως και στεγνό!

17 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μπέτυ αυτό είναι το γαμοπίλαφο ή καμία σχέση;Εγώ πάντως αν βγάλουμε το αρνί ευχαρίστως το έτρωγα.Να είσαι καλά καλή εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο φαίνεται με το αρνί και το κοτοπουλάκι. Μου θυμίζει κι εμένα γαμοπίλαφο (το οποίο τσακίζω όπου το βρω). Καλημέραααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο! Και να σκεφτείς ότι μικρή που πήγαινα συχνά στην Κρήτη δεν ήθελα ούτε να το βλέπω αυτό το φαγητό και τώρα όπου το βρω το τσακίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλημέρα Μπέτη.
    Ξεκίνησες δυναμικά την εβδομάδα βλέπω.
    Τέλειο πιλάφι και απόότι βλέπω στη φωτογραφία έγινε όπως πρέπει.

    Φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το έχω φάει από τα χέρια της Λίνας στην Κρήτη.
    Απλά υπέροχο.
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πααααρα πολυ νόστιμο!!!Το εχω γτιαξει και δοκιμάσει άπειρες φορές...Αν το κρέας δεν είναι πολύ λιπαρό,και για να γίνει ακόμα πιο νόστιμο,προτείνω 1-2 κουταλιές στακοβούτυρο,αμέσως μετά το λεμόνι...Μμμμ...Τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κι εγώ θέλω έστω μία κουταλίτσα στακοβούτυρο. Είναι αξεπέραστος ο συνδυασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Ροδάνθη

    Ναι, είναι μια παραλλαγή του γαμοπίλαφου, το οποίο συνήθως γίνεται με σκέτο αρνί... είναι υπέροχο φαγητό, όποιος το δοκιμάσει γίνεται φανατικός! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ sundayspon:

    Κι εγώ το τσακίζω το γαμοπίλαφο, αλλά κι αυτό είναι εξ ίσου νόστιμο! δοκίμασέ το κάποια στιγμή και θα με θυμηθείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ mia maria:

    αχ κι εγώ την πρώτη φορά που το είδα ήμουν εντελώς αρνητική... μετά όμως έγινα λάτρης! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Marion:

    Έτσι χυλωμένο είναι πράγματι εκπληκτικό!
    Καλή βδομάδα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Ξανθή:

    Είναι γεγονός ότι έχω μεγάλη αδυναμία στην Κρητική κουζίνα αλλά αυτό και οι γεμιστοί κολοκυθανθοί έχουν ξεχωριστή θέση στη γεύση μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Roula @ Vita:

    Συμφωνώ απολύτως αλλά δυστυχώς δεν βρίσκω στακοβούτυρο στην Αθήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αμα ξεκινάει η βδομάδα με τέτοιες νοστιμιές, θα είναι σίγουρα μια καλή βδομάδα!
    Τέλειο φαγάκι Μπέτυ μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είναι πεντανόστιμο,
    ωραία επιλογή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απίθανη νοστιμιά αυτό το πιλάφι. Από τα πιο ωραία παραδοσιακά εδέσματα. Όταν το βρίσκω δεν αφήνω ούτε ρυζάκι στο πιάτο!! Στακοβούτυρο θα βρεις στα μαγαζιά με παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα. Υπάρχουν στην Αθήνα και τον Πειραιά.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νομίζω οτι ειναι το γαμοπίλαφο? ειναι τέλειο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...