Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Ψωμί στη γάστρα


Μην διστάζετε... δοκιμάστε το 
και δεν θα θέλετε αγοραστό, ποτέ πιά 
είναι ανάλαφρο, είναι ευωδιαστό, 
είναι υγιεινό και πεντανόστιμο...!!!
 Υλικά:

350 γρ αλεύρι κίτρινο για ψωμί ζυμωτό
200 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά (9 γρ)
2 κουταλάκια αλάτι
Ένα κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Χλιαρό νερό όσο πάρει

Ετοιμάζουμε το προζύμι:
Σε ένα μπολ βάζουμε τα 150 γρ από το κίτρινο αλεύρι, 
το ανακατεύουμε με την μαγιά 
και προσθέτουμε ένα φλυτζάνι νερό περίπου, 
μέχρι να φτιάξουμε ένα παχύρευστο χυλό.
 Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα 
και το αφήνουμε για 1 ώρα περίπου, 
μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει 
και να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια.
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα αλεύρια, 
το αλάτι και τη ζάχαρη.
 Προσθέτουμε το προζύμι και αρχίζουμε το ζύμωμα, 
ρίχνοντας λίγο-λίγο το χλιαρό νερό 
(περίπου ένα φλυτζάνι θα χρειαστεί), 
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα.
Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο 
και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να απορροφηθεί όλο. 
Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι ακόμα...
 Δίνουμε στρογγυλό σχήμα στο ζυμάρι, 
αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο 
και το τοποθετούμε στη γάστρα, 
την οποία έχουμε αλείψει εσωτερικά με λίγο ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της 
και την τοποθετούμε στο φούρνο, 
στους 50 βαθμούς, για 1 ώρα, 
 μέχρι να φουσκώσει το ζυμαράκι.
 Τότε αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς 
και ψήνουμε, με κλειστή τη γάστρα, για 1 ώρα περίπου.
Ελέγχουμε ότι έχει πάρει χρώμα
και το αποσύρουμε από το φούρνο.
Το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε καθαρή πετσέτα, 
το τυλίγουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
 Μοσχοβόλησε το σπίτι!!!

Αυτή τη φορά το έφτιαξα σκέτο, χωρίς μυρωδικά... γίνεται όμως ακόμη πιο νόστιμο αν προσθέσετε κόλιαντρο, ρίγανη ή θυμάρι, δεντρολίβανο ή γλυκάνισο, ακόμα και ελιές ή τριμμένο τυρί!


Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους!!!

13 σχόλια:

  1. θα το δοκιμάσω όπωσδήποτε. Φαίνεται ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται πολύ αφράτο, αλλά και άκρως υγιεινό! Μου αρέσει πολύ το tip για τα μυρωδικά που μπορούμε να προσθέσουμε! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είχα ξανακούσει για ψωμί στη γάστρα! Πρέπει να το δοκιμάσουμε! Τα μυρωδικά θα τα προσθέσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχω δοκιμάσει ψωμί στην γάστρα με την συνταγή της Κάλλιας, και γίνεται φοβερό!
    Δεν το πίστευα πόσο τέλειο γίνεται ψημένο στην γάστρα!
    Τέλεια η συνταγή σου Μπέτυ μου και το ψωμάκι σου απίστευτα λαχταριστό!
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στη γάστρα δεν δοκίμασα ποτέ.
    Να η ευκαιρία.
    Ευχαριστώ!!

    Καλό Μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελειο ειναι!
    Εχω φτιαξει κατι αναλογο και ξερω οτι ειναι φανταστικο! Αυτο το προζυμι που χρησιμοποιησες, οι Ιταλοι το ονομαζουν poolish και καθως ενυδατωνει πολυ το αλευρι, δινει ενα ιδιαιτερα αφρατο και μαλακο ψωμακι!
    Καλο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά το έκανα ακριβώς.
    Τέλειο και το καλύτερο σημείο είναι η κάτω κόρα.
    Θυμίζει τα καταπληκτικά δίκιλα καρβέλια του φημισμένου παραδοσιακού φούρνου, στη Χώρα της Σαμοθράκης.
    Το ανέβασα πριν λίγο, με τα σχετικά links, φυσικά.
    Επόμενη απόπειρα με το κίτρινο "ζυμωτό" αλεύρι, σκέτο.
    Κάτι με λέει ότι χρησιμοποιούμε την ίδια μάρκα!!

    Καλό Βράδυ και Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ:

    Είμαι πολύ χαρούμενη που σου άρεσε, είδα την ανάρτηση και σε ευχαριστώ πολύ!
    Ναι, μάλλον το ίδιο αλεύρι χρησιμοποιούμε, μόλις δοκιμάσω το καινούριο "ζυμωτό" από την Θεσσαλία, θα σε ενημερώσω!
    Καλό Σαββατοκύριακο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό μήνα και καλώς σας βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλησπερα σασ σημερα ξυπνησα το πρωι και ηθελα να φτιαξω σπιτικο ψωμακι και ψαχνοντας στο διαδυκτιο βρηκα την συνταγη σου και την εφτιαξα και ομολογω πως εμεινα κατενθουσιασμενη απο το αποτελεσμα. τα καταφερα και εφτιαξα το πιο τελειο ψωμι ever!!!!! σε ευχαριστω παρα παρα πολυ τωρα δεν θα λειπει ποτε απο το τραπεζι μου...
    να σε παντα καλα !!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός ακριβώς ήταν και ο στόχος αυτής της συνταγής: υπέροχο, σπιτικό και εύκολο ψωμάκι!
      Χαίρομαι ειλικρινά πάρα πολύ που όσοι το δοκίμασαν, ακόμα και οι πιο "δύσκολοι" έμειναν ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα!
      Να είσαι και συ καλά και σε ευχαριστώ που μοιράστηκες την γνώμη σου μαζί μας!

      Διαγραφή
  11. Γεια σας και από μένα. Θα ήθελα να ρωτήσω όταν λες κίτρινο αλεύρι μήπως εννοείς το σκληρό αλεύρι το άσπρο; Το χωριάτικο που έχουμε εδώ στην Κύπρο, αν ξέρεις; Θέλω να την κάνω πολύ αυτή την συνταγή γιατί φαίνεται πολύ αφράτο ψωμάκι.Σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν είναι άσπρο, είναι κιτρινωπό (μοιάζει λίγο με το καλαμποκάλευρο αλλά όχι τόσο σπυρωτό) και λέγεται αλεύρι για ζωμί ζυμωτό...
      Αν μου πεις τι άλλα αλεύρια βρίσκεις εκεί, θα βρούμε κάτι να το αντικαταστήσεις!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...