Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Ψωμί πολύσπορο ζυμωμένο με γάλα

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!!!
Για σήμερα σας έχω σπιτικό ψωμάκι σκέτη απόλαυση
με τραγανή κόρα και αφράτη, ζουμερή ψίχα!!!
Υλικά:

250 γρ αλεύρι ολικής
250 γρ αλεύρι σκληρό για ψωμί
2 κουταλάκια αλάτι
450 γρ γάλα φρέσκο
2 ½ κουταλάκια ξερή μαγιά
2 κουταλάκια καστανή ζάχαρη
80 γρ ηλιόσπορος και κολοκυθόσπορος
80 γρ καλαμποκάλευρο
50 γρ βρώμη


Ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής, το σκληρό αλεύρι, 
το αλάτι και την ζάχαρη. 
 Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό ~ προσοχή να μην κάψει!
Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε την μαγιά, 
προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το χλιαρό γάλα, 
ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα 
και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να φουσκώσει ελαφρά και να αφρίσει. 
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε τον ηλιόσπορο και τον κολοκυθόσπορο,
 το καλαμποκάλευρο και την βρώμη.
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και την φουσκωμένη μαγιά.
 Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας διαρκώς, 
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή, αφράτη και ελαστική 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.
Φτιάχνουμε μια μπάλα με την ζύμη, 
την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα 
και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα περίπου, 
μέχρι να γίνει περίπου διπλάσια σε όγκο.
 Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου, 
μοιράζουμε την ζύμη σε 2 ή 4 ίσα κομμάτια, 
πλάθουμε καρβελάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί.
Χαράζουμε βαθιά την επιφάνεια, τα σκεπάζουμε 
και τα αφήνουμε και πάλι σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν ~ 
θα χρειαστούν άλλη μια ώρα περίπου, 
ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. 
 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο, 
ραντίζουμε τα ψωμάκια με λίγο νερό 
και ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 15 λεπτά.  
Κατόπιν  χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180ο 
και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά, 
μέχρι να ροδίσουν καλά τα ψωμάκια μας. 
 Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε!!! 
·         Η ώρα ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του ψωμιού μας και φυσικά, από τον φούρνο.
·         Αν τα σποράκια σας φαίνονται μεγάλα, μπορείτε να τα χοντροκόψετε.
·         Το ζύμωμα θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 10 λεπτά για να γίνουν τα ψωμάκια μας αφράτα και να φουσκώσουν σωστά.
·         Όπως πάντα, ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο αλεύρι για να πετύχουμε την σωστή σύσταση της ζύμης.

4 σχόλια:

  1. Χρονια πολλα και ομορφα σε σενα και την οικογενεια σου! Ελπιζω να περασες ωραια αυτες τις μερες. Το ψωμακι σου φαινεται τελειο! Βλεπω...ξανα στις μαγειρικες επαλξεις,ε? Καλο Σ-Κ!!
    Μαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Μαρία μου!
      Πολύ όμορφα περάσαμε, ελπίζω κι εσείς το ίδιο!
      Ξανά στην κουζίνα, οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται εύκολα!!! :)

      Διαγραφή
  2. Μου αρέσει πολυ η εκδοχή σου. Αν δεν έβλεπα τις φωτογραφίες θα έλεγα οτι δε θα φουσκώσει το ψωμί. Εχω αυτο το πρόβλημα με τον αρτοπαρασκευαστη. Στα 500 γρ αλεύρι βάζω ενα ολόκληρο φακελάκι μαγιά αλλα δεν φουσκώνει. Θα το φτιάξω το ψωμάκι σου κ θα σου πω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευαγγελία καλησπέρα!
      Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αρτοπαρασκευαστή και δεν μπορώ να ξέρω γιατί δεν σου φουσκώνει...
      Πάντως η συγκεκριμμένη συνταγή είναι φτιαγμένη από μένα άπειρες φορές και ποτέ δεν είχα πρόβλημα! Μπορείς βέβαια να βοηθήσεις λίγο την ζύμη, βάζοντάς την σε φούρνο που έχεις ζεστάνει στους 30 βαθμούς και τον έχεις σβήσει ~ τότε, θέλει δεν θέλει, θα φουσκώσει οπωσδήποτε!!! :)

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...