Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011

Μοσχάρι γιουβέτσι

Πολύ αγαπημένο φαγάκι και πολύ εμφανίσιμο
όταν σερβίρεται σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη!

Υλικά για 6 μερίδες:

1 κιλό μοσχάρι σπάλα ή ποντίκι
κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ολόκληρο
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
3 φρέσκιες ώριμες ντομάτες
αλατοπίπερο
1 πακέτο κριθαράκι μέτριο (500 γρ)

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο
 και ροδίζουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος,
μαζί με το ολόκληρο κρεμμύδι
(το κρεμμύδι θα λιώσει στη διάρκεια του ψησίματος
και θα χυλώσει πολύ ωραία τη σάλτσα).
Μόλις πάρει χρώμα το κρέας,
προσθέτουμε μια κούπα ζεστό νερό,
χαμηλώνουμε τη φωτιά
και αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου.
Προσθέτουμε τις ντομάτες λιωμένες, αλατοπίπερο
και άλλη μια κούπα ζεστό νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για ακόμα 30 λεπτά,
μέχρι να μαλακώσει αρκετά, αλλά να μην λιώσει.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Τότε μεταφέρουμε το κρέας μαζί με τη σάλτσα του σε ταψί,
προσθέτουμε άλλη μια κούπα ζεστό νερό,
τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο,
και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κριθαράκι. 
Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο ακόμα
και αφήνουμε να ψηθεί για 15-20 λεπτά,
ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να ετοιμαστεί το κριθαράκι.
Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος,
προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα,
με προσοχή όμως, γιατί θέλουμε το κριθαράκι να ψηθεί
αλλά να μείνει σπυρωτό, να μην λασπώσει!
Συνήθως όταν έχω κόσμο, μοιράζω το κρέας με τη σάλτσα
από την κατσαρόλα κατευθείαν σε ατομικά πήλινα γιουβετσάκια
και ρίχνω εκεί το κριθαράκι να ψηθεί ~
και σερβίρω το φαγητό στο τραπέζι όπως είναι μέσα στο πήλινο!
Υπέροχο!

9 σχόλια:

  1. Καλημέρα!! Κλασικό κι αγαπημένο το φαγητό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΣΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ανώνυμος:

    Στους 180 προθερμαίνουμε το φούρνο και στους ίδιους βαθμούς ψήνουμε το φαγητό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ, πολύ αγαπημένο το φαγητό σου σήμερα, το κάνω συχνά και με κοτόπουλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δοκίμασε αν σου αρέσει φυσικά να βάλεις ξύλο κανέλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. παλι μου πεσανε τα σαλια βρε μπετουλα δε μας λυπασαι ελεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. egw pou to exw dokimasei k apo ta xerakia tis mageirisa mporw na pw pws einai apla 8eiko!!!

    dimitra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν βρήκα το κριθαράκι στο ντουλάπι μου και χρησιμοποίησα το ρύζι (κιτρινο), και πάλι βγήκε πολύ ωραίο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρη ότι κι έτσι θα έγινε εξαιρετικό! :)

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...