Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

Μαρμελάδα ροδάκινο

Ιδανική εποχή για να φτιάξουμε μια από τις πιο αγαπημένες μαρμελάδες!
 Η δοσολογία είναι για 2 μέτρια βάζα:

1 κιλό ώριμα ροδάκινα διαφόρων ειδών (ζυγισμένα χωρίς κουκούτσια)
600 γρ ζάχαρη
Χυμός από μισό λεμόνι
1 κουταλάκι μαυροκούκι (προαιρετικά)
Πλένουμε τα ροδάκινα και τα καθαρίζουμε ~ 
όχι τελείως, καλό είναι να μείνει και λίγη φλούδα!
Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ~ όσο μικρότερα τα κομμάτια,
 τόσο περισσότερο θα λιώσουν, 
έτσι αν θέλουμε η μαρμελάδα μας να έχει μέσα 
ορατά κομματάκια φρούτου, 
κόβουμε τα ροδάκινα σε μεγαλύτερα κομμάτα!
Τα ρίχνουμε σε βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη 
και βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση, 
ανακατεύοντας συχνά.
Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά
 και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει.
Σε 45 λεπτά περίπου θα έχουν βράσει τα φρούτα 
και θα έχει πήξει η μαρμελάδα, 
τότε προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το μαυροκούκι ~ 
αν βάλουμε!
Επίσης μπορούμε σε αυτή τη φάση να προσθέσουμε 
λίγα ωμά αμύγδαλα ξεφλουδισμένα!
 Ανακατεύουμε καλά, σβήνουμε τη φωτιά 
και όπως είναι καυτή η μαρμελάδα 
γεμίζουμε τα ζεστά αποστειρωμένα βάζα
 (για την αποστείρωση πατήστε εδώ).
Κλείνουμε καλά τα βάζα με τα καπάκια τους 
και τα γυρνάμε ανάποδα.  
 Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Όταν ανοίξουμε το βάζο, το φυλάμε στο ψυγείο.
Κι ένα μυστικό:  για να βεβαιωθούμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, όπως είναι καυτή βάζουμε λίγη σε ένα πιατάκι και χαράζουμε ένα "δρόμο" με το δάχτυλό μας ~ αν ο δρόμος δεν κλείσει, είναι έτοιμη για να μπει στα βάζα, αλλιώς  βράζουμε λίγα λεπτά ακόμα!

12 σχόλια:

  1. Καλοφάγωτη!! Δυο μεγάλες κατσαρόλες με περιμένουν τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολοζώντανη!!! Πανέμορφη πεντανόστιμη και λαμπερή :)
    Γεια στα χέρια σου Μπέτυ μου
    Φιλιά
    καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νόστιμη μαρμελαδίτσα!! πόσο θα ήθελα λίγη σε μια φετούλα ζεστό ψωμί σπιτικό!! ζήλεψα τώρα και θα φτιάξω κι εγώ.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταπληκτική μαρμελάδα, Μπέτυ μου, ζήλεψα και την παρουσίαση με τις φετούλες!!!
    Μου άρεσε η ιδέα του μαύρου κύμινου, εγά το χρησιμοποιώ πολύ στα ψωμιά και τις πίτες. Φιλιά, καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχη μαρμελάδα ,αξιοζήλευτη θα έλεγα.Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Zilevw poly..Lahtaristi marmelada, Betty! Edw den tha prolavaine kan na bei se vazakia,hihihi..Kalo S/K XO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολλυ ωραια η συνταγη και ευχαριστουμε.θα ηθελα να ρωτησω τα βαζακια πριν ανοιχτουν ποσο καιρο μπορουν να διατηρησουν το περιεχομενο?εντος και εκτος ψυγειου ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Ανώνυμος:

    Πριν ανοιχτούν διατηρούνται για πολύ καιρό σε σκοτεινό και δροσερό μέρος ~ προσωπικά την έχω διατηρήσει για μήνες...
    Μετά το άνοιγμα και αφού μπουν στο ψυγείο, για 1 μήνα τουλάχιστον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η τέλεια μαρμελάδα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τέλεια!!Πάω για ζάχαρη....και τη φτιάχνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εχω φτιαξει παμπολλες μαρμελαδες... αλλα αυτη ειναι απο τις καλυτερες!! εχω φτιαξει ηδη 2 φορες & εχω μοιρασει τα βαζακια και υπολογιζω να φτιαξω και τριτη!! δεν εβαλα μαυροκουκι αλλα οσοι εχουν δοκιμασει εχουν ξετρελαθει!!!! ευχαριστουμε για την υπεροχη συνταγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δική μας αγαπημένη, χαίρομαι που σας άρεσε τόσο!!! :)

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...