Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

Κουλουράκια ελαιόλαδου με πορτοκάλι και σουσάμι


Αυτά τα κουλουράκια θα επιμείνω να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτεJ
Είναι ελαφριά και νηστίσιμα, είναι πεντανόστιμα και πανεύκολα! 

Υλικά για 80 κουλουράκια περίπου:

800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
½ νεροπότηρο ελαιόλαδο
½ νεροπότηρο σπορέλαιο
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
¾ νεροπότηρου χυμός πορτοκαλιού
Χυμός από ½ λεμόνι
1 κουταλιά σούπας αμμωνία
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
¼ φλ. καφέ ρακί
¼ φλ. καφέ κονιάκ
1 κουταλάκι γλυκού κανέλλα
Λίγο σουσάμι και ζάχαρη (μαύρη αν θέλετε) για τη διακόσμηση


Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο, 
την ζάχαρη, το ξύσμα, το κονιάκ, τη ρακί,
 την κανέλλα και την αμμωνία.
 Ανακατεύουμε ελαφρά, 
χρησιμοποιώντας το γάντζο του ζυμώματος.
 Μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού 
διαλύουμε την σόδα 
(αυτό το κάνουμε πάνω από τον κάδο του  μίξερ γιατί φουσκώνει πολύ και χύνεται) 
και το αδειάζουμε μέσα στον κάδο.
Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα να ενωθούν καλά τα υλικά 
και προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι, 
συνεχίζοντας το ζύμωμα για 5 λεπτά περίπου, 
μέχρι να πετύχουμε μια μαλακιά ζύμη ~ 
εννοείται πως, αν θέλουμε,  το ζύμωμα μπορούμε να το κάνουμε με το χέρι!
 Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 170ο 
και στρώνουμε με λαδόκολλα 3 λαμαρίνες του φούρνου.
Σε ένα ρηχό πιάτο ρίχνουμε λίγο σουσάμι και λίγη ζάχαρη 
(ταιριάζει ωραιότατα και η μαύρη ζάχαρη),
 ανακατεύουμε και ραντίζουμε με 2-3 σταγόνες νερό.  
Αυτό το κάνουμε για να κολλάει εύκολα το σουσάμι και η ζάχαρη 
πάνω στα κουλουράκια. 
Παίρνουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη 
και πλάθουμε στρογγυλά κουλουράκια.

Τα ακουμπάμε στο πιάτο με το σουσάμι και τη ζάχαρη 
(από τη μιά πλευρά μόνο)
και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν.
Τα ψήνουμε για 12-15 λεπτά περίπου 
(ανάλογα με το μέγεθος), 
τα βγάζουμε από το φούρνο, 
τα ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως
 και τα φυλάμε σε ερμητικά κλειστό σκεύος.

Καλή επιτυχία!

14 σχόλια:

  1. Αχ και να είχα μερικά να συνοδεύσω το καφεδάκι μου !

    Πολύ ωραία φάινονται !!

    Γεια στα χέρια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για μένα δεν χρειάζεται να επιμείνεις καθόλου, δεν είμαι από τις δύσκολες ως γνωστόν:P
    Ευτυχώς έφτιαξες και μπόλικα βλέπω, ποιος στη χάρη μας!!!
    Καλή βδομάδα Μπέτυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα τελεια κουλουράκια είναι αυτά! Και μοσχοβολάνε!!!

    Καλημέρα!

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν χρειάζεται να επιμένεις Μπέττυ μου!! Φαίνονται απίθανα θα τα δοκιμάσω το συντομότερο
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέλω πολύ να τα φτιάξω, μπορώ να βάλω αλεύρι που φουσκώνει και να μην βάλω σόδα καζι αμωνία;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Anonymos:

    Prospathise to, omos i farina exei diaforetiki systasi kai diafora diogkotika kai einai pithanon to apotelesma na min einai to idio...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ευχαριστω για την απάντηση, θα το κάνω και θα σου πω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπέρα!!!Έφτιαξα τα κουλουράκια με φαρίνα και χωρίς αμμωνία και με΄1 ποτήρι ελαιόλαδο και έγιναν καταπληκτικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Anonymos:

    Bravooooo!!!
    Poly xairomai pou petyxan telika!
    molis gyriso stin Athina tha to simeioso stin syntagi gia na yparxei kai afti i ekdoxi!
    Euxaristo gia tin enimerosi, kalo vrady...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μολης τα εφτιαξα ειναι απιστευτα σε γευση!!!!!!!!!!μονο που δεν μου φουσκωσαν........αντιθετος μου εγιναν πλακουτσοτα........γιατι αραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ kristi:

    Kristi, τρία πράγματα μπορώ να σκεφτώ: μήπως η ζύμη ήταν πιο ρευστή από ότι έπρεπε, μήπως ο φούρνος δεν ήταν καλά προθερμασμένος ή μήπως άνοιξες το φούρνο νωρίτερα και έπεσε η θερμοκρασία και γι αυτό άπλωσαν αντί να φουσκώσουν...

    Μέσα ήταν σωστά ψημένα; Αν θέλεις γράψε μου περισσότερες λεπτομέρεις μήπως βρούμε τι φταίει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ναι ηταν ψημενα και πολι τραγανα, σαν μπισκοτακια!!!!!!!!ισως να μην ειχα ζεστανει καλα το φουρνο,δεν ξερω μπορει....αλευρει εβαλα οσο εγραφε η συνταγη,δεν μου κολαγε στα χερια.τον φουρνο δεν τον ανοιξα νοριτερα απο οτι επρεπε.στα 10' πρωτα λεπτα μολης τα εβαλα στο φουρνο αρχισαν να πευτουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Α ρε Μπετυ, μιλαμε εισαι εγγυηση! Καταπληκτικα κουλουρακια! Εβαλα και μια πρεζα γαρυφαλλο-μοσχοκαρυδο γιατι μαρεσουν τα αρωματικα. Ευγε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...