Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Πάστα φλώρα

Η βάση αυτής της συνταγής γίνεται καταπληκτική!
Αφράτη, μπισκοτένια και όσο πρέπει τριφτή,
σας συνιστώ να την δοκιμάσετε σε μηλόπιτα κλειστή ή ανοιχτή,
σε τάρτες και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε! 

Υλικά για μια φόρμα 22cm:

3 ½ φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
250 γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας (ή βιτάμ)
1 κρόκος αυγού
1 φλυτζανάκι κονιάκ
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1/3 φλυτζανιού ζάχαρη
Μαρμελάδα της αρεσκείας σας

Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μπολ του μίξερ κοσκινίζουμε
τα 3 φλυτζάνια αλεύρι μαζί με το μπέικιν.
 Προσθέτουμε το βούτυρο, τον κρόκο, το κονιάκ,
 το ξύσμα λεμονιού και  τη ζάχαρη.
 Ζυμώνουμε με το γάντζο (ή με τα χεράκια μας!)
μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή αλλά που να πλάθεται. 
Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε
και το υπόλοιπο μισό φλυτζάνι αλεύρι,
εμένα πάντως το πήρε όλο.
 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο.
Μοιράζουμε τη ζύμη στα 2. 
Στρώνουμε με το χέρι τη μισή ζύμη
σε μια φόρμα με έλασμα ή σε ταρτιέρα ~
πρέπει να έχει αρκετό πάχος, περίπου 2 εκατοστά
 και να μισοκαλύψει και τα πλαϊνά.
Επάνω στρώνουμε αρκετή από τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας ~
εγώ έβαλα περίπου 300 γρ. σπιτική μαρμελάδα βερύκοκο!
 Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε κορδόνια
και φτιάχνουμε ένα πλέγμα
στην επιφάνεια της μαρμελάδας.
Επειδή μου περίσσεψε λίγη ζύμη,
γέμισα 6 φορμίτσες για muffins,  
 πρόσθεσα και λίγη μαρμελαδίτσα
 και έφτιαξα ατομικές ταρτούλες! 
 Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου,
αφήνουμε να κρυώσει για να πήξει η μαρμελάδα
και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

15 σχόλια:

  1. Επέστρεψες ή είσαι ακόμα στο Λονδίνο!!!
    Ελπίζω να περνάς όμορφα!
    Σερβίρομαι μεγάλο κομμάτι από το γλυκάκι σου που φαίνεται λαχταριστό!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μου ανοίγει την όρεξη κ μόνο που την βλέπω.
    πες μου σε παρακαλώ,πόσο χωράει σε γρμ.κάθε φλυτζάνι αλέυρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Elenaki,
    akoma London kai pernao yperoxa!
    Elpizo ki eseis...
    Filakia!


    @ evin:
    to flytzani xoraei 140 gr aleuri, einai ena kanoniko flytzani tsagiou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε για το γλυκάκι Μπεττυ Να περνάς καλά Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΙΑΜ ΜΙΑΜ...ΥΠΕΡΟΧΟ ΓΛΥΚΑΚΙ!ΚΑΙ ΗΘΕΛ ΜΙΑ ΣΥΝΤΓΗ ΑΠΟ ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΠΕΤΤΟΥΛΑ!ΦΙΛΙΑ Χ 2
    ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΙΡΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ γιατί δεν έχω φτιάξει πάστα φλώρα ακόμα ???

    Μου άνοιξες την όρεξη και για να τη φάω αλλά και για να τη φτιάξω !!!

    Καλά να περνάς στα Λονδίνα !!!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. mmmm emeis pote tha dokimasoume to uperoxo glyko ths prwtis photografias??????

    polla filia kai kalo apogeuma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γειά σου Μπέτυ. Μπορείς να μας δώσεις μια συνταγή για μηλόπιτα με αυτή τη ζύμη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Anonymos:

    Einai sta prosexos mia kleisti milopita me tetoia zymi, an omos theleis, dose mou to mail sou na stin steilo...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. γίνονται και ωραία μπισκότα με αυτή τη ζυμη.εγώ στη ζύμη βάζω βανίλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγχαρητηρια! Υπεροχη παστα φλωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Την εφτιαξα σημερα. Εξαιρετικη συνταγη! Εξαιρετικο αποτελεσμα! Πανευκολη ζυμη και η ζυμες γενικως δεν ειναι το φορτε μου. Χιλια ευχαριστω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι καλά!!! Πόσο χαίρομαι που σου πέτυχε και σου άρεσε!
      Είναι όντως πολύ καλή αυτή η ζύμη ~ και με πολλές εφαρμογές!
      Καλοφάγωτη! :)

      Διαγραφή

  13. Είναι η ίδια συνταγή που φτιάχνω και εγώ και όντως είναι καταπληκτική.Οταν σας περισέψει ζύμη να πλάθετε κουλουράκια με αυτή την ζύμη γίνοντε πολύ ωραία .

    Συνήθως χρησιμοποιώ Farine up( αλεύρι που φουσκώνει μόνο του).Βάζω ολόκληρο το αυγό και ιχνω και το ασπράδι από το αυγο που κρατώ για να αλοίψω τα κορδόνια 'Ετσι βέβαια παίρνει λίγο αλεύρι παραπάνω .Να βάλετε στο αλεύρι σας και 2 βανίλιες´

    Μπράβο στις νέες κοπέλες που ασχολούντε με την κουζίνα. Και στην Κα Betty που σας συμβουλεύει Πάντα καλή επιτυχία στις συνταγές σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...