Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

Κέικ με πορτοκάλι και σταγόνες σοκολάτας

Καλησπέρα και καλή βδομάδα! 
Για να ξεκινήσουμε τη βδομάδα μας γλυκά,
έφτιαξα ένα πεντανόστιμο κέικ,
με έντονη τη γεύση και τη μυρωδιά του πορτοκαλιού που, ως γνωστόν,
κάνει θαυμάσια παρέα με τη σοκολάτα!
 Υλικά για μια φόρμα 30cm:

1 πακέτο βιτάμ (250γρ)
2 ½ φλυτζάνια ζάχαρη
4 αυγά
1 πακέτο Φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1 1/4 φλυτζάνι φρεσκοστυμένος χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φακελάκι σταγόνες σοκολάτας

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να ασπρίσει καλά.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι εναλλάξ με τον πορτοκαλοχυμό,
προσθέτουμε και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμα.  
Ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Βουτυρώνουμε ελαφρά μια φόρμα του κέικ και την αλευρώνουμε.
Ρίχνουμε μέσα το μίγμα.
 Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε,
βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέικ. 
Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο,
αλλιώς ψήνουμε λίγα λεπτά ακόμα. 
 Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να μισοκρυώσει
για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα 
και μετά το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Το σερβίρουμε σκέτο ή το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη
ή με κουβερτούρα λιωμένη και ανακατεμένη με λίγο βούτυρο.

19 σχόλια:

  1. Στο δικό μου κομμάτι, παρακαλώ, το γλάσσο σοκολάτας, που γράφεις τελευταίο.
    Ευχαριστώ!!

    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάζω τον καφέ, βάζεις το κέικ;;
    Φαίνεται πολύ τρυφερό :)
    Φιλιά
    καλημέρα Μπετούλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο το κεκάκι σου Μπέττυ Πορτοκάλι και σοκολάτα απίθανος συνδυασμός!!
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ, κεκάκι! Πολύ καιρό έχω να φτιάξω! Ζήλεψα τώρα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γλυκά, μυρωδάτα και σοκολατένια μας ξεκίνησες την εβδομάδα, τι πιο όμορφο??
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα μπορούσα να έχω ένα κομματάκι στον πρωινό καφέ?
    Καλό βράδυ
    Vassoula

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα...τι ωραίο κέικ...μοσχομυρίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. kalimera...

    elpizo na exei meinei kanena kommati kai gia mena!!!

    elpizo na mou kratiseis kai deutero giati tha ksanartho se ligo

    polla filia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aν αντικαταστησουμε το πορτοκαλι με λεμονι...???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Astarti:

    Φοβάμαι ότι θα γίνει πολύ ξινό... θα κάνω λίαν συντόμως ανάρτηση με κέικ λεμονιού το οποίο έγινε σούπερ! κάνε λίγη υπομονή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. An den valoume katholou to portolaki oute to ksisma tha ginei kalo??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Ανώνυμε,

    μπορείς να αντικαταστήσεις το χυμό πορτοκάλι με ίση ποσότητα φρέσκο γάλα και το ξύσμα με ένα φακελάκι βανίλια - η υπόλοιπη συνταγή παραμένει ίδια... διαφορετική γεύση, εξίσου όμως νόστιμο και λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα ηθελα να μαθω • το αλευρι είναι 500 γρ ? Παντος στην ζαχαροπλαστικη είναι μέγα λαθος να χρισιμοπιησουμε φλιτζανια και κούπες για μεζουρα, πόσο μάλλον όταν στην συνταγή τα έχουμε ανάμεικτα (δηλαδή φλιτζανια και γραμμάρια ). Συγνώμη για την παρατήρηση, με εκτιμιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Ornella:

    Ναι, η φαρίνα είναι 500 γρ.
    Όσο για τον τρόπο μέτρησης, είναι πολλοί που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ζυγίζουν, οπότε για ευκολία αναφέρονται τα υλικά σε φλυτζάνια ή κούπες. Αν χρησιμοποιήσεις το ίδιο φλυτζάνι για όλα τα υλικά, δεν θα πέσεις έξω, το λέω από πείρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. γιατί οι σταγόνες σοκολάτας πήγαν όλες στον πάτο του ταψιού;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον το μίγμα ήταν πολύ ρευστό... ή ίσως παραχτυπήθηκε μετά την προσθήκη της σοκολάτας...

      Διαγραφή
    2. Υπέροχο. Αρέσει σε όλους.!!!!
      ευχαριστώ. .betty..
      .

      Διαγραφή
    3. Δοκιμασε να τις τυλιξεις σε λιγο αλευρι την επομενη φορα.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...