Σκέφτηκα να αποχαιρετήσουμε το 2013 με ένα γλυκάκι:
Ανάλαφρο, γευστικότατο, όσο πρέπει γλυκό και μυρωδάτο,
Ανάλαφρο, γευστικότατο, όσο πρέπει γλυκό και μυρωδάτο,
ένα γλυκό που θα σταθεί επάξια στο γιορτινό μας τραπέζι!!!
Υλικά:
Για την
βάση:
250 γρ σιμιγδάλι ψιλό
80 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κουταλάκι μπέικιν
180 γρ ζάχαρη
160 ml σπορέλαιο
200 γρ γιαούρτι
3 αυγά
Χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Μια πρέζα μαχλέπι
Μια πρέζα μαστίχα τριμμένη
Για το
σιρόπι:
220 γρ ζάχαρη
250 γρ νερό
100 γρ χυμός πορτοκάλι
Για την
κρέμα:
1 λίτρο γάλα
100 γρ ζάχαρη
80 γρ κορν φλάουρ (ή νισεστές)
1 βανίλια
Για το
πασπάλισμα:
Κανέλα τριμμένη
Καστανή ζάχαρη
Φτιάχνουμε
την βάση:
Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ και
προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο.
Χτυπάμε σε γουδί την μαστίχα με
μια κουταλιά από την ζάχαρη, να γίνει σκόνη.
Σε μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, το
αλεύρι, το μπέικιν και την ζάχαρη
και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Χτυπάμε στο μίξερ το σπορέλαιο,
το γιαούρτι, τα αυγά,
τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και την
μαστίχα.
Μόλις αφρατέψει το μίγμα,
προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά
το μίγμα του σιμιγδαλιού και ανακατεύουμε ελαφρά να
ενσωματωθούν.
Αδειάζουμε το μίγμα στο πυρέξ,
στρώνουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος
και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι
να ροδίσει.
Το αποσύρουμε από τον φούρνο.
Φτιάχνουμε
το σιρόπι:
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-6
λεπτά την ζάχαρη,
το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού.
Κάνουμε τρυπίτσες την επιφάνεια
του γλυκού μας
και το περιχύνουμε προσεκτικά με το καυτό σιρόπι.
Φτιάχνουμε
την κρέμα:
Βάζουμε σε μπολ το κορν φλάουρ
μαζί με 5-6 κουταλιές από το γάλα
και ανακατεύουμε καλά να λιώσει.
Ζεσταίνουμε το γάλα με την ζάχαρη
και μόλις κάψει
ρίχνουμε το κορν φλάουρ και την βανίλια
και ανακατεύουμε
διαρκώς μέχρι να πάρει βράση και να πήξει.
Αποσύρουμε από την φωτιά και
αφήνουμε για 5 λεπτά να μισοκρυώσει
ανακατεύοντας συχνά για να μην κάνει
κρούστα στην επιφάνεια.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στην
σιροπιασμένη βάση,
στρώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα
και πασπαλίζουμε με όση
κανέλα μας αρέσει.
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με
μπόλικη καστανή ζάχαρη
και τοποθετούμε το γλυκό για 2-3 λεπτά κάτω από το γκριλ
του φούρνου,
μέχρι να λιώσει ελαφρά η ζάχαρη.
μέχρι να λιώσει ελαφρά η ζάχαρη.
Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να
δροσίσει λίγο και σερβίρουμε.
Χαρούμενη Πρωτοχρονιά σε όλο τον κόσμο!!!
Τι είναι αυτό που είδαν τα ματάκια μου??? Κολάστηκα λέμε βραδυάτικα... ΤΕΛΕΙΟΟΟ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά να περάσεις Μπετούλα μου, καλή πρωτοχρονιά!!!
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο γλυκάκι για να κλείσει η χρονιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι Καλή Χρονιά σε σένα και την οικογένειά σου, με ότι καλύτερο
Φιλιά πολλά
Η κρέμα θα του πηγαίνει και θα το δροσίζει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά Μπετούλα!
Τέλειο φαίνεται!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμο γλυκό! Αλλά για τα γούστα μου θέλει διπλάσια ποσότητα σιρόπι. Με αυτό που δίνει η συνταγή, ίσα που σιροπιάζεται.Το έβαλα σε πυρέξ οβάλ 36 εκατ.
ΑπάντησηΔιαγραφήto gliko prepi na ine krio i zesto otan to siropiasoume/
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκό ζεστό, δηλ το βγάζουμε από τον φούρνο και κρυώνει λίγο μέχρι να φτιάξουμε το σιρόπι...
ΔιαγραφήΚαλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ στο ρεβανι να προσθέσω ινδοκαρυδο και αν ναι ποία είναι η αναλογία. Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το έχω δοκιμάσει στην συγκεκριμένη συνταγή αλλά γιατί όχι... θα έβαζα 50 γρ αφαιρώντας ίση ποσότητα απ το σιμιγδάλι!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να βάλω ινδοκαρυδο στο ρεβανι και αν ναι ποια είναι η αναλογία Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφή