Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Σταφιδόψωμο με μέλι



Υπέροχα, μοσχοβολιστά και απολαυστικά!

Υλικά για 10 κομμάτια:

500 γρ αλεύρι κίτρινο για ζυμωτό ψωμί
1 φλ. τσ. χλιαρό νερό
3 κουταλιές σούπας μέλι
1 φακελάκι ξερή μαγιά (9 γρ)
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι κανέλα
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Μια πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
1 1/2 φλ. τσ. σταφίδες μαύρες και ξανθές
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1/2  φλ. τσ. χυμός πορτοκάλι


Μουσκεύουμε τις σταφίδες 
σε 4-5 κουταλιές από το χυμό πορτοκαλιού.
Διαλύουμε στο χλιαρό νερό το μέλι 
και την μαγιά.
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, 
την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.
Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το νερό στο οποίο διαλύσαμε το μέλι και τη μαγιά
 και ζυμώνουμε.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και 2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού 
και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική.

Σουρώνουμε τις σταφίδες και τις προσθέτουμε στη ζύμη 
και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθούν ~ 
ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι ακόμα.
Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη, 
λαδώνουμε ελαφρά όλη την επιφάνεια, 
σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα 
και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο να φουσκώσει, 
για 45 λεπτά περίπου.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψάκι, 
πλάθουμε τη ζύμη σε ίσα στρογγυλά ψωμάκια
 και τα τοποθετούμε στο ταψάκι.
Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για άλλα 45 λεπτά, 
να φουσκώσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, 
για μισή ώρα περίπου.
Μόλις ετοιμαστούν τα αποσύρουμε από το φούρνο, 
τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα 
και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα απολαύσουμε!

Σημ:  Γίνονται ελαφρώς άγλυκα, όπως θεωρώ πως πρέπει να είναι το σταφιδόψωμο!
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε άλλη μια κουταλιά μέλι, ώστε να γίνουν ελαφρώς πιο γλυκά...

Καλή επιτυχία!

15 σχόλια:

  1. Μέχρι εδώ μοσχομύρισαν τα σταφιδόψωμα! Τέλεια!
    Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με νοστιμιές και αρώματα μας ξεκίνησες την εβδομάδα Μπέτυ μου!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σήμερα φαίνεται είναι η μέρα του σταφιδόψωμου...
    Μόλις φούρνισα το δικό μου ταψί με τα σταφιδόψωμα και ώσπου να ψηθούν λέω ας ανοίξω το κομπιούτερ.
    Το ανοίγω λοιπόν να περάσει η ώρα και πέφτω πάνω στα δικά σου...
    Αυτό είναι που λέει πως τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται, χαχα
    Καλό μεσημέρι Μπετούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O sundiasmos meliiou kai stafidas eini apla teleios!!

    Miam miam :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλεια και μένα μου αρέσουν τα άγλυκα!!!!!Θα τα δοκιμάσω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρα πολυ νοστιμα!!! Μοσχομυριζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λοιπόν, βρήκα την συνταγή τυχαία, τα έκανα και πάθαμε πλάκα. Πεντανόστιμα, αφράτα και πανεύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Γιώργος:

    Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσαν!

    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα έκανα σήμερα και έγιναν τέλεια,αφράτα,νόστιμα,μοσχοβόλισε όλο το σπίτι!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ κωστας:

    Μπράβο Κώστα, γειά στα χέρια σου!
    Καλοφάγωτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεά σου Μπέττυ δεν τα έκανε ο Κώστας ,εγώ τα έκανα,αλλά μπήκε το όνομα του άντρα μου κατά λάθος.Η συνταγή είναι όπως την ήθελα,αφράτα!Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα.. συγνώμη για το μπέρδεμα, είμαι σίγουρη πάντως ότι και ο Κώστας θα τα απολαύσει!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν!

      Διαγραφή
  12. Ειναι τα νοστιμοτερα σταφιδοψωμα που εχω φτιαξει. Τα παιδια μου ξετρελαθηκαν. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που αρέσουν τόσο στα παιδάκια! Ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...