Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010

Χταπόδι ξυδάτο

Μεζεδάκι ξεχωριστό και πολύ ευπρόσδεχτο... νηστεία, ουζάκι και θαλασσομεζέδες!

1 κιλό χταπόδι
4-5 κόκκους πιπέρι
1 καρότο
Λίγο σέλινο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι ξύδι από λευκό κρασί
Αλάτι
Ρίγανη
1-2 σκελίδες σκόρδο

Καθαρίζουμε το χταπόδι .
Το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει.
Προσθέτουμε το πιπέρι, το ½ φλιτζάνι ξύδι, το καρότο και το σέλινο.
Αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσαρμόζουμε την ώρα βρασμού ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού.
Τo βγάζουμε από την κατσαρόλα και τo αφήνουμε να στραγγίσει.
Κόβουμε το χταπόδι σε ροδέλες, το βάζουμε σε μπολ, το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο ξύδι. Ρίχνουμε και τη ρίγανη και το σκόρδο ψιλοκομμένο, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 μέρα για να πάρει τη νοστιμιά από το λαδόξυδο.
Το σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Το ουζάκι εννοείται !!!

26 σχόλια:

  1. Μιαμ, μιαμ...και πόσο τρυφερό σου έγινε!!! Ο καλύτερος μεζές για την σαρακοστή!!! Παίρνω μεζεδάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tην Καθαρά Δευτέρα,σίγουρα θα μπει στο τραπέζι και θα πιώ λίγο τσιπουράκι στην υγειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τα αγαπημένα μας ιδιαίτερα των παιδιών μου, εγώ το βράζω μαζί με το ξίδι και το λάδι.Ωραία κι αυτή η ιδέα.
    Καλή Σαρακοστή να μας βρει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To χταποδάκι ξυδάτο είναι το καλύτερο!Λίγο θα πάρω,αλλά η οικογένεια το τιμά με το παραπάνω.Αλάτι γιατί προσθέτεις,αφού είναι ήδη αλμυρό;
    Καλές απόκριες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. I absolutely love octopus in vinegar. The problem is I want to eat it ALL myself :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θέλω πολύ!!! μου αρέσει αφάνταστα!!! θα ανάψουν τα πιρούνια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mπέτυ μου βάλε το ούζο στο τραπέζι κι έφτασα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου μύρισε καλοκαίρι; Ή κάνω λάθος;
    Όταν πιάνει ο κουμπάρος μου χταπόδια, έτσι για πλάκα, τα κάνουμε ξυδάτα, αλλά που υπομονή μέχρι αύριο.
    Γεια στα χέρια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eννοείται ότι το ουζάκι εννοειται!!!
    Βάλε μπόλικο (ουζάκι και μεζεδάκι)!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία η ιδέα του σέλινου μέσα. Πρέπει να του δίνει ξεχωριστό άρωμα. Μου αρέσει.
    Καλή σαρακοστή Μπέτυ με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Hi Betty,
    great cook, so must learn to cook!
    Can you invite me to her, the delicious food?
    many hugz,
    Wanda

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ, τι μου κάνεις βραδιάτικα! Σα να μυρίζω ούζο μου φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραίο το χταποδάκι, υπέροχες φωτογραφίες ! Το σέλινο και το καρότο θα πρέπει να του δίνουν ωραία γεύση! Έχω στη κατάψυξη ένα που μου το έφεραν από τη Μυτιλήνη, σύντομα θα το φτιάξω, με το δικό σου τρόπο. Σ’ ευχαριστούμε να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Aide, pote anighi to tavernaki me mezedakia kai Tsupouro?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το ούζο δεν το πίνουμε και οι 2,αλλά στο χταποδάκι δε λέμε όχι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ποτε δ3 λειπει απο το τραπεζι της Καθαράς Δευτέρας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η Ελισάβετ μέχρι την Καθαρή Δευτέρα θα μας φτιάξει ΟΛΑ τα Σαρακοστιανά!!
    Οι νησιώτες βράζουν το χταπόδι χωρίς να προσθέσουν καθόλου νερό, θα δοκιμάσω όμως τον δικό σου τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. To βραστό χταπόδι όσο και να φαίνεται εύκολο θέλει μεγάλη μαγκιά για να γίνει νόστιμο! Σήμερα έμαθα από σένα κάποια πράγματα που δεν τα ήξερα: το καρότο, το σέλινο, το σκόρδο και το ψυγείο. Τώρα πιστεύω θα το πετύχω! Να είσαι καλά! Καλά κούλουμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. What a nice post dear neighbour!
    Best wishes and a very good week end...

    Best Regards from Turkey,
    Jivago

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λαχταριστά φαίνονται, ότι πρέπει για την Καθαρή Δευτέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό το κόπιαρα για "προσεχώς"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Επίτρεψέ μου Ελισάβετ να δώσω την δικιά μου εκδοχή. Αν ανάψετε κάρβουνα για σουπιές, καλαμαράκια κλπ. τυλίξτε καλά κάθε πλοκάμι σε διπλό-τριπλό αλουμινόχαρτο και σκεπάστε το με στάχτη κάτω απο τα κάρβουνα. Σε 45 λεπτά βγάλτε τα και προσθέστε άν θέλετε λίγη ριγανίτσα μόνο. Λουκούμι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φίλε NASSO το σημείωσα ήδη και την επόμενη φορά που θα ανάψω κάρβουνα στο εξοχικό θα το φτιάξω και θα πιω ενα ποτήρι Κρητικό κρασί στην υγειά σου!
    Φιλιά, καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τέλειο φαίνεται...αχ πολύ μου αρέσει το χταπόδι :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα και καλή χρονιά!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή!!!!!
    Με έσωσες!!!!
    καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. μπράβο!!! απίστευτη γεύση!!!το τσακίσαμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...