Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Κουλουράκια με πετιμέζι και πορτοκάλι

Τις προάλλες, για να φτιάξω τα λαδοκούλουρα Νάξου, αγόρασα ένα βαζάκι πετιμέζι.
Στην προχτεσινή εκκαθάριση του ψυγείου, σκέφτηκα ότι δεν πρέπει να πάει χαμένο. Τροποποίησα λοιπόν λίγο τη συνταγή για μουστοκούλουρα της φίλης Βασούλας και ιδού!
Κουλουράκια τραγανά, μυρωδάτα και πολύ-πολύ εύκολα!

Βγήκαν 70 κουλουράκια:

1 ποτήρι πετιμέζι
1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 ποτήρι ελαιόλαδο
¾ ποτηριού ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι baking powder
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σε μεγάλο μπολ ανακάτεψα καλά το πετιμέζι, τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, σόδα και μπέικιν. Πρόσθεσα λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας στην αρχή με το σύρμα και κατόπιν με τα χέρια. Υπολογίστε ότι μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι (εμένα περίσσεψε ελάχιστο) ή ότι ίσως χρειαστείτε όλο το πακέτο και λίγο ακόμα. Πάντως πρέπει να γίνει μια αρκετά μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει όμως στα χέρια.
Προθέρμανα τον φούρνο στους 170ο.
Έπλασα τα κουλουράκια σχετικά μικρά, άλλα στρογγυλά και άλλα κοτσιδάκια, τα έβαλα, όπως πάντα, σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα έψησα στον αέρα για 12 λεπτά.
Μοσχοβόλισε το σπίτι!

35 σχόλια:

  1. Πετιμέζι με πορτοκάλι!!!πολύ ωραία ιδέα κι έχω πολύ πετιμέζι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Ξανθή:

    Να υποθέσω δικό σας; εμένα Ξανθή μου ήταν του εμπορίου, αλλά και πάλι νοστιμότατα έγιναν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα είναι υπέροχα..λατρεύω τη κανέλα στα κουλουράκια!Αντιγράφω τη συνταγή.Καλά να περάσεις φίλη μου αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φαίνονται πεντανόστιμα .και γω γράφω τη συνταγή, και τα σχέδια όμορφα.χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σίγουρα θα μοσχοβόλισε το σπίτι!!Με τέτοια αρώματα!
    Καλό βράδυ!
    Αθηνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλημέρα

    Τα λαδοκούλουρα εμένα μαρέσουν

    Καλό πρωινό
    Καλή 25η του Μάρτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπέττυ ναι δικό μου είναι, μάλιστα προχτές που πίναμε καφέ με φίλες συζητάγαμε για τα του εμπορίου. Δεν έχω αγοράσει ποτέ και μια από τις φίλες,διαιτολόγος, έλεγε ότι δεν έχει καμμιά σχέση με τα σπιτικά αλλά υπάρχει και το αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να φτιάξει κανείς.
    Το φθινόπωρο με τα πολλά σταφύλια θα σας δώσω τη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να' μαι κι εγώωωωωωωω πωπωωωωωωω τα λατρεύω αυτά τα κουλούρια.
    Βουτάω λοιπόν όσα χωράνε στα χέρια και την κάνω με τρέλα και κορδέλα
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. απλά υπέροχα! θα τα φτιάξω σίγουρα

    καλό σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Eκείνα τα ακριανά, τα ξεροψημένα μπορώ να τα έχω με το καφεδάκι μου??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά τους!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχη συνταγή,ασχολουμε πολύ με την κουζίνα και σιγουρα θα τα φτιάξω τις αμέσως επόμενες ημέρες.

      Διαγραφή
    2. Τέλεια! Θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σας!

      Διαγραφή
    3. Τέλεια! Θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σας!

      Διαγραφή
  12. Μοσχομύρισε ο τόπος!! ότι πρέπει για το καφεδάκι μας τώρα με τη νηστεία και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι ωραία!!!!
    Καλή Ανάσταση σε όλους...Να περάσετε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πολυ ωραια τα κουλουρακια πορτοκαλιου μπραβο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φανταστικά και πολύ εύκολα! Ευχαριστούμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μολις τα εφτιαξα.. Σε ευχαριστουμε για την τελεια συνταγη,ειναι πεντανοστιμα!!!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συγχαρητήρια!!!! Τα έφτιαξα και γίνανε πεντανοστιμα!!!!! σευχαριστουμε πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ερώτηση μμ πόρων να βάλω κσι σουσάμι που μου αρέσει πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά! Μπορείς να βάλεις και μέσα στη ζύμη αλλά και απ έξω... ότι σου αρέσει περισσότερο!

      Διαγραφή
  19. Μια ερωτηση.. Τα υγρα σε τι ποτηρι τα μετραμε? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποτήρι ή κούπα χωρητικότητας 250 γρ νερό!

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα επειδή εγώ τα θέλω τραγανα και με σουσάμι όπως του φούρνου ποσγ ώρα επιπλέον ψήσιμο;;

      Διαγραφή
    3. Ανάλογα και με τον φούρνο, ψήστε δυο λεπτά επιπλέον, έχετε όμως υπόψιν ότι όταν κρυώνουν σφίγγουν και σκληραίνουν!

      Διαγραφή
  20. Τα εκανα εχθες!!! Πεντανοστιμα! Ευχαριστω πολυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σας ευχαριστώ! Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν! Να είστε καλά!

      Διαγραφή
  21. Μου φαίνονται τέλεια θα τα δοκιμάσω σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η συνταγή που έψαχνα και σκέφτομαι να προσθέσω ξύσμα πορτοκαλιού. Ευχαριστώ πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που την βρίσκετε του γούστου σας! Μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτή, είναι εξ ίσου καλή!
      Μουστοκούλουρα με πετιμέζι!
      http://bettyscuisine.blogspot.com/2022/03/blog-post.html

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...