Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ψωμί ολικής με λιναρόσπορο

Την τρέλα μου με τα ψωμιά την έχετε μάλλον καταλάβει… 
κάθε φορά με μια μικρή παραλλαγή για ακόμα καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα…
Υλικά:

250 γρ αλεύρι ολικής
250 γρ αλεύρι ζυμωτό
30 γρ μαγιά νωπή (ή 9 γρ ξερή)
4 κουταλιές σούπας λιναρόσπορος καφέ
2 κουταλιές σούπας λιναρόσπορος χρυσός
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
Νερό χλιαρό όσο πάρει

Για πασπάλισμα: λίγο λιναρόσπορο, παπαρουνόσπορο, σουσάμι ή μαυροκούκι.

 Τρίβουμε στο μούλτι το λιναρόσπορο, να σπάσουν τα σποράκια του.
 Σε ένα μπολάκι τρίβουμε με το χέρι την νωπή μαγιά,
  προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και την ζάχαρη
και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το ζυμωτό αλεύρι,
 ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και μια πετσέτα.

Αν χρησιμοποιήσουμε ξερή μαγιά, δεν ακολουθούμε αυτή την διαδικασία, 
απλά ανακατεύουμε την ξερή μαγιά με το αλεύρι.

Αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια.

Αν δεν δημιουργηθούν φουσκάλες, 
σημαίνει ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει με την μαγιά, 
οπότε δεν την χρησιμοποιούμε γιατί δεν θα φουσκώσει το ψωμί.
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής 
με το ζυμωτό και το αλάτι.
Προσθέτουμε την μαγιά, το ελαιόλαδο και τον λιναρόσπορο 
και ξεκινάμε το ζύμωμα με τον γάντζο, 
προσθέτοντας λίγο-λίγο το χλιαρό νερό ~ 
θα χρειαστεί περίπου 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού.
 Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά περίπου, 
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι 
και μεταφέρουμε εκεί την ζύμη.
Ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μας 
και μοιράζουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια.
Πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε, αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο νεράκι 
και πασπαλίζουμε με λίγο παπαρουνόσπορο, λιναρόσπορο, 
σουσάμι ή μαυροκούκι.
Με κοφτερό μαχαίρι κάνουμε βαθιές χαρακιές στην επιφάνεια ~
 έτσι το ψωμάκι μας θα ψηθεί ομοιόμορφα και δεν θα «σκάσει».
Τοποθετούμε τα ψωμάκια μας στο ταψί του φούρνου 
που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα 
και αφήνουμε σε ζεστό σημείο σκεπασμένα μέχρι να φουσκώσουν καλά 
και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Συνήθως ζεσταίνω τον φούρνο στους 30ο, τον σβήνω 
και βάζω το ψωμί εκεί για να φουσκώσει ~ χρειάζεται τουλάχιστον 1 ώρα, 
ενώ εκτός φούρνου μπορεί να πάρει και 2 ώρες,
 ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις
 και αφού φουσκώσει το ψωμάκι, το ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου,
 ανάλογα με το μέγεθος.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε, χτυπώντας με το χέρι το κάτω μέρος ~ 
αν κάνει κούφιο ήχο είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τον φούρνο,
 το καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει ~ 
αν έχουμε υπομονή να περιμένουμε, διαφορετικά ορμάμε! J


Καλή απόλαυση!

3 σχόλια:

  1. Είπαμε ..... στα ψωμιά δεν σε φτάνει καμία!!!
    Φιλάκια Μπέτυ μου, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Ελενάκι μου, τέτοιος έπαινος από σένα αξίζει πολλά! :)
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Ωραίο ψωμάκι!!! και με το λιναρόσπορο, τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...