Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

Παραδοσιακό τραγανό φύλλο για αλμυρές πίτες

Ευχαριστώ πολύ την Ζωή Κ. για την συνταγή και για την εκτέλεση !
Είναι τόσο εύκολο και πεντανόστιμο 
που είμαι σίγουρη πως δεν θα θελήσετε ποτέ πια φύλλο του εμπορίου!!! 
Εγώ σήμερα έφτιαξα με αυτό την αγαπημένη μας σπανακοτυρόπιτα!

Υλικά για ένα μεγάλο ταψί:

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μια πρέζα αλάτι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ξύδι
Χλιαρό νερό
Νισεστές για τα φύλλα
Γέμιση της αρεσκείας σας

Βάζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ 
και προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξύδι.
 Ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο-λίγο χλιαρό νερό, 
 μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα και στα χέρια μας.
 Της δίνουμε το σχήμα μπάλας, την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα 
και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί 
μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Μοιράζουμε την ζύμη σε δυο ίσα μέρη 
και πλάθουμε δυο μπαστούνια.
 Κόβουμε κάθε μπαστούνι σε 8 ίσα μέση,  
  κάθε κομμάτι το κάνουμε μπαλίτσα, πιέζουμε ελαφρά να πλατύνει 

 και το ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο μεγέθους πιάτου του φρούτου, πασπαλίζοντας με νισεστέ κάθε φορά που κολλάει. 
 Τοποθετούμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο, 
πασπαλίζοντας ανάμεσα με νισεστέ 
 και τα ανοίγουμε όλα μαζί σε ένα μεγαλύτερο φύλλο, 
 σε σχήμα και μέγεθος ανάλογο με το ταψί 
που θα χρησιμοποιήσουμε για την πίτα μας.
 Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο μπαστούνι, 
ανοίγουμε δηλαδή ένα δεύτερο οκταπλό φύλλο.
Στρώνουμε το ένα φύλλο σε καλά λαδωμένο ταψί, 
 απλώνουμε επάνω την γέμιση 
 και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
Εν τω μεταξύ έχουμε προθερμάνει στον φούρνο στον αέρα στους 180ο.

Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια, την χαράζουμε, 
ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα μας 
στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου, 
μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
 Αποσύρουμε από τον φούρνο, 
αφήνουμε να μισοκρυώσει και απολαμβάνουμε!
Σημ:

  • Αν σας βγει το φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί μην πετάτε τα περισσεύματα ~ φτιάξτε υπέροχα τυροπιτάκια, κιμαδοπιτάκια ή πατατοπιτάκια!
  • Μπορείτε να διατηρήσετε το φύλλο στην συντήρηση για 3 μέρες τουλάχιστον, τυλιγμένο καλά μέσα σε μεμβράνη!

16 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Πριν μια εβδομάδα έφτιαξα πέντε μεγάλα ταψιά χορτόπιτας με δικά μου 40 φύλλα όπως πάντα. Αυτή τη φορά κράτησα σημειώσεις σε επίπεδο γραμμαρίου και ml.
    Η τεχνική ανοίγματος που μας προτείνει η φίλη σου εξίσου ενδιαφέρουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου εσύ είσαι μεγάλη μαστόρισσα στις πίτες!
      Εγώ τώρα ξεκινάω με το φύλλο, θα δείξει... :)

      Διαγραφή
  2. Πολλή τέχνη το σπιτικό φύλλο αλλά αξίζει τον κόπο το αποτέλεσμα! Αναλυτικότατες οι οδηγίες σου, ευχαριστούμε! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει... και η διαδικασία είναι τόσο αγχολυτική!
      Καλή εβδομάδα και σε σένα!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, ακόμη μια φορά, από σένα!
    Έχω υπόψη μου την παραδοσιακή συνταγή που λέει οτι βάζουμε λιπαρή ύλη, βούτυρο ή ακόμη και λάδι ,ανάμεσα στα πιτάκια πριν να τα ανοίξουμε σε μεγάλο φύλλο όλα μαζί.Το έχω κάνει και το αποτέλεσμα είναι μια πολύ λιπαρή και βαριά πίτα, που δεν με ενθουσίασε.
    Στη δική σου συνταγή αυτό δεν χρειάζεται, κάτι που βρίσκω καταπληκτικό γιατί αποφεύγουμε τα αυξημένα λίπη και τις θερμίδες.Πρώτη φορά βλέπω μια τέτοια τεχνική.Τα φύλλα δεν κολλάνε πάντως μεταξύ τους, έτσι δεν είναι? Το αποτέλεσμα δεν είναι όμως πολύ στεγνό?

    Λ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν κολλάνε, στο ψήσιμο το αποτέλεσμα είναι σαν να έχεις χρησιμοποιήσει πολλά λεπτά φύλλα μαζί.
      Αν λαδώσεις καλά την βάση του ταψιού και την επιφάνεια της πίτας το αποτέλεσμα στερείται ευχάριστα "λαδίλας"!
      Προτείνω να την δοκιμάσεις...

      Διαγραφή
  4. Ότι προτείνει η Μπέτυ είναι εγγυημένο!!!!!!! Υπέροχο το φύλλο σου Μπετούλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός κι αν είναι έπαινος!!!
      Να σαι καλά Γιωργάκη μου, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Η πρωτη κληρωση του πανηγυριου μας μολις τελειωσε και περιμενω την διευθυνση σου στο katitimou@gmail.com για το καθιερωμενο δωρακι μας χρυσοχέρα μου εσύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρώτη μου φορά δοκιμασα να ανοιξω φύλλο με την παραπάνω συνταγή,έγινε καταπληκτικό! Να είσαι καλά Μπέττυ μου με τις συνταγές σου.Λενιώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια Λενιώ μου; Τι καλά, πολύ χαίρομαι!!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Γεια σου μπεττυ μου γλυκια ....
    Εκανα μια κιμαδοπιτα ολο τρελα...τελειο το φυλλο σου...μπραβο....
    Κλεονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο και σε σένα Κλεονίκη! Χαίρομαι που σας άρεσε τόσο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποσο λαδακι περιπου σε ml θα χρειαστει η ζυμη μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ποσο λαδακι σε ml θα χρειαστει η ζυμη μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...