Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Κέικ ολικής με σταγόνες σοκολάτας


Καλημέρα! 
Για να ξεκινήσουμε τη μέρα και τη βδομάδα μας με καλή διάθεση,
έφτιαξα ένα νοστιμότατο κέικ,
με έντονη την ευωδιά του πορτοκαλιού ~
και με λίγες σταγόνες σοκολάτας για έξτρα ενέργεια! J
Υλικά για 2 μακρόστενες φόρμες 26cm
(ή μια στρογγυλή φόρμα 30cm):

1 πακέτο (500 gr) Φαρίνα ολικής αλέσεως
(δηλ. αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του)
1 πακέτο βιτάμ (250γρ)
2 ½ φλυτζάνια ζάχαρη
4 αυγά
1 1/2 φλυτζάνι φρεσκοστυμένος χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 φακελάκι σταγόνες σοκολάτας


Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
να μαλακώσει αρκετά
και μετά το χτυπάμε στο μίξερ να ασπρίσει καλά. 
Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Ρίχνουμε στο βιτάμ σταδιακά το αλεύρι εναλλάξ με τον πορτοκαλοχυμό,
προσθέτουμε και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμα. 
 Ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε ελαφρά.
Βουτυρώνουμε ελαφρά τις φόρμες του κέικ και τις αλευρώνουμε.
Μοιράζουμε το μίγμα στις φόρμες,
θα πρέπει να γεμίσουν κατά τα ¾, όχι περισσότερο,
 γιατί θα φουσκώσει το μίγμα και θα χυθεί.
 Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε,
βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέικ. 
Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνουμε λίγα λεπτά ακόμα.
Το βγάζουμε από το φούρνο,
το αφήνουμε να μισοκρυώσει για 10 λεπτά
και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη ~ και σκέτο όμως είναι θαυμάσιο!

10 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μπέττυ μου! Το κέικ σου ότι πρέπει για τον πρωινό καφέ μας! Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο και οπως λέει η Αγγελική ότι πρέπει για τον καφέ μας! Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ καιρο θελω να δοκιμασω κεηκ με αλευρι ολικης αλεσης και σημερα που το θυμηθηκα θα το βαλω μπρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και πως πάει το πορτοκάλι με την σοκολάτα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τον καιρό που μου έμαθες αυτή την φαρίνα ολικής, δεν λείπει ποτέ από το σπίτι.
    Και εκτός από κέϊκ, την χρησιμοποιώ και αλλού (πχ για αλεύρωμα στα τηγανιτά κολοκυθάκια και στο τηγανιτό κεφαλοτύρι).
    Και η σοκολάτα με το ποροκάλι, τέλειος συνδυασμός!!

    Καλή και πάντα Γλυκειά Εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kalimera kyria bety!!
    poli oreo to kekaki me to ygyino aleuraki tou!!edo omos den vriskoume farina pou fouskoni moni tis! an valo olikis kanoniko posa gramaria ine?
    euxaristo gia tin orea sintagi!!kalimera sas!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λαχταριστό δείχνει το κέικ.

    Καιρος είναι μου φαίνεται να δοκιμάσω το αλεύρι ολικής.

    Καλή εβδομάδα

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπέτυ μου θα σου ομολογήσω ότι αλεύρι ολικής δεν έχω τολμήσει ακόμη σε γλυκά, θα ήθελα όμως να το δοκιμάσω!
    Φιλάκια, καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα, καλή εβδομάδα Μπέτυ μου!!!
    Τα κέικ τώρα που έπιασε λίγο κρύο, είναι ότι πρέπει...

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...