Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι σε κόκκινη σάλτσα

Μην σας πτοήσει το μακροσκελές της εκτέλεσης, 
δοκιμάστε τα και δεν θα χάσετε! J
Υλικά:

Για την γέμιση:

5 καλαμάρια
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1/3 φλ. ρύζι
1/3 φλ. λευκό κρασί
2 κουταλιές  πάστα ντομάτας
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές μάραθο ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
πάπρικα

Για την σάλτσα:

1/3 φλ. ελαιόλαδο
1/3 φλ. λευκό κρασί
2 κουταλιές πάστα ντομάτας
1 κύβος λαχανικών
Αλατοπίπερο
πάπρικα
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια με προσοχή, να μην σπάσουν: 

Αφαιρούμε τα πλοκάμια, πετάμε τα μάτια και το στόμα, 
τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Πετάμε τα εντόσθια και το κόκκαλο,
 τρίβουμε ελαφρά για να αφαιρέσουμε την εξωτερική μεμβράνη, 
πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
 Ψιλοκόβουμε τα μισά πλοκάμια και το κρεμμύδι.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε τα πλοκάμια,
 το κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο, να γυαλίσουν.
 Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε το κρασί , αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ 
 και προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο,
 πάπρικα και μισό φλιτζάνι νερό. 
 Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου.
Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο και το μάραθο,
 πετάμε το σκόρδο και αφήνουμε την γέμιση να μισοκρυώσει.
 Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε προσεκτικά τα καλαμάρια κατά τα ¾. 
Δεν πρέπει να τα παραγεμίσουμε γιατί θα ανοίξουν στο βράσιμο.
Κλείνουμε το στόμιο με μια οδοντογλυφίδα.
 Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 
το αφήνουμε να ζεσταθεί και τοποθετούμε με προσοχή τα καλαμάρια 
και τα πλοκάμια που έχουμε κρατήσει ολόκληρα.
 Τα ροδίζουμε και από τις 2 πλευρές και προσθέτουμε το κρασί, 
 την ντομάτα, λίγο αλατοπίπερο ακόμα και λίγη πάπρικα.
 Διαλύουμε τον κύβο λαχανικών σε λίγο ζεστό νερό, 
το προσθέτουμε στο τηγάνι 
και αφήνουμε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά,
 να βράσουν για μισή ώρα περίπου 
και να μείνουν με λίγη πηχτή σάλτσα.

Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, 
προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
 Τα σερβίρουμε ζεστά αλλά και κρύα, 
κομμένα σε ροδέλες, είναι ένα υπέροχο μεζεδάκι!


Σημ:  Αν σας έχει περισσέψει γέμιση, 
ρίξτε την στο τηγάνι 10 λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό 
για να ψηθεί και να χυλώσει μέσα στην σαλτσούλα!

9 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό αυτό το φαγάκι, Μπέτυ και ιδιαίτερα νόστιμο! Φτιάχνω παρόμοιο και αρέσει πολύ στην οικογένεια! Και σαν μεζές για ούζο ή κρασί, είναι πολύ καλή ιδέα.
    Καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί το καλοκαιράκι θέλει τα μεζεδάκια του!!! -:)
      Καλή βδομάδα να έχουμε!

      Διαγραφή
  2. Τρελαίνομαι για θαλασσινά!!!!!!!!!!!
    Πολύ καλή συνταγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ κι εγώ τους έχω αδυναμία, και ειδικά το καλοκαίρι με ουζάκι... -:)

      Διαγραφή
  3. Δεν έχω λόγια γι αυτό το υπέροχο μεζεδοφαγάκι Μπέτυ μου!!
    Πεντανόστιμο!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το εγκρίνεις Ελενάκι!
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  4. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ.... ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΜΕ ΘΡΑΨΑΛΑ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΜΑΛΑΚΩΣΩ ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΙΣΩΣ ΜΕ ΣΟΔΑ ΦΑΓΗΤΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΣΗ ΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...