Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

Καλαμαράκια φούρνου, γεμιστά με ρύζι και φέτα

Απλά υπέροχα και απολαυστικά!
Φυσικά, η φέτα είναι προαιρετική... 
αν την παραλείψετε, έχετε ένα θαυμάσιο νηστίσιμο πιάτο!!!
Υλικά:

6-7 καλαμαράκια μέτρια
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
1 κουταλάκι πολτός σκόρδου (ή 1 σκελίδα)
1/3 φλ. ρύζι
1/3 φλ. λευκό κρασί
2 κουταλιές  πάστα ντομάτας
2 κουταλιές μάραθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
Πάπρικα
Φέτα σε κυβάκια 


Καθαρίζουμε τα καλαμάρια με προσοχή, να μην σπάσουν: 
Αφαιρούμε τα πλοκάμια, πετάμε τα μάτια και το στόμα, 
τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Πετάμε τα εντόσθια και το κόκκαλο, 
τρίβουμε ελαφρά για να αφαιρέσουμε την εξωτερική μεμβράνη, 
πλένουμε καλά τα καλαμάρια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Ψιλοκόβουμε τα μισά πλοκάμια, το κρεμμύδι και την πιπεριά.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι 
και ροδίζουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά, 
μετά από λίγο προσθέτουμε και το σκόρδο ολόκληρο, 
να γυαλίσουν.
Αν χρησιμοποιήσουμε πολτό σκόρδου
τον προσθέτουμε αργότερα, μαζί με την ντομάτα.
Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και τα ροδίζουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
 Ρίχνουμε το κρασί , αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ 
και προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο, 
πάπρικα, και μισό φλιτζάνι νερό.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου.
Αποσύρουμε από την φωτιά, 
πετάμε το σκόρδο (αν έχουμε βάλει σκελίδα), 
προσθέτουμε την φέτα, τον μάραθο και τον μαϊντανό, 
και αφήνουμε την γέμιση να μισοκρυώσει.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε προσεκτικά τα καλαμάρια κατά τα ¾. 
Δεν πρέπει να τα παραγεμίσουμε γιατί θα ανοίξουν στο βράσιμο.
Κλείνουμε το στόμιο με μια οδοντογλυφίδα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο στις αντιστάσεις.
Τοποθετούμε με προσοχή τα καλαμαράκια σε ταψί 
που το έχουμε λαδώσει ελαφρά.  
Δίπλα τοποθετούμε και τα ολόκληρα πλοκάμια.
Τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο νεράκι,
και τα πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλατοπίπερο και πάπρικα. 
 Τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Τα σερβίρουμε ζεστά αλλά και κρύα, κομμένα σε ροδέλες, 
είναι ένα υπέροχο μεζεδάκι!

Γευστικότατα!

11 σχόλια:

  1. Υπέροχο φαγητό, θα το προτιμήσω στην τυρένια του εκδοχή, Νοστιμότατο όμως και στις δύο του προτάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γω το λατρεύω με φετούλα! Καλή εβδομάδα Amelie! :)

      Διαγραφή
  2. Πω,πω! Τι ωραιο φαγακι! Τελειο για τις μέρες αυτες και οχι μονο... Γεια στα χερια σου!!
    Υ.Γ.: Τα τυροπιτακια σου εκαναν θραυση στο κυριακατικο τραπεζι! Ευχαριστουμε για τις συνταγες που μοιραζεσαι μαζι μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αλήθεια; Τι καλά! Χαίρομαι ιδιαίτερα!

      Διαγραφή
  3. καλημέρα!! ποσο μ αρεσουν ετσι τα καλαμάρια! πολυ ωραιο και νηστισιμο φαγακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι, απλά μοναδικά!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχο φαίνεται. Θέλω να τα κάνω αύριο. Όταν μπουν στο φούρνο τα σκεπαζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι δεν χρειάζονται σκέπασμα, ο χρόνος ψησίματος είναι πολύ μικρός και πρέπει να ροδίσουν!

      Διαγραφή
  6. Υπέροχο φαίνεται. Στο φούρνο τα σκεπαζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχο φαίνεται. Θέλω να τα κάνω αύριο. Όταν μπουν στο φούρνο τα σκεπαζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...