Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σιρόπι πορτοκάλι

Λατρεμένο γλυκάκι, απαραίτητο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!!!
Υλικά:

2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια φρέσκος χυμός πορτοκάλι
3 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
3-4 γαρύφαλλα
1 κομμάτι κανέλλα
1 φλούδα πορτοκαλιού


Σε κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό, το νερό, τη ζάχαρη, 
το μέλι, τα γαρύφαλλα, την κανέλλα 
και την πορτοκαλόφλουδα να βράσουν για 4-5 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, πετάμε τα γαρύφαλλα, την κανέλλα 
και τη φλούδα και διατηρούμε το σιρόπι καυτό.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο, 
ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά, 
προσέχοντας γιατί μπορεί να αρπάξει και να καεί.
Μόλις το σιμιγδάλι πάρει ένα καστανό χρώμα 
αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι με μεγάλη προσοχή 
γιατί πιτσιλάει και μπορεί πολύ εύκολα να καούμε.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, 
και ανακατεύουμε διαρκώς για 3 λεπτά περίπου, 
μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι, να κάνει τρύπες στην επιφάνεια 
και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα, 
ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα 
και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα ή ατομικά φορμάκια, 
περιμένουμε για 15 λεπτά και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Πασπαλίζουμε με κανέλλα και απολαμβάνουμε!

6 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά και καλή σαρακοστή!!με τρέλανε το φορμάρισμα!!Εξαιρετικό!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Ξανθή μου!
      Ωραία η καινούρια μου φόρμα, ε; :)
      Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  2. Καλή σαρακοστή
    πολυ ομορφο το γλυκακι σου!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφη εμφάνιση και ιδιάιτερη η προσθήκη του χυμού, θα τη δοκιμάσω άμεσα, μου άρεσε πολύ ως ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημέρα χρονια πολλα καλη σαρακοστη!!!
    υπεροχος ο σιμιγδαλενιος χαλβας και με πορτοκαλενιο αρωμα ειναι σουπερ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλη Σαρακοστη! Να χαιρεσαι την οικογενεια σου κι εκεινοι τις νοστιμιες σου! Πολυ πρωτοτυπος ο χαλβας ετσι! Θα τον δοκιμασω σιγουρα. Οσο για τη φορμα..τελεια! Με γεια! Αλλωστε, πρωτα "τρωει" το ματι. Καλημερα:)

    Μαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...