Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Κριτσίνια καρότου

Πριν σας δώσω την συνταγή οφείλω να σας προειδοποιήσω: 
είναι πολύ, μα πολύ εθιστικά… οπότε, κανονίστε την πορεία σας! J 

Υλικά για 40 κομμάτια:

300 γρ αλεύρι χωριάτικο (ζυμωτό)
150 γρ αλεύρι ολικής
50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ σπασμένος λιναρόσπορος
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 φουσκωτό κουταλάκι μπέικιν
Μια πρέζα πάπρικα
Μια πρέζα πιπέρι φρεσκοτριμμένο
½ φλιτζάνι σπορέλαιο
½ φλιτζάνι κρασί λευκό
½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
1 φλιτζάνι καρότο χοντροτριμμένο (2 μέτρια καρότα)



Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το χωριάτικο αλεύρι, το αλεύρι ολικής,
 το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τον σπασμένο λιναρόσπορο,
 το αλάτι, την ζάχαρη, το μπέικιν, την πάπρικα και το πιπέρι. 
 Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το σπορέλαιο, το κρασί 
και λίγο-λίγο το χλιαρό νερό μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη 
μαλακή και εύπλαστη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε τέλος το τριμμένο καρότο και συνεχίζουμε το ζύμωμα 
μέχρι να ενσωματωθεί το καρότο στην ζύμη ~ 
πιθανόν να χρειαστεί να προσθέσουμε 1 κουταλιά αλεύρι ακόμα.
 Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα 
και αφήνουμε την ζύμη μας για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 180ο ή στον αέρα στους 170ο 
και στρώνουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά του φούρνου.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε τα κριτσίνια μας μακρουλά
  ή στρογγυλά.
 Τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.
Αν τα θέλουμε εντελώς κριτσανιστά, τα αφήνουμε στο φούρνο 
στους 100ο για 15 λεπτά ακόμα για να στεγνώσουν τελείως.
Τα αποσύρουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς 
και τα φυλάμε σε γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Καλοφάγωτα!!! J

15 σχόλια:

  1. Αχ κ έψαχνα να βρω συνταγη για κριτσινια καροτου. Θα τα δοκιμάσω κ θα επανελθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έψαχνα την συνταγή καιρό... τι ωραία!!!

    ευχαριστώ πολύ!!

    φιλάκια!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που την βρήκες! :)
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
    2. Πολυ ωραια αλλα κατι του λειπει..μαλον πιο πολυ αλατι..😀

      Διαγραφή
  3. Φο-βε-ρά!!!!!
    Λατρεύω τα κάθε είδους κριτσινάκια και τα δικά σου δείχνουν απίθανα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα άτιμα, κι εγώ τους έχω αδυναμία! :)
      Φιλάκια Ελενάκι!

      Διαγραφή
  4. Μπεττυ μου πολυ ωραια τα κριτσινακια σου! Θα κανω τη δικη σου συνταγη, γιατι μια αλλη που δοκιμασα μου εβγαλε πολλη λαδιλα. Ειναι εθιστικα,ε? Αν δε βγω απο την κουζινα θα παω διακοπες σε βουνο φετος το καλοκαιρι...χι,χι...Φιλια...
    Μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα... κλείσε και για μένα σε ψηλή ραχούλα Μαρία!
      Πάντως τα κριτσινάκια αυτά δεν βγάζουν καθόλου λαδίλα, δοκίμασέ τα και περιμένω την γνώμη σου!
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  5. Μου αρέσουν πολύ τα κριτσινάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τα πιο αγαπημένα κριτσίνια της οικογένειας μου, αυτά του καρότου Μπέτυ. Στον άνδρα μου αρέσουν πολύ και τα αγοράζει συχνά από τον φούρνο της γειτονιάς μας. Είναι πολύ εύκολο όμως να τα φτιάξουμε και μόνοι μας! Γιατί όχι;;!! Καλοφάγωτα!
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι σουπερ τα κριτσινια τα εχω κάνει πολλες φορες και ο μικρός μου ειναι 20 μηνων τα λατρεύει..
    Κατεριναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με τον πιτσιρίκο είναι το καλύτερό μου!
      Να τον χαίρεσαι Κατερίνα μου!

      Διαγραφή
  8. Έγιναν τέλεια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...