Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Τσουρέκια χωρίς ζύμωμα!

 


Μυρωδάτα και νόστιμα, γλυκά όσο πρέπει, αφράτα και με ίνες αλλά χωρίς να είναι ‘’αφρός’’, δηλαδή χωρίς σώμα, τα τσουρέκια αυτά δεν χρειάζονται καν ζύμωμα!!!



Υλικά για 4 τσουρέκια:

 340 γρ γάλα

250 γρ βούτυρο

100 γρ χυμός πορτοκάλι

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

300 γρ ζάχαρη

50 γρ μέλι

4 αυγά

2 φακελάκια μαγιά

1 φακελάκι μαχλέπι

1 κ.γλ. κακουλέ

1200 γρ περίπου αλεύρι για τσουρέκι (δυνατό)

 

Για το άλειμμα:

1 αυγό

Μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορος ή σουσάμι 


Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο αλλά προσοχή να μην κάψει!

Αποσύρουμε από την φωτιά, αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ και  προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα, την ζάχαρη, το μέλι, την μαγιά, τα μυρωδικά και τα αυγά και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε (με σπάτουλα ή με το χέρι) μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή που θα κολλάει ελαφρά.

Ίσως χρειαστεί λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο αλεύρι, γι’ αυτό μην το ρίξετε όλο μαζί στην αρχή!

Λαδώνουμε με λίγο σπορέλαιο ένα μεγάλο μπολ, λαδώνουμε και την ζύμη, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στον πάγκο για 12 ώρες περίπου* ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.



Οταν βάλουμε το δάχτυλό μας στην ζύμη και μείνει η τρύπα, το ζυμάρι έχει φουσκώσει και είναι έτοιμο για πλάσιμο!

Λαδώνουμε ελαφρά τον πάγκο, κόβουμε την ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια και πλέκουμε 3 κοτσίδες για κάθε τσουρέκι.  

Εάν η ζύμη κολλάει ελαφρώς, μην ρίξετε άλλο αλεύρι! Απλά λαδώστε τα χέρια σας με λίγο ηλιέλαιο!


Τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα.


Τα αφήνουμε σκεπασμένα με πετσέτα περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος να ανέβουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο , στις αντιστάσεις.

Χτυπάμε ένα αυγό με μισή κουταλιά νερό, αλείφουμε με προσοχή τα τσουρέκια και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορο ή σουσάμι ή με όλα μαζί!

Ψήνουμε για 20-30 λεπτά περίπου, ανάλογα με το μέγεθος (και τον φούρνο) στην μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.


Τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς και τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν φρέσκα για πολλές μέρες! 


*Οι 12 ώρες αναμονής αφορούν κρύο περιβάλλον! Σε ζεστή ατμόσφαιρα το επιθυμητό φούσκωμα μπορεί να χρειαστεί πολύ λιγότερη ώρα, έχει τύχει να μου φουσκώσει η ζύμη και μέσα σε 5-6 ώρες! Γι αυτό δίνουμε μεγάλη σημασία στην θερμοκρασία περιβάλλοντος!

Σε περίπτωση που δεν θέλετε ή δεν προλαβαίνετε να φτιάξετε τα τσουρέκια σας την ίδια μέρα, μπορείτε να διατηρήσετε την ζύμη στο ψυγείο για ένα βράδυ, την επομένη την αφήνετε 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και πλάθετε κανονικά!


Εύχομαι το Φως της Ανάστασης να φέρει στις ψυχές όλων μας αισιοδοξία και ελπίδα, να φωτίζει πάντα την ζωή μας και να μας οδηγεί στο δρόμο της αγάπης και της αλληλεγγύης.

Καλό Πάσχα σε όλους!!!

8 σχόλια:

  1. Ετοίμασα τη ζύμη και περιμένω να φουσκώσουν, ελπίζω να τα πετύχω τόσο ωραία όσο εσείς! Καλό Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, είμαι σίγουρη πως θα γίνουν υπέροχα και τα δικά σας!
      Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
    2. Τελικά βγήκαν πολύ ωραία, ευχαριστούμε για την ωραία (και εύκολη!) συνταγή! Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
    3. Χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή μου! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  2. αποθήκευσα την συνταγή.... είναι ακριβώς ότι σκεφτόμουν... καλή μ. εβδομάδα!!! καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να τα φτιάξετε, είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσουν! Καλή Μεγάλη εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. καλημέρα!!!!! τέλεια φαίνονται... με το καλό και του χρόνου !!! αποθηκευτηκε η συνταγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Αν τα δοκιμάσετε θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σας!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...