Για το σάμαλι:
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα ζάχαρη
1 ½ κούπα χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι σόδα
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι μαστίχα τριμμένη
1/2 κουταλάκι μαστίχα τριμμένη
5 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα ενός λεμονιού
Για το σιρόπι:
4 κούπες ζάχαρη
3 1/2 κούπες νερό
Χυμός 1 λεμονιού
¼ κούπας κονιάκ
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο σιμιγδάλια με το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, τη μαστίχα και το ξύσμα λεμονιού.
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε στο σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε καλά ~ το μίγμα θα γίνει αραιός χυλός.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Λαδώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.
Αδειάζουμε μέσα το μίγμα και το ψήνουμε για 45-50 λεπτά, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά.
Βγάζουμε το σάμαλι από το φούρνο, χαράζουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
Το αφήνουμε λίγο να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Το τσακίζουμε ζεστό, χλιαρό ή κρύο!
Φαίνεται υπέροχο!Καλοσιροπιασμένο και "ζουμερό"
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πρέπει να είναι και πολύ μυρωδάτο λόγω πορτοκαλιού
Μπέττυ μου, υπέροχο το σάμαλι!
ΑπάντησηΔιαγραφή(Πρόσεξε μια μικρή λεπτομέρεια: στα υλικά έχεις ξεχάσει την μαστίχα που την αναφέρεις στην εκτέλεση)
ω!!!!!!!!ΜΟΛΙΣ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΗΣΤΗΣΙΜΟ.ΤΕΛΕΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
Καλά που μου το θύμισες Μπέττυ μου, είναι πολύ ωραίο και μυρωδάτο γλυκό, και το δικό σου δειχνει σίγουρη επιτυχία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ μπράβο!! Και έψαχνα να φτιάξω κάτι με σιμιγδάλι που έχω πολύ καιρό στο ντουλάπι! Και σου έχει γίνει υπέροχο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που πουλάνε στους δρόμους, στην Αριστοτέλους, στον Βαρδάρη ή στον Λ.Πύργο, είναι πιό πλακέ και πιό σφχτό από αυτό που κάνω κι εγώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην επόμενη φορά θα πειραματιστώ σχετικά, με πιό πολύ το χοντρό συμιγδάλι και λιγότερα διογκωτικά, να δω αν το πετύχω "πλακέ".
Και η μαστίχα κάνει τη διαφορά.
Καλό βράδυ!
...... Το τσακίζουμε ζεστό, χλιαρό ή κρύο!χαχαχαχα θα το φτιαξουμε και θα το τσακισουμεεεεε ευχαριστουμε πολυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήMπετούλα, κάνουν τέτοια πράγματα βραδυάτικα καλή μου???
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι είπα να μη φάω απόψε...
αααααααχχχχχχχ
Πεθαίνωωωωωω!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Vita: όπως το λες, μυρωδάτο αλλά και με ωραίο έντονο χρώμα λόγω πορτοκαλιού!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Αγγελική μου σε ευχαριστώ για την επισήμανση!
Το διόρθωσα άμεσα :)
@ SKROUTZAKO τι τυχερούλης που είσαι που έχεις κάποιον και σου φτιάχνει νοστιμιές!
@ ΧΑΡΑ αν ακολουθήσεις τις οδηγίες, θα σου πετύχει σίγουρα!
@ Ανεράιδα, ναι το άτιμο, τέλειο έγινε και στην εμφάνιση και στη γεύση :)
@ Δύσπιστε, το δικό μου έγινε αρκετά φουσκωτό και πολύ αφράτο... δεν θυμάμαι να έχω δοκιμάσει το Σαλονικιό...
@ Benicos place, τέτοια γλυκά εμείς δεν τα τρώμε, τα τσακίζουμε! :))
αν το φτιάξετε περιμένω εντυπώσεις!
@ painter να μπορούσα να σε κεράσω κομματάκι...
@ Κικίτσα, του σιροπιαστού κι εσύ ε; :))
Geia sou Betty! Ti oreo pou fenete to samali sou!!! Sugxaritiria! Tora thelo na to ftiakso kai ego... H erotisi mou einai, kathoti eimai protara: Mporo na antikatastiso to xontro simigdali me psilo?
ΑπάντησηΔιαγραφήRotao giati mou einai eukolo na bro to psilo, alla to xontro thelei psaksimo edo pou briskomai (kai epidi eimai kai fititria den exo kai poli xrono gia psaksimo :))
Euxaristo ek ton proteron!!!
Μπετούλα, τίνω να γίνω γραφική, κάθε φορά που βάζουν σε μπλοκ σαμαλι μπαίνω και ρωτάω εαν η γεύση του θυμίζει αυτά που αγοράζαμε πριν απο μερικά χρόνια απο τους πλανωδιους. Ψαχνω χρόνια να βρω αυτήν την συνταγή αλλά μεχρι στιγμής δεν τα εχω καταφέρει
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι τώρα στην κλασσική ερώτηση: το δικό σου Μπετούλα μου μοιάζει ??? να το προσπαθήσψω????
φιλια πολλά και καλοφάγωτο !
*τείνω
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Efi: το χοντρό σιμιγδάλι βοηθάει ώστε το γλυκό να γίνει πιό "σπυρωτό", και επειδή δεν περιέχει γάλα ή γιαούρτι, φοβάμαι ότι θα λασπώσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σε συμβούλευα λοιπόν να φτιάξεις το άλλο σάμαλι που έχω στο blog, το Σάμαλι της Λενιώς
http://bettyscuisine.blogspot.com/2009/12/blog-post_13.html
Αυτό γίνεται με ψιλό σιμιγδάλι αλλά δεν είναι νηστήσιμο.
Περιμένω να μου πεις αν το φτιάξεις τελικά...
Καλό βράδυ!
@ Μαράκι μου, θεωρώ ότι αν δεν είναι ολόιδιο, πάντως το θυμίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σε συμβούλευα να το δοκιμάσεις, θα γίνει ανάρπαστο!
Φιλιά...
Samali nistisimo ftiaxnei touu andra mou h theia pou menei Agrinio kai mou edwse thn suntagh to kalokairi. Polu wraio glyko!
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ φτιάχνω το σαμαλι της Λενιώς. Αλλά την επόμενη φορά θα δοκιμάσω την συνταγή σου Μπετούλα (μου έκανε κλικ)
ΑπάντησηΔιαγραφήVassoula
thanks for reposting this - i will need it for a cake on kathara deftera
ΑπάντησηΔιαγραφήΞαναέρχομαι..γιαούρτι δεν βάζεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν το αφ΄νεις να φουσκώσει πριν το βάλεις στο φούρνο?
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Anonymous:
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι, δεν χρειάζεται, φουσκώνει όσο ψήνεται και γίνεται πολύ αφράτο!
Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω αυτό το νηστίσιμο σάμαλι....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πρωί το έφτιαξα και πριν λίγο το δοκίμασα.
Είναι καταπληκτικό,ζουμερό ,νόστιμο !!!
Μαρουλία μου, χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, καλό υπόλοιπο Καθαράς Δευτέρας και Καλή Σαρακοστή!
θα το κανω ωραιο φαινεται! ελπιζω να βγει καλο! ψαχνω συνταγες νηστησιμες για γλυκα δεν ξερω τι να κανω θελω ευκολα γλυκα και με λιγα υλικα αν εχει καποιος ας μου στειλει
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΠΡΑΒΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΩΡΑΙΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΡΑΒΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σας άρεσε!!!
Διαγραφήπολυ ωραιο φαινεται αλλα λαδι δεν χρειαζεται να βαλουμε μεσα στη συνταγη????
ΑπάντησηΔιαγραφήφαινεται πολυ ωραιο ομως δεν χρειαζεται να προσθεσουμε λαδι????
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία, όχι δεν χρειάζεται!
ΔιαγραφήΔοκίμασέ το και νομίζω θα συμφωνήσεις με τα σχόλια των φίλων πιο πάνω που το δοκίμασαν ήδη! :)
Μπεττυ, καλησπερα απο το νοτιο ημισφεριο, χαρης που η ζαχαρης δεν συμφωνει με μενα μπωρω να καν χρηση μελι??? σε ολα τα τα τα τα μμμμμμμ ωρεα????
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπεττυ επαναγραφω το θεμα χαρης που η ζαχαρης δεν με ευνωη γυνετε να χρησημευσω μελι η θα κανω τουβλακια? σε οτι κι'αν ζημωσω? ευχαρηστω καλο πασχα του 14
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι!
ΔιαγραφήΣίγουρα μπορείς να βάλεις μέλι στο σιρόπι αντί για την ζάχαρη, θα γίνει και πιο μυρωδάτο!
Στο γλυκό δεν έχω βάλει ποτέ μέλι αλλά νομίζω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα.
Καλό Πάσχα σου εύχομαι!
να ρωτησω κατι;μου εχει μεινει σιροπι απο τα μελομακαρονα με αγνο μελι;αν το αραιωσω λες θα γινει χαλια;γιατι το λυπαμαι
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοείς πως έχει πήξει?
ΔιαγραφήΖεστανέ το σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας λίγο νερό, φαντάζομαι θα σωθεί... :)
Καλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήαν βάλουμε απο πάνω νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας θα ταιριάζει?
Ευχαριστώ!!!!
Π.
Προσωπικά θεωρώ ότι τα σιροπιαστά είναι καλύτερα σκέτα... αλλά αν το δοκιμάσετε θα με ενδιέφερε να μάθω το αποτέλεσμα!
ΔιαγραφήΠροσωπικά θεωρώ ότι τα σιροπιαστά είναι καλύτερα σκέτα... αλλά αν το δοκιμάσετε θα με ενδιέφερε να μάθω το αποτέλεσμα!
ΔιαγραφήΠροσωπικά θεωρώ ότι τα σιροπιαστά είναι καλύτερα σκέτα... αλλά αν το δοκιμάσετε θα με ενδιέφερε να μάθω το αποτέλεσμα!
ΔιαγραφήΗθελα να ρωτησω αν το μειγμα το βαζουμε στο μικρο ή μεγαλο πυρεξ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε μεγάλο παραλληλόγραμμο το έχω βάλει εγώ και έβγαλε 20 μεγάλες μερίδες!
Διαγραφή