Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Ριζότο με παντζάρια

Υπέροχα χυλωμένο ριζότο με ιδιαίτερη γεύση, μια (ελαφρώς πειραγμένη) συνταγή του Ακη που με ενθουσίασε!

Υλικά:

3-4 κεφάλια παντζάρια

500 γρ ρύζι για ριζότο

1500 γρ. ζωμός λαχανικών ή κότας

3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1 κούπα λευκό κρασί

Αλάτι και πιπέρι

Πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)

2 κ.σ. βούτυρο

3-4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

 

Πλένουμε καλά τα παντζάρια.  Σε ένα ταψάκι στρώνουμε αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε τα παντζάρια (αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στα 2), αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε και το σκόρδο, καλύπτουμε με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο στους 180ο για 40 λεπτά περίπου, ανάλογα με το μέγεθος.  Όταν ετοιμαστούν, αποσύρουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να μισοκρυώσουν για να μπορούμε να τα πιάσουμε, τα καθαρίζουμε από τον φλούδα και τα πολτοποιούμε (αν θέλετε τελείως, προσωπικά μου αρέσει να υπάρχουν μικρά κομματάκια).

Βάζουμε τον ζωμό να βράσει και τον διατηρούμε καυτό.

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει ελαφρά.  Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.


Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά.


Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο (1 κουτάλα κάθε φορά) τον καυτό ζωμό, ανακατεύοντας και αφήνοντας να σιγοψηθεί.  Περιμένουμε κάθε φορά να απορροφήσει τον ζωμό πριν προσθέσουμε άλλο.


Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο, χυλωμένο και ψημένο σωστά αλλά χωρίς να έχει στεγνώσει, προσθέτουμε τα παντζάρια, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να ενωθούν τα υλικά.  Αποσύρουμε από την φωτιά, δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.


 Ρίχνουμε το κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε ζωηρά να λιώσει και να γυαλίσει το ρύζι.

Τέλος προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως!


Καλή επιτυχία!

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και παντζάρια που έχουμε βράσει για σαλάτα, το έχω δοκιμάσει και με τους 2 τρόπους, απλώς τα ψημένα στο φούρνο έχουν μια νοστιμιά παραπάνω!

1 σχόλιο:

  1. Sometimes we do not seem to get the real information on some blogs. But thank you for another wonderful article on this your blog. Where else can i get this kind of information in such a perfect approach of writing? I’ve a presentation in some weeks time, and I am at the look for such info.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...