Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Κέικ με τριμμένο μήλο

Καλημέρα και καλή βδομάδα!
Οι συνδυασμοί και οι προσθήκες που μπορούμε να κάνουμε
στην βασική συνταγή για κέικ είναι πολλοί!
Στο κέικ που έφτιαξα για το πρωϊνό μας καφεδάκι
πρόσθεσα μηλαράκι και κανελίτσα
για ασύγκριτη γεύση και άρωμα!
Για μία στρογγυλή φόρμα (ή 2 μακρόστενες):

1 φαρίνα 500 γρ (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1 βιτάμ 250 γρ
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη λευκή
1 φλυτζάνι ζάχαρη καστανή
4 αυγά
2 μήλα μέτρια
Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
1 κουταλιά κανέλλα

Αφήνουμε το βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
να μαλακώσει αρκετά.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα περνάμε στο μούλτι
ή τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού ~
δεν πρέπει να λιώσουν, πρέπει να υπάρχουν ορατά κομματάκια!
Χτυπάμε το βιτάμ στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα,
μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει, 2 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη λευκή και την μαύρη ζάχαρη
και ένα-ένα τα αυγά εναλλάξ.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά.
Όσο το μίγμα χτυπιέται,
λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά τη φόρμα
που θα χρησιμοποιήσουμε. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 170ο βαθμούς
(ή στους 180ο στις αντιστάσεις).
Ρίχνουμε στο μίγμα την κανέλα και το ξύσμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε
εναλλάξ τη φαρίνα με το χυμό
και τέλος το τριμμένο μήλο. 
(Αν το μίγμα μας φανεί ιδιαίτερα πηχτό,
 το αραιώνουμε με λίγο περισσότερο χυμό πορτοκάλι).
Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα
και ψήνουμε για 50-55 λεπτά περίπου,
μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.   
 Δοκιμάζουμε με την λάμα ενός μαχαιριού,
αν βγει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο,
διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο
και την αφήνουμε για 10 λεπτά να μισοκρυώσει.
Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα
και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
 Τέλειο!

32 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Χτες έφτιαξα μαρμελάδα μήλο λεμόνι κι έλεγα σήμερα να τη βάλω σε κεκάκια, να λοιπόν κι η δική σου ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ νόστιμο και μοσχομυρωδάτο! Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπημένο! Θα έβαζα ένα τσακ λιγότερη ζάχαρη λόγω μήλου και μία χούφτα βρώμη (μου έχει κολλήσει τελευταία..και την προσθέτω στα κέηκ...χαχααχ). Υπέροχο!!! Καλές Απόκριες να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ποσο μ'αρέσει Μπετούλα μου η καστανή ζάχαρη με τα μήλα ! παίρνω ένα μεεεεεγάλο και ζουμερό κομμάτι για τον καφέ μου.

    φιλια πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήλα στο μούλτι; Έφτιαξα κέικ πριν τέσσερις μέρες, αλλά δεν είχε βγει τότε η συνταγή για να τσοντάρω και μήλα. Δεν πειράζει: την επόμενη φορά.

    Τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Oτι πρέπει για το πρωινο και το απογευματικό καφεδάκι το μυρωδάτο κεικ σου Μπέτυ
    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν λεω ποτε μα ποτε οχι σε ενα τετοιο κεικ!απολυτα λαχταριστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. kalispera sas!!!exeretiko keik milou!!sinxaritiria!!
    kali eudomada na perasete!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαντάζομαι ευωδιά το κεκάκι σου!
    Καλή βδομάδα Μπέτυ μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ συχνά βάζω κι εγώ μήλο τριμμένο στον τρίφτη στα κέικ. Αφήνει μια ωραία υγρασία, σαν ελαφρύ σιρόπιασμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πεντοβόλησε μέχρι εδω το κέικ σου παίρνω ένα κομματάκι και φεύγω καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αααα Θα το δοκιμάσω αύριο μόλις τελειώσει το cake που έχουμε σπίτι.
    Συγχαρητήρια για τις υπέροχες συνταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μμμμ ενδιαφέρον κεϊκ..στα υπόψην!Καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραία ιδέα, κέικ με μήλο αντί για μηλόπιτα που συνήθως κάνουμε. Θα μας αρέσει σίγουρα.
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΑΩ ΠΡΩΙ-ΠΡΩΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΗΝ ΔΕΗ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ, ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΑΜΕΣΩΣ!!! ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελα μια βολτίτσα από το blog μας,έχεις βραβειάκι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όντως το μήλο του δίνει υγρασία, άρωμα και νοστιμιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Παν-τέλειο!!!!!!!!!
    Άρωμα και γεύση...!!
    Να είσαι καλά Μπετούλα
    Φιλιά πολλά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μοσχοβόλησε όλο το σπίτι!!! Τα μήλα τα έτριψα στον τρίφτη και βγήκαν τέλεια κομμάτια. Υπέροχη η συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έκανα το κέικ , ακολουθώντας πιστά τη συνταγή . ¨Ομως πήρα μεγάλη απογοήτευση , γιατί δε φούσκωσε καθόλου , απ' έξω ήταν ψημένο και από μέσα άψητο, δηλαδή η ζύμη είχε πολύ υγρασία . Τι φταίει άραγε; Το ότι το έψησα στους 200 βαθμούς για το πρώτο μισάωρο ή ότι το έβαλα σε φόρμα από σιλικόνη; Θα ήθελα τη γνώμη σας, Βίκυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βικη κι εγω την ακολουθησα ακριβως ετσι οπως την γραφει και εγινε οπως γραφεις οχι πολυ φουσκωμενο με υγρασια αλλα μαλλον επειδη το μηλο την δημιουργει εμενα μου κανει σαν μηλοπιτα παντως και το τρωμε μια χαρα βεβαια απο οτι βλεπω τωρα εχει και ενα χρονο που το εφτιαξες :D εγω το ειχα 180 πανω κατω χωρις αερα και το αφησα και 10 λεπτα παραπανω γιατι την πηρα γραμμη..και παλι εγινε οπως λες..ισως θελει παραπανω ωρα..Μαρια

      Διαγραφή
  21. Υπεροχη φαινεται αλλα επειδη εχω κολλημα με το λαδι ελιας με ποσο μπορω να αντικαταστησω το βουτυρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ Ανώνυμος:

    Ένα φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο είναι αρκετό για να αντικατασταθεί το βούτυρο!

    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα Βίκυ

    Η γνώμη μου είναι ότι η φόρμα σιλικόνης καθόλου δεν επηρεάζει το ψήσιμο του κέικ.
    Θεωρώ ότι το πρόβλημα ήταν ότι ξεκίνησες το ψήσιμο σε πολύ ψηλή θερμοκρασία και μετά το χαμήλωσες, με αποτέλεσμα να κάτσει και να μην προλάβει να φουσκώσει και να ψηθεί σωστά.
    Αν ψήνεις στις αντιστάσεις η ιδανική θερμοκρασία για τα κέικ (όπως αναφέρεται και στην συνταγή) είναι οι 180ο ενώ αν χρησιμοποιείς αέρα οι 170ο - και να την διατηρείς σταθερή σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος, χωρίς να την αυξομειώνεις και χωρίς φυσικά να ανοίξεις το φούρνο!
    Επίσης καλό είναι να ακολουθείς πιστά και τους χρόνους χτυπήματος των υλικών, πολλές φορές όταν παραχτυπηθεί το μίγμα χάνει τον αέρα και δεν φουσκώνει στο ψήσιμο!

    Αν το δοκιμάσεις ξανά θα ήθελα να μάθω το αποτέλεσμα...

    Καλό βράδυ
    Μπέτυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. το εχω στο φουρνο αυτη τη στιγμη!! λατρευω τα κεικ με μηλα! ως τωρα εκανα την κλασσικη ζυμη για κεικ και εβαζα τα 2/3 στη φορμα, μετα μηλα σε φετες, λιγη αχνη και κανελα απο πανω τους για να καραμελωσουν περισσοτερο και μετα το αλλο 1/3 της ζυμης! ετσι καθονταν λιγο τα μηλα και ηταν κεικ με μια στρωση μηλα στη μεση! :)
    ανυπομονω να δοκιμασω και αυτοοο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λατρεύω την γεύση των μήλων μαζί με την κανέλλα στα κέικ κι έτσι έχω φτιάξει αμέτρητες παραλλαγές!
      Περιμένω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  25. Το κέικ πέτυχε και ήταν πεντανόστιμο! Για ακόμη μια φορά συγχαρητήρια για τις πολύ καλές συνταγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!!! :)

      Διαγραφή
  26. Μόλις το έφτιαξα κ το έβαλα σε φόρμες για μαφινς κ εγινε φοβερό! Απλα δεν ειχα λεμόνι κ εβαλα παραπανω πορτοκάλι. Επισης εβαλα αλευρι με μπέικιν. Φουσκωσαν τέλεια. Εγιναν αφράτα κ μυρωδάτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...