Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Τυρόπιτα με σπιτική ζύμη

Τραγανή, αφράτη, πεντανόστιμη!
Για το φύλλο:

400 γρ αλεύρι ζυμωτό
250 γρ  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια αλάτι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι σόδα (σκόνη)
3 κουταλάκια ξύδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Νερό (όσο πάρει)
Επίσης θα χρειαστούμε επιπλέον ελαιόλαδο για να αλείψουμε την πίτα.

Για την γέμιση: 
 
200γρ Κρητικό ανθότυρο
150 γρ φέτα πικάντικη
50 γρ κασέρι
3-4 κουταλιές γάλα
2 αυγά
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ρίγανη 

Ξεκινάμε με την ζύμη:
Ανακατεύουμε τα 2 αλεύρια, το αλάτι και την ζάχαρη.
Διαλύουμε τη σόδα στο ξίδι και τη ρίχνουμε στα αλεύρια.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και λίγο- λίγο το νερό και ζυμώνουμε,
 μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη, που δε θα κολλάει στα χέρια.
Την αφήνουμε μέσα στο μπολ, σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα,
να ξεκουραστεί για 30'.

Για την γέμιση:
Σε μεγάλο μπολ λιώνουμε την φέτα,
προσθέτουμε το τριμμένο ανθότυρο, το τριμμένο κασέρι,  
 το γάλα, τα αυγά, το πιπέρι και την ρίγανη.
Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο στον αέρα
και λαδώνουμε καλά ένα μέτριο ταψί ή ταρτιέρα (η δική μου είναι 30cm)
Μοιράζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού περίπου
και το στρώνουμε στο ταψί. 
  Απλώνουμε την γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
Ενώνουμε τις άκρες των δυο φύλλων και τις στριφώνουμε να κλείσουν καλά.
Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια, την ραντίζουμε με λίγο νερό,
πασπαλίζουμε με λίγο μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορο 
  και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.
 Αφήνουμε λίγη ώρα να μισοκρυώσει...
και απολαμβάνουμε!!!

Θα ήθελα να διευκρινήσω πως ποσότητα της γέμισης είναι θέμα γούστου,
αν την θέλετε μπόλικη, σαν την δική μου,
χρησιμοποιήστε παρόμοιου μεγέθους ταψί,
διαφορετικά βάλτε την σε μεγαλύτερο ή μειώστε την ποσότητα των υλικών.
Η ποσότητα της ζύμης επαρκεί και για αρκετά μεγαλύτερο ταψί,
απλά  το φύλλο θα γίνει λιγότερο παχουλό!
 

35 σχόλια:

  1. Αντιστέκεται κανείς???? Δε νομίζω!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή την πίτα την περίμενα από τότε που τη φούρνισες στο fb!!!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς σου φαίνεται τελικά;
      Επειδή ξέρω ότι στις πίτες και στα φύλλα είσαι εξπέρ, η γνώμη σου μετράει ιδιαίτερα!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα
    Aν και δεν τρώω το τυρί (αρά και τη τυρόπιτα) η συνταγή για το φύλλο μου αρέσει πάρα πολύ και θα την χρησιμοποιήσω γενικώς.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου για το φύλλο, κι εγώ την επόμενη φορά θα το χρησιμοποιήσω σε κοτόπιτα και κιμαδόπιτα!
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  4. Πολύ χορταστική, πολύ καλοφτιαγμένη και πλούσια η τυρόπιτά σου Μπέττυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι η δεύτερη απόπειρα για σπιτική ζύμη, θεωρώ πως είναι πετυχημένη ~ όσο για την γέμιση, είναι και θέμα προσωπικού γούστου!
      Καλό απόγευμα...

      Διαγραφή
  5. Η γέμιση πλούσια και λαχταριστή, αλλά και αυτό το φύλλο σου, το κάτι άλλο!
    Καλό απόγευμα Μπέτυ μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ελενάκι, το φύλλο ήταν ξεχωριστό!
      Είναι βέβαια και η δεύτερη μόλις απόπειρα να φτιάξω φύλλο για πίτα, οπότε η χαρά μου είναι διπλή! :)
      Φιλιάκια, καλό βράδυ...

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Αν την φτιάξεις Κικίτσα, θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω πώς σου φάνηκε!
      Φιλιά, καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
    2. Έφτιαξα το φύλλο και μου άρεσε πολύ! Το χωριάτικο αλεύρι μου αρέσει πολύ στις πίτες! Το έβαλα σε χορτόπιτα. Την επόμενη θα τη φτιάξω με τυρί :-)

      Διαγραφή
    3. Ε άμα άρεσε και σε σένα που είσαι εξπέρ στις ζύμες, είμαι διπλά περήφανη!!! :)

      Διαγραφή
    4. :-))) Εχω πολλά να μάθω ακόμα ;-)

      Διαγραφή
  7. Αχ, αυτό το σπιτικό φύλλο φαίνεται υπέροχο! Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη και χορταστική πίτα! Ό,τι πρέπει για κολατσιό ή σνακ!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι, είναι, δοκίμασέ το!!!
      Φιλάκια, καλή βδομάδα...

      Διαγραφή
  8. Αυτή είναι τυρόπιτα!
    Χορταστική και με φύλλο σπιτικό.
    Πολύ ωραία Μπέτυ

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω τέρμα πιά τα αγοραστά φύλλα... αξίζει τον κόπο 100% !!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. γέμιση πάντα πλούσια εννοείται!και η ζύμη φαίνεται εύκολη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τι ειναι το αλευρι ζυμωτο;; στο εξωτερικο ζω και δεν το γνωριζω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλεύρι με ελαφρά κίτρινο χρώμα (όχι καλαμποκάλευρο), κατηγορίας Μ, από σκληρό σιτάρι, για παραδοσιακό ψωμί και πίτες... φαντάζομαι ότι κάτι ανάλογο (με αυτά τα χαρακτηριστικά) θα μπορείς να βρεις εκεί...

      Διαγραφή
  11. Ευχαριστω πολυ! φανταζομαι,δεν εχει καμια προσθηκη μαγιας μεσα,διοτι εδω μονο αλευρα ετοιμα βρισκω,δηλαδη με προσθηκη μαγιας και οτι αλλο βαζει ο νους μας!!:(
    Η ζυμη βγαινει ομως σαν κουρου περιπου;
    Σε κουραζω λιγο ,αλλα θελω να πετυχω αν κανω μια συνατγη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι, το αλεύρι δεν έχει τέτοια διογκωτικά, είναι σκέτο.
      Το ζυμαράκι φουσκώνει ελάχιστα με την σόδα και ναι, μοιάζει με κουρού!
      Δεν με κουράζεις καθόλου, είμαι εδώ για όποιες απορίες ή διευκρινήσεις!

      Διαγραφή
  12. Γεια σου Μπέττυ και καλώς σε βρίσκω!
    Σε είδα από την Κική και είπα να συστηθώ!
    Πίτες φτιάχνω και εγώ αλλά με φυλλαράκια!
    Μου αρέσει και το δικό σου γιατί γίνεται.. άμεσα!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα καλώς ήρθες στην παρέα μας!
      Μόλις έκανα μια βόλτα από το μπλογκοσπιτάκι σου και είδα ένα σωρό εντυπωσιακές δημιουργίες ~ θα συνεχίσω την περιήγηση με μεγάλο ενδιαφέρον!!!
      Ελπίζω να τα λέμε συχνά!
      Καλό σου απόγευμα...

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα! Επειδή είμαι καινούρια στον κόσμο της μαγειρικής, την πίτα την ψήνουμε στον αέρα; Ευχαριστώ και συγνώμη αν είναι λίγο γελοία η ερώτηση αλλά όπως προείπα, τώρα αρχίζω να εξερευνώ τη μαγειρική! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Νανά!
      Καθόλου γελοία η ερώτηση, ρωτάμε για να μαθαίνουμε! :)
      Ναι, προθερμαίνουμε και ψήνουμε στον αέρα στους 180. Βέβαια η θερμοκρασία είναι ενδεικτική ανάλογα με τον φούρνο, γι αυτό έχουμε τον νου μας και προσαρμόζουμε θερμοκρασία αλλά και χρόνο ψησίματος ανάλογα.

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα ,τι είναι το αλεύρι ζυμωτό ? Θα είναι η 1η μου απόπειρα για φύλλο ,οπότε ελπίζω στη κατανόηση σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κίτρινο αλεύρι για ψωμί και στη συσκευασία λέει αλεύρι ζυμωτό, υπάρχει σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
      Ελπίζω να το φτιάξεις και να το ευχαριστηθείτε!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ ! Θα το δοκιμάσω και θα επιστρέψω !!!

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα! Τι μέγεθος ταψί χρησιμοποιήσατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...