Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

Ψωμάκια με σταφίδες


Πολύ αφράτα, θυμίζουν λίγο τσουρεκάκι, 
είναι ελαφρώς άγλυκα και πολύ-πολύ νόστιμα και λαχταριστά!

Υλικά για 12 ψωμάκια:

600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
12 γρ αλάτι
100 γρ ζάχαρη
60 γρ φρέσκο βούτυρο
25 γρ μαγιά νωπή
 300 ml νερό
100 γρ σταφίδες ξανθές
1 αυγό και 2 κουταλιές γάλα για το άλειμα
Σουσάμι και μαυροκούκι για πασπάλισμα


Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, 
το βούτυρο, την μαγιά και το νερό.
Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 4 λεπτά και ακόμα 3 λεπτά σε πιο δυνατή.
Δεν προσθέτουμε άλλο νερό, 
όσο ζυμώνεται το μίγμα αποκτάει σταδιακά την υφή που πρέπει ~ λεία και αφράτη!
Προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε για 1 λεπτό ακόμα, να ενσωματωθούν.
Σταματάμε το μίξερ και δίνουμε στην ζύμη μας το σχήμα μπάλας.
Την αφήνουμε για λίγα λεπτά να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα.
Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, την πλάθουμε σε ρολό 

 την κόβουμε σε ίσα κομμάτια.
Δίνουμε σε κάθε κομμάτι το σχήμα μπαλίτσας 
 και τοποθετούμε σε λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόκολλα, 
σε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
 Aλείφουμε με το αυγό που το έχουμε χτυπήσει με 2 κουταλιές γάλα. 
 Mε ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε 2 βαθιές τομές σε κάθε ψωμάκι.
Αν θέλουμε τα στολίζουμε με λίγο σουσάμι ή μαυροκούκι.
Τα μισά τα έφτιαξα φρατζολάκια
 ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία.
 Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή και περισσότερο, 
μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 190ο 
και ψήνουμε τα ψωμάκια για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Τα απολαμβάνουμε ζεστά ή κρύα, σκέτα ή με μαρμελάδα!

16 σχόλια:

  1. Πολύ λαχταριστά/αφράτα/ροδοκόκκινα τα ψωμάκια! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νόστιμο Δευτεριάτικο ξεκίνημα, ε;
      Καλή βδομάδα και σε σένα.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Τα αγαπημένα του γιου μου!!Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και της κόρης μου! :)
      Καλή βδομάδα Ξανθή μου!

      Διαγραφή
  3. Υπέροχα τα σταφιδοψωμάκια σου Μπέτυ! Ό,τι πρέπει για κολατσιό! Και ο συνδυασμός που προτείνεις με μαρμελάδα μου αρέσει πολύ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια και δεν είναι ιδιαίτερα γλυκά, θεωρώ πως ταιριάζουν μια χαρά με μια νόστιμη, σπιτική μαρμελαδίτσα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα και καλώς σε βρήκα! Τα σταφιδοψωμάκια σου είναι υπέροχα!!! Αγαπημένα και πολύ αφράτα!!! Γεια στα χέρια σου!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες, χαρά μου που επισκέφτηκες το μπλογκ μου!
      Χαίρομαι που σου αρέσουν τα ψωμάκια μου!
      Καλή βδομάδα και σε σένα!

      Διαγραφή
  5. Kαλή εβδομάδα Μπετούλα.
    Τί αφρός είναι αυτά? Μπορώ να πάρω ένα να συνοδέψω το καφεδάκι μου?
    Εδώ έφτασε η μοσχοβολιά τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά χαράς και όχι μόνο ένα!!!
      Φιλάκια, καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Φανταστικα!Ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπετυ μου λέω να δοκιμάσω τη συνταγή... Μπορώ να βάλω ξερή μαγιά αντί για νωπή? ευχαριστω πολυ. Βάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως, μπορείς να βάλεις ένα φακελάκι ξερή μαγιά (9 γρ.)

      Διαγραφή
  8. τι ειναι το φρεσκο βουτυρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα είδος είναι το φρέσκο βούτυρο τύπου Κερκύρας...

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...