Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Κοτόπουλο στη γάστρα με μυρωδικά

 
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά! 
Επιστροφή στην βάση μας και γι αυτό το Σαββατοκύριακο
θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια από τις πιο νόστιμες
και υγιεινές συνταγές για κοτόπουλο!
Υλικά: 

1 κοτόπουλο ολόκληρο
1 λεμόνι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
πάπρικα
3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
2-3 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
 
 
Καψαλίζουμε τις τριχούλες του κοτόπουλου και το πλένουμε καλά.
Κόβουμε το λεμόνι στα 2 και τρίβουμε καλά το κοτόπουλο
εσωτερικά και εξωτερικά.
Με τα χέρια μας ή με ένα πινελάκι λαδώνουμε εξωτερικά το κοτόπουλο
για να κάνει τραγανή πέτσα στο ψήσιμο!
  Το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα,
φροντίζοντας να ρίξουμε αρκετά και στο εσωτερικό του.
Τοποθετούμε στην κοιλιά του ένα κλωναράκι από κάθε μυρωδικό,
το βάζουμε στην γάστρα και τα υπόλοιπα μυρωδικά
τα αραδιάζουμε μέσα στη γάστρα.
 
Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στους 160-170ο
για 2 ώρες περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει
και να αρχίσει το κρέας να ξεχωρίζει από τα κόκκαλα.
  Το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο με μια σαλάτα εποχής. 

Ζουμερό και νοστιμότατο!!!
 
Σημ: Δεν προσθέτουμε λιπαρή ουσία ούτε νερό!
Το κοτόπουλο θα ψηθεί και θα μελώσει μέσα στο ίδιο του το λίπος και στα υγρά που θα κατεβάσει κατά την διάρκεια του μαγειρέματος!
 

10 σχόλια:

  1. Γεια σου Μπεττυ και χρονια πολλα!! Ειμαι σιγουρη πως με τον τροπο που περιγραφεις το κοτοπουλο θα ψηθηκε αψογα σαν λουκουμι. Οσο για το υγιεινο, φαινεται αφου ψηθηκε σχεδον οπως στη σουβλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Χρυσαυγή μου!
      Έτσι όπως το λες, θυμίζει αρκετά το σουβλιστό ~ για να μην πω πως είναι και πιο νόστιμο! :)

      Διαγραφή
  2. Tέλειο Μπέτυ.
    Θα μοσχομυρίζει έτσι το κοτόπουλο με τα μυρωδικά.
    Και σίγουρα είναι ελαφρύ χωρίς πολλά λάδια.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστός Ανέστη φίλε μου, Χρόνια πολλά! Χαίρομαι πάντα για τις επισκέψεις σου στο σπιτάκι μου!
    Καλή θητεία σου εύχομαι και γρήγορα καλός πολίτης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια Πολλά, πολύ ωραία συνταγή! Μου άνοιξε την όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι ωραία και νοστιμότατη μες την απλότητά της!
      Χρόνια πολλά!!!

      Διαγραφή
  5. Αγαπημένη μας Betty, οι συνταγές σου πάντα μας τρελαίνουν και να σου πω ότι δοκίμασα αρκετές από τις λιχουδιές σου αυτές τις μέρες των διακοπών του Πάσχα!!!!
    Λοιπόν, απ' ότι καταλαβαίνεις αξίζεις ένα βραβείο!!! Έλα να το πάρεις...
    http://tosxolikopareaki.blogspot.gr/2013/05/blog-post_14.html#axzz2TG445NFw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά στο Σχολικό παρεάκι!!!
      Με τιμάτε και με συγκινείτε!!!
      Ευχαριστώ πολύ-πολύ, τρέχω να το παραλάβω :)
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα ,
    Συγχαρητήρια για το blog σου! Σε επέλεξα για το "βραβείο υπέροχου μπλογκ"! Πέρνα από το ''Οι συνταγές της Αλίκης'' , να πάρεις το δωράκι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...