Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Ψωμί με καρύδι και βρώμη


Ψωμάκι σπιτικό με ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά!
Υλικά:

200 γρ αλεύρι ζυμωτό
200 γρ αλεύρι ολικής
50 γρ καρύδια
50 γρ βρώμη
25 γρ φρέσκια μαγιά
Μια πρέζα ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
200-250 ml χλιαρό νερό 
 
Τρίβουμε στο μούλτι  τα καρύδια και την βρώμη
  χωρίς να τα λιώσουμε εντελώς.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε μισό φλιτζάνι από το ζυμωτό αλεύρι,
μια πρέζα ζάχαρη,  την μαγιά και το μισό από το χλιαρό νερό.
Ανακατεύουμε λίγο να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε το μπολ σκεπασμένο
σε ζεστό σημείο για μισή ώρα περίπου,
μέχρι να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια.
Τότε ρίχνουμε το υπόλοιπο ζυμωτό αλεύρι, το αλεύρι ολικής,
τα τριμμένα καρύδια με την βρώμη και το αλάτι
και ανακατεύουμε με τον γάντζο,
προσθέτοντας λίγο-λίγο το υπόλοιπο νερό,
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική,
 που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά,
κατόπιν σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα
και αφήνουμε την ζύμη για μισή ώρα περίπου να ξεκουραστεί.
Πλάθουμε ψωμάκια στο σχήμα που θέλουμε,
συνήθως φτιάχνω ατομικά καρβελάκια ή φρατζολάκια,
μπορείτε βεβαίως αν θέλετε να φτιάξετε ένα καρβέλι ή μια μεγάλη φρατζόλα.
Τοποθετούμε τα ψωμάκια στο ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα,
χαράζουμε την επιφάνεια με κοφτερό μαχαίρι,
τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα
και τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα τουλάχιστον,
μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 190-200ο
και ψήνουμε τα ψωμάκια μας για μισή ώρα περίπου. 
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκαν χτυπώντας με το χέρι το κάτω μέρος του ψωμιού ~
αν κάνει κούφιο ήχο είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.

Αποσύρουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν
(αν αντέχουμε να περιμένουμε J )
πριν τα απολαύσουμε!
 

6 σχόλια:

  1. Σπιτικό, νόστιμο ψωμάκι, που το καρύδι το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον!
    Καλή βδομάδα Μπέτυ μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς σε βρήκα1 Τι μας κάνεις μεσημεριάτικα! Και πεινάω και δεν έχω αλεύρι ολικής! Το απόγευμα όμως λέω να το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό πρέπει να είναι πολύ νόστιμο! Μπαίνει στα υπόψη! Και μάλιστα μάλλον θα τους τα φτιάξω ατομικά μικρά ψωμάκια! Καλή εβδομάδα Μπέτυ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δείχνουν πολύ νόστιμα και λαχταριστά!! Λέω να τα δοκιμάσω. Σ΄ευχαριστούμε που τα μοιράζεσαι μαζί μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ που δεν μπορώ να περιμένω να κρυώσουν μπορώ να πάρω κανά 2 και να φύγω? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχο ψωμάκι!!!
    Μοσχομύρισε το διαδύκτιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...