Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Ψωμί ολικής αλέσεως

Τίποτα καλύτερο από το φρέσκο, ζεστό, σπιτικό ψωμάκι!


Μπορεί να αποφεύγω το ζύμωμα συνήθως και να μην έχω καλή σχέση με τις ζύμες (παρά μόνο όταν τις τρώω!) αλλά καμμιά φορά με πιάνει κι εμένα ο οίστρος ~ ορίστε λοιπόν ένα λαχταριστό ψωμάκι από τα χεράκια μου!


Υλικά για 2 φρατζόλες:

1 κιλό αλεύρι Ολικής Άλεσης
2 φακελάκια ξερή μαγιά
3 φλυτζάνια τσαγιού ζεστό νερό
1 κοφτή κουταλιά σούπας αλάτι
2-3 κουταλιές γλυκάνισο (προαιρετικά)


Βάζουμε τη μαγιά σε μπολ, τη διαλύουμε με 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό,
προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.
Αφήνουμε για μια ώρα τουλάχιστον να φουσκώσει.
Προσθέτουμε στο χυλό το αλεύρι (ίσως χρειαστούμε λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο),
το υπόλοιπο χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά.
Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και το τοποθετούμε σε ζεστό σημείο,
για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να  φουσκώσει.
Κατόπιν πλάθουμε τη ζύμη σε 2 φρατζόλες ή καρβέλια
και με το μαχαίρι κάνουμε εγκοπές κατά μήκος ~
στη μία φρατζόλα πρόσθεσα, όταν την έπλαθα, 3 κουταλιές γλυκάνισο,
γιατί μου αρέσει ιδιαίτερα η γεύση του!
Τοποθετούμε τα ψωμιά σε λαδωμένο ταψί,
τα σκεπάζουμε με την πετσέτα και τα ξαναβάζουμε σε ζεστό σημείο,
για 1 ώρα για να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. 
 Ψήνουμε στους 210ο C για 1 ώρα περίπου. 
Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί στο εσωτερικό.
 Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
 Καλή επιτυχία!

27 σχόλια:

  1. Τι πιο ωραίο από σπιτικό ψωμί!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις μου έφερε ο άντρας μου φρέσκο λαδάκι από το λιοτρίβι! Βάζω ένα μπουκάλι κι έρχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι υπέροχο σπιτικό ψωμάκι είναι αυτό;
    μια ζεστή φέτα με φέτα τυράκι και φρέσκο βούτυρο για τις θερμίδες μου παρακαλώ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μαύρο ψωμί, που τόλεγαν "πιτυρούχο", στα νιάτα μου, ήταν φθηνότερο από το άσπρο, που το θεωρούσαν "πολυτελείας".
    Ο φούρνος έφτιαχνε και ένα μισό-μισό και το ονόμαζε "ημίλευκο" και όχι "ημίμαυρο".

    Το δικό σου είναι "μαύρο" και λαχταριστό, αφού μόλις η σύζυγος είδε την τελευταία φωτό,είπε:
    -Φρέσκο ψωμάκι, καρώ πετσετούλα, μόνο μια χοντρή φέτα τυρί και οι εληές λείπουν".
    Και συμφώνησα!!!

    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεγάλη φαν του ζυμώματος ούτε εγώ είμαι Μπέτυ μου, όμως το ψωμάκι σου πολύ το ζήλεψα ομολογώ.
    Ειδικά αυτό με το γλυκάνισο....μμμμ... τέλειο!!
    Φιλάκια, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μ'αρεσει!!!που εχει και γλυκανισο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέλειο αυτό το ψωμάκι και υγιεινό, εγώ επειδή είμαι γλυκατζού, θα έβαζα πάνω μια μεγάλη κουταλιά μέλι.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παρόλο που δεν σου αρέσει το ζύμωμα το ψωμί το έκανες ΚΟΥΚΛΑ. Δοκίμασε να βάλεις και ένα μικρό κουταλάκι μέλι (βοηθάει την μαγιά). Γειά στα χέρια σου Μπέτυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπέτυ αργείς βλέπω να ζυμώσεις, αλλά άμα το αποφασίσεις κάνεις θαύματα.
    Γεια στα χεράκια σου.
    Υπέροχο το σπιτικό ψωμάκι σου.
    Καλό βράδυ και καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νόστιμο και διαιτητικό!!! Το προτιμώ από οποιοδήποτε άλλο ψωμάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Yπέροχο το ψωμάκι σου.
    Φρέσκο & σπιτικό .τι πιο καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μπράβο κοπέλα μου!! το ψωμί τέλειο και απόλυτα υγιεινο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σας!
    Ήθελα να ρωτήσω, το δυνατό αλεύρι είναι αυτό που λένε "σκληρό"; Γιατί ό,τι αποκαλούν τα βιβλία συνταγών ως σούπερ ή δυνατό, δεν έχω καταφέρει να τα βρω στο σούπερ-μάρκετ.
    Πού αλλού να ψάξω;
    Επίσης, έχω παρατηρήσει και κάτι άλλο. Όποτε τηρώ επακριβώς την αναλογία νερού-αλεύρου των οδηγιών, βγαίνει βαρύ και δεν φουσκώνει αρκετά το ψωμί. Η αναλογία που μου πετυχαίνει περισσότερο είναι 600 γραμμάρια αλεύρι, 280 gr νερό... Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Gratia Jo:

    Το δυνατό αλεύρι είναι το σκληρό, νομίζω είναι παλιότερη ονομασία, τώρα πια υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ πολλές ποικιλίες αλεύρων, για διαφορετική χρήση το καθένα. Και μάλιστα ειδικά για ψωμί υπάρχουν αρκετά και πολύ καλά, όπως ολικής άλεσης για μαύρο ψωμί, καλαμποκάλευρο, κλπ.

    Όσο για τη δοσολογία, η λογική στο ψωμί είναι "αλεύρι όσο πάρει", δηλαδή ξεκινάς με σταθερά όλα τα άλλα υλικά και το αλεύρι εξαρτάται αν θα το χρειαστείς όλο ή λιγότερο ή περισσότερο. Αυτό το καταλαβαίνεις την ώρα που ζυμώνεις, δεν υπάρχει ακριβής μέτρηση!

    Ελπίζω να βοήθησα, αν χρειαστείς κάτι περισσότερο θα χαρώ να τα ξαναπούμε!

    Καλό απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

    Το θέμα είναι ότι δεν ζυμώνω στο χέρι, αλλά με αρτοπαρασκευαστή... Και στο βιβλίο συνταγών, γράφει αλεύρι δυνατό 70%, αλεύρι σούπερ και δεν έχω ιδέα τι είναι το καθένα, γιατί δεν τα βρίσκω έτσι...

    Από το λεγόμενο σκληρό, ας πούμε, τι αναλογία πρέπει να βάλει κανείς, εάν βάλω 100% σκληρό, θα φουσκώσει το ψωμί;

    Ευχαριστώ και πάλι και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, απλά δεν μπαίνω εδώ πολύ συχνά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. δοκιμασα να φτιαξω το ψωμι χθες αλλα δεν μου πετυχε!!και το δικο σου φαινεται τοσο ωραιο!!θα ηθελα να σε ρωτησω..ποση ωρα το ζυμωνες??τη δευτερη φορα που το αφηνεις να φουσκωσει το σκεπαζεις με κατι??και κατι τελευταιο..210 βαθμοι για μια ωρα ηταν παρα πολυ..τον χαμηλωσες τον φουρνο μετα απο καποια ωρα?
    ΑΦΡΟΔΙΤΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ ΑΦΡΟΔΙΤΗ:

    Το ψωμάκι το ζύμωσα μία φορά μόνο 3-4 λεπτά, μετά, αφού φούσκωσε για μισή ώρα το έπλασα σε φρατζόλες, το σκέπασα και το άφησα να ξαναφουσκώσει για 1 ώρα περίπου μέχρι να γίνει περίπου διπλάσιο.
    Όσο για το ψήσιμο, ίσως είναι και θέμα φούρνου, αν ο δικός σου είναι πολύ δυνατός, προσαρμόζεις τη θερμοκρασία ανάλογα...

    Αν θέλεις γράψε μου περισσότερα για να καταλάβουμε τι έφταιξε και δεν σου πέτυχε :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. βασικα οταν το αφησα δευτερη φορα να φουσκωσει αυτο απλωσε προς τα περα και οταν το εψησα εγινε πλακε σαν λαγανα!!ΑΦΡΟΔΙΤΗ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ ΑΦΡΟΔΙΤΗ:

    νομίζω ότι η ζύμη ήταν λίγο πιο μαλακή από ότι έπρεπε... ίσως ήθελε ελάχιστο αλεύρι ακόμα να σφίξει λίγο περισσότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. θα το φτιαξω παλι συντομα και θα σου πω το αποτελεσμα!!σε ευχαριστω!!παντως ηταν η πρωτη φορα που δοκιμαζα να φτιαξω ψωμι και δεν ξερω πως ακριβως πρεπει να ειναι ζυμη!!
    εχω φτιαξει πολλες απο τις συνταγες σου και ολες ειναι φανταστικες!
    πιστευω καποια στιγμη να καταφερω να φτιαξω και εγω ψωμι!!
    ΑΦΡΟΔΙΤΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ ΑΦΡΟΔΙΤΗ:

    Κάθε αρχή και δύσκολη, δεν λένε; :))
    ελπίζω την επόμενη φορά να μάθω ότι έμεινες απόλυτα ικανοποιημένη από το ψωμάκι σου!
    κι αν έχεις χρόνο φτιάξε το τσουρέκι που έκανα ανάρτηση σήμερα...δεν παίζεται!!!

    Καλή Ανάσταση σου εύχομαι και σε ευχαριστώ από καρδιάς για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. μπεττυ!!εφτιαξα παλι το ψωμι και αυτην τη φορα πετυχε!!ειχες δικιο τελικα ηθελε κι αλλο αλευρι η ζυμη και αυτη τη φορα την εκανα σφιχτη!!!ειμαι πολυ χαρουμενη!!!
    αφροδιτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ Αφροδίτη:

    Μπράβο!!!! είδες τελικά; εντοπίσαμε το πρόβλημα, βρέθηκε η λύση! :)

    κι εγώ χαίρομαι πολύ με την χαρά σου, τίποτα δεν συγκρίνεται με αυτά που φτιάχνουμε με τα χεράκια μας ε;

    καλή συνέχεια :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΛΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΛΕΘΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟ ΟΠΟΥ Ο ΦΛΟΙΟΣ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΛΕΥΡΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ ΑΛΕΥΡΙ ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΙΤΟΥΡΟΥ.ΕΓΩ ΠΑΙΡΝΩ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΨΑΞΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΗΘΗΤΕ.ΑΛΕΥΡΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ 2422023363

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ίσως βιάστηκα λίγο να δημοσιεύσω σχόλιο,αφού το ψωμάκι μου βρίσκεται στο τελευταίο του φούσκωμα,αλλά ανυπομονούσα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη συνταγή σας,καθώς,σε αντίθεση με αρκετές που είχα ακολουθήσει,είδα ιδίοις όμμασι τί σημαίνει η έκφραση ''μέχρι η ζύμη μας να διπλασιαστεί σε όγκο''! Ωραία,ελαστική,φουσκωτή ζύμη!
    Θα επανέλθω μετά το ψήσιμο. Θα το ψήσω σε μή προθερμασμένο φούρνο,αφού έτσι λέει η συνταγή,αν και αναρωτήθηκα προς στιγμήν.
    ΜΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΘΑ το κάνω Κ εγώ.Ζηλεψα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...