Μαλακά, μοσχοβολιστά μουστοκουλουράκια για το πρωϊνό μας!
Υλικά για 60 κομμάτια περίπου:
4 κούπες φαρίνα
2 κουταλιές κακάο
1 ½ κουταλάκι σόδα
1 ½ κουταλάκι κανέλλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι αλάτι
1 κούπα χυμός πορτοκάλι
1 κούπα πετιμέζι
¾ κούπας σπορέλαιο
2 κουταλιές κονιάκ
Κοσκινίζουμε μαζί τη φαρίνα, το κακάο, τη σόδα, την κανέλλα,
το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το πορτοκάλι, το πετιμέζι, το σπορέλαιο και το κονιάκ.
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το μίγμα της φαρίνας,
ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα για να ενωθούν καλά τα υλικά.
ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα για να ενωθούν καλά τα υλικά.
Θα γίνει μια ζύμη πολύ μαλακή που δεν θα πλάθεται με το χέρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο.
Γεμίζουμε το κορνέ και δημιουργούμε στρογγυλά κουλουράκια
σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν
και θα φουσκώσουν με το ψήσιμο.
σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν
και θα φουσκώσουν με το ψήσιμο.
Ψήνουμε για 10-12 λεπτά, προσέχοντας γιατί αρπάζουν εύκολα.
Όταν θα τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι ακόμα μαλακά.
Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.
Για να διατηρηθούν μαλακά,
μπορούμε να τα φυλάξουμε σε σακουλίτσες καλά κλεισμένες.
Σημ: Τα μουστοκούλουρα έγιναν ελαφρώς άγλυκα, όπως δηλαδή μας αρέσουν... Αν εσείς θέλετε πιο γλυκιά γεύση, όταν ανακατεύετε τα υγρά υλικά, μπορείτε να διαλύσετε μέσα μισό φλυτζάνι ζάχαρη.
Μπέτυ μου υπέροχα τα μουστοκούλουρα σου. Βλέπω την φωτογραφία και μου έρχεται να κάνω βουτιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή γλυκιά σου μέρα.
δίχως ζάχαρη θα έχουμε και λιγότερες τύψεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμοσχοβολούν
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια τα μουστοκούλουρά σου!
Και ότι πήρα πετιμέζι χθες και σκεφτόμουν τι να φτιάξω....Μπαίνει στα πολύ υπόψιν!
Καλημέρα. Μακάρι να μπορούσα να αρπάξω ένα για να συνοδεύσω τον καφέ που πίνω τώρα :). Στην Κύπρο τα φτιάχνουμε και με χαρουπόμελο.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.cook-taste-travel.blogspot.com/
Τα αγαπημένα του γιού μου, λατρεύει τα μαλακα εν αντιθέσει με μένα που προτιμώ τα τραγανά. Κραταω την συνταγή σου για να του τα φτιάξω μόλις μου φέρουν το πετιμέζι που μου έταξαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά και πολλές καλημέρες!!
Και του χρόνου! Τα μουστοκούλουρα είναι από τα αγαπημένα μου κουλουράκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου Μπέτυ μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα δω εγώ πότε θα αποφασίσω να φτιάξω τα δικά μας!
Φιλάκια!
Αυτά τα μουστοκούλουρα αρέσουν κι εμένα, τα μαλακά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΒουτάω κανά-δυο για το τσαγάκι μου!!!
Καλό απόγευμα
Μπέττυ η ιδέα του κακάο μου άρεσε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι.
Και να σου πω............... που είναι η σακουλίτσα με τα δικά μου οέο;;;;;; μμμ; χιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραια κουλουράκια. Φαίνονται απο την φωτογραφία ότι είναι αφράτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάζεις και κακάο? Ωραία :)
Πολύ μου αρέσουν αυτά τα μαλακά μουστοκούλουρα, έτσι περίπου τα φτιάχνω κι εγώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου Μπέττυ.
επ.. κατω τα χέρια σας... η μυρωδια έσπασε και την δική μου μύτη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι όμορφα που έγιναν Μπέτυ μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω κι εγώ το μουστουκουλουρού μου :)
Φιλιά
Καλό Σαββατοκύριακο
Έφτιαξα κι εγώ επιτέλους μαλακά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό πσκ και καλοφάγωτα!
Που ειναι ο μουστος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Ανώνυμε, υπάρχει στη συνταγή μια κούπα πετιμέζι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή, ειδικά για εμένα που μου αρέσουν τα μαλάκα και αφράτα μουστοκούλουρα, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω μήπως γίνεται να αντικαταστήσουμε το πετιμέζι με μούστο??? και αν ναι σε τι αναλογία? (Το λέω γιατί μόλις μου έφεραν 4λίτρα βιολογικό μούστο και δεν έχω ανάλογη συνταγή για μαλακά)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέτυ μου είναι τα αγαπημένα μου κουλουράκια και μάλιστα τα μαλακά.Αντιγράφω τη συνταγη..( δεν έρχεσαι να μου τα κάνεις κι όλας..)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα γίνεται να χρησιμοποιηθεί μούστος αντί για πετιμέζι, δεν το έχω κάνει όμως και δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς την αναλογία...
ΑπάντησηΔιαγραφήλάβετε όμως υπ'όψιν ότι το πετιμέζι είναι σαφώς περισσότερο παχύρρευστο και γλυκό υλικό...