Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Μουστοκούλουρα μαλακά

Μαλακά, μοσχοβολιστά μουστοκουλουράκια για το πρωϊνό μας!

Υλικά για 60 κομμάτια περίπου:

4 κούπες φαρίνα
2 κουταλιές κακάο
1 ½ κουταλάκι σόδα
1 ½ κουταλάκι κανέλλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι αλάτι
1 κούπα χυμός πορτοκάλι
1 κούπα πετιμέζι
¾ κούπας σπορέλαιο
2 κουταλιές κονιάκ


Κοσκινίζουμε μαζί τη φαρίνα, το κακάο, τη σόδα, την κανέλλα,
το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.


Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το πορτοκάλι, το πετιμέζι, το σπορέλαιο και το κονιάκ.
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.


Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το μίγμα της φαρίνας,
ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα για να ενωθούν καλά τα υλικά.
Θα γίνει μια ζύμη πολύ μαλακή που δεν θα πλάθεται με το χέρι.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο.
Γεμίζουμε το κορνέ και δημιουργούμε στρογγυλά κουλουράκια
σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν
 και θα φουσκώσουν με το ψήσιμο.


Ψήνουμε για 10-12 λεπτά, προσέχοντας γιατί αρπάζουν εύκολα.


Όταν θα τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι ακόμα μαλακά.
Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά. 


Για να διατηρηθούν μαλακά,
 μπορούμε να τα φυλάξουμε σε σακουλίτσες καλά κλεισμένες.


Σημ:  Τα μουστοκούλουρα έγιναν ελαφρώς άγλυκα, όπως δηλαδή μας αρέσουν... Αν εσείς θέλετε πιο γλυκιά γεύση, όταν ανακατεύετε τα υγρά υλικά, μπορείτε να διαλύσετε μέσα μισό φλυτζάνι ζάχαρη.

20 σχόλια:

  1. Μπέτυ μου υπέροχα τα μουστοκούλουρα σου. Βλέπω την φωτογραφία και μου έρχεται να κάνω βουτιά.
    Καλή γλυκιά σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δίχως ζάχαρη θα έχουμε και λιγότερες τύψεις!!!
    μοσχοβολούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα!
    Τέλεια τα μουστοκούλουρά σου!
    Και ότι πήρα πετιμέζι χθες και σκεφτόμουν τι να φτιάξω....Μπαίνει στα πολύ υπόψιν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα. Μακάρι να μπορούσα να αρπάξω ένα για να συνοδεύσω τον καφέ που πίνω τώρα :). Στην Κύπρο τα φτιάχνουμε και με χαρουπόμελο.
    http://www.cook-taste-travel.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα αγαπημένα του γιού μου, λατρεύει τα μαλακα εν αντιθέσει με μένα που προτιμώ τα τραγανά. Κραταω την συνταγή σου για να του τα φτιάξω μόλις μου φέρουν το πετιμέζι που μου έταξαν.

    φιλια πολλά και πολλές καλημέρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και του χρόνου! Τα μουστοκούλουρα είναι από τα αγαπημένα μου κουλουράκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και του χρόνου Μπέτυ μου!!!
    Να δω εγώ πότε θα αποφασίσω να φτιάξω τα δικά μας!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτά τα μουστοκούλουρα αρέσουν κι εμένα, τα μαλακά...
    Βουτάω κανά-δυο για το τσαγάκι μου!!!

    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπέττυ η ιδέα του κακάο μου άρεσε.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και να σου πω............... που είναι η σακουλίτσα με τα δικά μου οέο;;;;;; μμμ; χιχιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραια κουλουράκια. Φαίνονται απο την φωτογραφία ότι είναι αφράτα.
    Βάζεις και κακάο? Ωραία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ μου αρέσουν αυτά τα μαλακά μουστοκούλουρα, έτσι περίπου τα φτιάχνω κι εγώ.
    Γεια στα χέρια σου Μπέττυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. επ.. κατω τα χέρια σας... η μυρωδια έσπασε και την δική μου μύτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μα τι όμορφα που έγιναν Μπέτυ μου!!!!
    Θέλω κι εγώ το μουστουκουλουρού μου :)
    Φιλιά
    Καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έφτιαξα κι εγώ επιτέλους μαλακά!
    Καλό πσκ και καλοφάγωτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ Ανώνυμε, υπάρχει στη συνταγή μια κούπα πετιμέζι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ωραία συνταγή, ειδικά για εμένα που μου αρέσουν τα μαλάκα και αφράτα μουστοκούλουρα, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω μήπως γίνεται να αντικαταστήσουμε το πετιμέζι με μούστο??? και αν ναι σε τι αναλογία? (Το λέω γιατί μόλις μου έφεραν 4λίτρα βιολογικό μούστο και δεν έχω ανάλογη συνταγή για μαλακά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπέτυ μου είναι τα αγαπημένα μου κουλουράκια και μάλιστα τα μαλακά.Αντιγράφω τη συνταγη..( δεν έρχεσαι να μου τα κάνεις κι όλας..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σίγουρα γίνεται να χρησιμοποιηθεί μούστος αντί για πετιμέζι, δεν το έχω κάνει όμως και δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς την αναλογία...
    λάβετε όμως υπ'όψιν ότι το πετιμέζι είναι σαφώς περισσότερο παχύρρευστο και γλυκό υλικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...