Το σταφύλι θεωρώ πως είναι από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού! Πρώτη φορά φέτος αποφάσισα να το φτιάξω και –όχι να το παινευτώ- αλλά η προσπάθειά μου στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία!
Υλικά:
2 κιλά σταφύλι σουλτανίνα
1 κιλό ζάχαρη
1 κούπα χυμός πορτοκάλι
2 χαρτάκια βανίλια
Χυμός από 1 μικρό λεμόνι
Αμύγδαλα ασπρισμένα
Το σταφύλι πρέπει να είναι χοντρόρογο και πολύ φρέσκο.
Αφαιρούμε προσεκτικά τα κοτσανάκια για να μην τραυματίσουμε τις ρόγες. Τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
Τις βάζουμε σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε την ζάχαρη και το πορτοκάλι.
Βάζουμε στη φωτιά και κρατάμε 10 λεπτά από την στιγμή που θα πάρει βράση. Προσοχή: δεν ανακατεύουμε καθόλου – κρατάμε καλά την κατσαρόλα με τα δυο χέρια και την κουνάμε ελαφρά κυκλικά! Κατά την διάρκεια του βρασμού, αφαιρούμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε για 24 ώρες, σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα.
Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στην κατσαρόλα την βανίλια και ξαναβράζουμε το γλυκό μας για 10 λεπτά, σε δυνατή φωτιά, για να δέσει το σιρόπι. Αν σχηματιστεί αφρός τον αφαιρούμε και πάλι με προσοχή. Και πάλι αποφεύγουμε το ανακάτεμα, κουνάμε μόνο την κατσαρόλα ελαφρά και κυκλικά.
Μόλις αρχίσει να δένει το σιρόπι προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τον χυμό λεμονιού, ο οποίος βοηθάει να δέσει το σιρόπι αλλά επίσης συντελεί στο να μην ζαχαρώσει το γλυκό μας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Έχουμε ήδη αποστειρώσει τα βάζα μας (όπως στην σπιτική σάλτσα ντομάτας). Μόλις μισοκρυώσει το γλυκάκι μας, γεμίζουμε τα βάζα με προσοχή και, αφού κρυώσουν καλά, τα φυλάμε στο ψυγείο.
Γευθείτε το σκέτο ή πάνω σε γιαουρτάκι... Θεϊκό!!!
Aγαπημένο γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφιαξα και εγώ φέτος Μπεττούλα μου και το καταφχαρηστήθηκα!
Καλημέρα!
Μπράβο και του χρόνου!!!κι εγώ πάω σε λίγο στη λαϊκή να αγοράσω σταφύλια για γλυκό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
ke tou xronou ...eftiaxa ke ego bety mou..tin idia sintagi exo ke ego..
ΑπάντησηΔιαγραφήkalimera
καλοφάγωτο και του χρόνου, υπέροχο έγινε
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν ήταν μικρά τα παιδιά μου καταναλώναμε ολόκληρα βάζα με γιαούρτι.Ωραίο και υγιεινό απογευματινό.Αλλά και τώρα δεν περνά χρονιά να μη φτιάξω.Οι συνταγές λίγο πολύ ίδιες με μικρές παραλλαγές. Και του χρόνου Μπέττυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου! Φέτος για πρώτη φορά έφτιαξα και εγώ. Δεν το έχω ανοίξει ακόμα γιατί αν το ανοίξω θα τελειώσει σε 2 μέρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχταριστές εικόνες απο την αρχή μέχρι το τέλος.
ΑπάντησηΔιαγραφήαπό τα πιο αγαπημένα το σταφύλι γλυκό για όλες τις ώρες.
Και εγώ το θεωρώ το πιο νόστιμο γλυκό του κουταλιού, στην εγκυμοσύνη ήταν το μόνο που ζήτησα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αγαπημένο μου γλυκό απο τα παιδικά μου χρόνια και το δικό σου είναι από τα πιο πετυχημένα που έχω φάει ποτέ (συναγονίζετε επάξια της μαμάς μου) Τέλειο δέσιμο, υπεροχα δεμένο και το αμυγδαλάκι μούρλια. Οι φωτογραφές σου λαχταριστές. Μπράβο Ελισάβετ,καιτου χρόνου να είσαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήξέχασα να γράψω το όνομά μου στα προηγούμενα σχόλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήVassoula
πρώτη φορά φέτος δοκίμασα.. έφτιαξε η μαμά μου!! και ναι έχεις δίκιο, είναι από τα ωραιότερα γλυκά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά!!
Γειά!! Μου αρέσουν πολύ τα γλυκά του κουταλιού!!!και αυτό φαίνεται υπέροχο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!
Πωπωωωω...αυτές οι ρώγες είναι να τις τρως και να κάνουν κρατς κρατς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο μπέτυ!
πω πω!!!!!!!!!!!!!!!!ΘΕΙΚΟ ΟΝΤΩΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΑΝΤΟΤΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ.
χαιρεται!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήειλικρινα οποια συνταγή να επιλέξω και να την εκτελέσω βγαίνει αψογη...τα συγχαρητηρια μου γι αυτή σας την προσπάθεια και ευχαριστούμε που μοιράζεστε τις γνώσεις σας με μας!!!
καλες και πολλες επιτυχίες!!!
@ Ανώνυμος:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ σας ευχαριστώ πολύ για τους επαίνους και τα καλά σας λόγια!!!